" C A - L A - P E I R O N A "
Les dues cases de les darreres, junt amb la casa de la " tia Mengola " que més estones hi passava, eren : " ca la Peirona " i " cal Pepep Bidó " com si fossi'm de familia. Parlaré o escriuré de la primera.
" CA LA PEIRONA ". Procedien de La Mussara, com els meus avis paterns, del mas de " cal Peiró " a deu minuts de les cases de La Mussara, cap a ponent, sota el camí del " Coll de les Pinedes " i sobre la carretera d'Arboli. Van baixar a viure a Vilaplana als voltants de 1.930. " Ca la Peirona " era desprès de " cal Canari ", pujant per les darreres cap a Les Creus. Format pel matrimoni : ISIDRE OLIVÉ i ROIG - DOLORES ESTIVILL i ESTEVE i el seus fills MARIA i JOSEP OLIVÉ ESTIVILL. L'Isidre fou l'últim mitger del mas de " cal Peiró " i de professió pastor.
ISIDRE OLIVÉ I ROIG . Era un home gros, corpulent, molt menjador, d'una gran senzillesa, obert i bondadós, no tenia ni una volva de malícia. Tenia una bona sotabarba. A l'hivern portava americana però a l'estiu anava amb armilla, mai el vaig veure encorbatat. Li agradava beure el vi amb porró i millor encara amb una bota de cuir, que normalment portava penjada a l'esquena. Tenia una mirada clara i li agrada botonar-se les camises fins l'últim botó. Era silenciós, tranquil i serè. De les tres persones que vaig aprendre més coses de la natura ( així com de la seva estimació) foren l'oncle " Tiano ", " El Pepep Bidó " i " l' Isidre " . El seu ofici era PASTOR , i com a bon pastor tenia el seu ramat de cabres i xais, la gaiata, el gos, la gorra i el xiulet ( posant els dos dits als llavis ) . La immensa majoria de les cabres eren seves però també gent del poble ni portaven per pasturar-les i per la nit anaven a recollir la llet. De bens o xais tant sols tenia uns vuit o deu. ¡ quina diferència entre les cabres i els bens !.
LES CABRES. Diuen que foren els primers animals domesticats després del gos i inclós abans que el cavall. Les cabres són animals molt actius. Durant el dia només estan quietes durant " el remuc " i aleshores solen agitar-se. La seva incivilitat és un tret molt típic en elles. " Les cabres com un capell grisenc/ per la carrena s'arrapen. / Trapasser i enjogassat/ arrisa el pèl a les cabres / que immergides dins el verd,/ la tendror dels brots escapcen./. El gos és el trapasser enjogassat que mossegant llurs potes les torna al ramat. El gos ensinistrat ( gos d'atura ) porta el ramat de maravella a qualsevol xiulet del pastor ( davant, darrera, dreta, esquerra). Les cabres arriben a conèixer fàcilment a la persona que té cura d'elles. L' ISIDRE tenia una cabra anomenada " estrella " ( perquè tenia una clapa blanca al cap ) que quan la cridava o li feia un xiulet immediatament comparèixia. Les cabres tenen la saliva verinosa, i com tots els remugants tenen la llengua blava. Planta que mosseguen , planta que prest o tard acaba morint. No toquen les murteres ni els xiprells, en canvi, l'heura, els encanta; al contrari que els bens que si en menjen moririen enverinats. La cabra es menja tota la generació vegetal dels boscos i a l'estiu arranca la esçorca dels pins i de les oliveres, debilitant llurs arbres i provocan l'arribada de plagues i malalties.
LES CABRES. tenen el cap llarg i una mica ample, amb el morro ben desenvolupat; els ulls són grans i clars; el coll és llarg i prim; les espatlles són reduïdes i estretes; el pit profund i ample per tal de donar cabuda al cor. La pell és flexible i els pèls curts i lluents, el color i tessitura dels quals dependrà de la raça. Les mamelles són aparatoses. I les cames han de ser molt fortes per enfilar-se, i igual que les banyes per enfrontar-se entre elles. Les cabres solament tenen dents incisives a la mandíbula inferior, car la superior està provista d'una capçana fibro- cartiliginosa dura.
La majoria de cabres s'alimenten mitjançant les pastures així com també de forratges posats als estables. Als estius, moltes tardes anava amb L' ISIDRE a pasturar per la " Rasa de la Bàrbara " fins al Pont Vell, doncs cap a la una del migdia les estabullava i cap a les cinc de nou sortien a pasturar. Al passar pels marges dels Freginals anaven llapant les pedres per agafar la sal. Al pasturar prefereixen clarament la brosta, és a dir, els caps tendres del brots d'arbres, arbusts i lianes. Per això són ùtils per netejar parets d'herbes i passar la llengua per les pedres per agafar la calç que hi pogui haver. En una pastura , són les que aprofiten les deixalles d'altres animals ( les egües, vaques, ovelles ). La seva dieta és composta per aliment verd ( sobretot arbust ), verd sec, gra ( sobretot civada ), faves o garrofes. L' ISIDRE sempre portava dintre del sarró un bon grapat de faves. Necessiten uns 4 litres d'aigua per quilo de matèria seca consumida
L'ISIDRE tenia un boc molt gran i alt , amb " barbeta ". ¡ veia por !. Muntava les cabres amb una facilitat mai vista.
Una cabra pot començar a criar a partir de l'any d'edat. Les famelles presenten zel amb intervals de 18 a 21 dies. La gestació dura uns 5 mesos i solen fer de 2 cabrits i arribar excepcionalment als 4. L' ISIDRE tenia una gran destresa en treure les cries, però normalment no li agradava que hi sigués. La mare - cabra sol tallar el cordó umbilical amb les dents i després llepa la cria per tal d'assecar-la i estimular la seva circulació. Als pocs minuts, les cries s'aixequen cercan les mamelles, però en poc aguant, trontollant. El cabrit és un animal molt simpàtic : sempre sembla que està rient. Li agrada molt còrrer i saltar, estar en braços de persones, pero mai no deixa la mare massa lluny. La seva carn és molt apreciada. Els cabrits solen sacrificar-se als 4 mesos i pesan de 12 a 14 quilos. " Be, corderet/ que la mare no té llet / una mica que en tenia / l'ha donat al seu fillet,/ Aquesta fou una de les cançons que vaig aprendre de l'ISIDRE . El boc és el mascle de la cabra. La seva orina té una olor forta i actua d'excitant sexual, per això no resulta estrany veure com el boc es compixa la cara i altres parts del cos. És junt amb el gall un dels animals dotats de més força genètica.
Una de les coses que sempre va posar-me neguitós fou les escumes que les cabres treien per la boca. Un dia vaig preguntar-li a L'ISIDRE perquè treien aquelles escumes ? , va respongué : perquè s'han emborrachat. I com ho han fet? : menjant rodó ( roldor ) és un arbust d'uns 2 - 3 metres d'alçada. Els fruits són negres i verinosos, es podren confondre's amb les mores ja que, igual que l'esbarzer, viu a les bardises. Les fulles s'utilitzen com a matèria primera a la industria de l'adob de pells, per la seva riquesa en tani. Les fulles són, com podeu apreciar a la fotografia, molt dures, ovalades amb forma de llançes i amb tres nervis ben mercats. Floreix d'abril a junty. El fruit apareix a l'estiu , és carnós i negre , i molt lluent quan és madur. Mentre li dura l'emborrachera la cabra no dóna llet.
La munyida es realtza dues vegades al dia, però si alleten a les seves cries, una munyida al dia. Un capvespre vaig donar-li un gran absurd : buscant- me per tot el corral van trobar-me agafat a la mamella d'una cabra. ¡ Sant Déu !, que fas , quest noi és terrible, no veus que pots agafar els tètanus ; des d'aquell dia ja m'agradava més la llet de vaca que la de cabra. La munyida s'ha de realitzar sense assustar ni molesta la cabra. Per això és recomenable que ho faci sempre la mateixa persona, amb horaris fixes. Per extreure la llet es requereix certa pràctica. Així es va pitjant el mugró començant amb el dit gros i l'index i afegint progressivament tots els altres dits. L'ISIDRE hi tenia molta traça. Treia un rajolí gros i continuat i molt escumós, que en pocs minuts omplia una lletera.
Com L'ISIDRE a més de ser un gran pastor era alhora un bon pastor vull aplicar-li lo que diu el profeta Ezequiel : " Recomptaré el ramat, i les recolliré de tots els llocs on s'havien dispersat en dies de nùvols i boira. Buscaré l'ovella perduda, faré tornar a la que s'havia allunyat, embenaré la que s'havia fet mal, faré posar bona la malalta, mantindre les grasses i robustes, les pasturaré totes per igual ". ( Ez. 34, 15 -17 ).
DOLORES ESTIVILL I ESTEVE. Fou l'esposa ideal i complementària de l'Isidre. Era molt activa i xerraire. Mai estava quieta , sempre portava entre cella i cella quelcom a fer. Tenia un caràcter obert i expansiu. De rialla fàcil. Molt " brivona " poques vegades la podies enganyar . Ulls saltirons i pentinat cap enrerra amb un moixell. Molt generosa i sempre pendent de tot. Tenia una intel.ligència natural i no li agradava perdre mai inclós jugant a les cartes.
Amb forta personalitat, els tenia ben posats. La veu una mica forta , les e li sortien vibrants com si fos lleidatana. Amb mi sempre fou molt manyaga. Mai li vaig dir el seu nom , sinó " Peirona ". Era una anguila venent.
Durant molts anys , 33 , fou la peixetera del poble. La peixeteria era als baixos de l'Ajuntament, al costat de la pressó. Era una saleta estreta i no gaire llarga. Li portaven el peix de Cambrils amb caixes, normalment dos dies a la setmana. Als dies de la venda del peix s'ha remolinaven al voltant de la plaça una munió de gats. El peix era fresc pescat la nit anterior. Sempre tenia dues caixes de sardines, una de varats, dos saquets de musclos, lluçets, raps, maires, pops, calamars, sèpies, llobarros, alguns escamarlans i crancs de sopa. En poc temps feia net. Moltes dones , aquelles que pensen ja hi aniré, es quedaven amb ganes de menjar peix. La mare normalment comprava sardines , lluçets i musclos. Alguna vegada també comprava calamars i feia arròs negre, i pops.
Algunes nits anava a " ca la Peirona " a sopar per després fer la partida de cartes. Ells foren els que m'ensenyaren a jugar. L' ISIDRE disfrutava moltíssim jugant, però " la Peirona " no es quedava darrera. A més posaven un plat d'olives , d'avellanes, i tunyina vermellosa de bóta i el porró de vi. Normalment les partides duraven més d'una hora. Ni la Maria ni el Josep hi prenien part. Els jocs preferits eren : robar les cartes, fer parelles o trios, el " cinquillo " i el guinyot. Passavem estones molt divertides, ben menjats i ben escalfats pel foc a terra. Escenes que mai oblidaré per molts anys que passin.
Avui " Ca la Peirona " s'ha convertit en un restaurant famós , per tots els voltants, pels seus plats cassolans, molt ben cuinats i presentats, inaugurat el 27 d'agost de 1.999, on hi havia el corral del bestià. La direcció la porta el seu net : JOAN Mª. MESTRE i OLIVÉ i els fogons - cuina la seva esposa MARIA MERCÈ SERRES i ESPASA.