NOM : ELADI

(1 comentaris)

 ELADI nom d'origen grec,  i el seu significat és grec, aquell que procedeix de la Helade ( regió grega ).  A Catalunya és habitual la imposició de tres noms. M'imposaren  els  de : ELADI,  FRANCESC,  JOSEP. El primer correspon al padrí, el segon a la padrina i el tercer al capellà que bateja ( normalment posa el patró de la parròquia o el seu nom ).  Era corrent  mantenir secret el nom, que només saben els padrins o la persona que per dret l'imposa.  Creian que, si el  nom fos propagat abans del bateig,  l'infant es moriria.  Aquest costum té un regust màgic. Deian també que  els  infants  que  neixen  porten  encarnada  l'ànima dels  pares, avis o besavis,  per això molts infants  porten  el  nom  dels  pares,  avis o besavis per  perpetuar el llinatge.  Si  es  tenien  dubtes  respecte  al nom a escollir,  s'encenien  tants  ciris  iguals de pes i de condicions com noms dubtaven de donar,  dedicat  cada  ciri  al  sant  respectiu,  i es decidia per aquell ciri  que  durava  més  i  es  posava  el  nom  que  el  ciri  portava.

Eladi

Els nostres avis creien que l'infant que se li posava el nom del Sant del dia  del  bateix  ( molt freqüent a les dos Castelles i Galícia ) estava immunitzat d'embruixaments.  A  cap d'aquests motius no correspont el meu nom:  Eladi. Simplement el meu pare no volia posar noms comuns com : Josep,  Joan,  Jaume,  Sebastià, etc. En va apadrinar dos i els va posar respectivament  els  noms  d'Ezequiel  i  Blanca.

Adan

 

Segons la BIBLIA ( llibre del Génesis 2, l9-20 ) Déu va fer passar tots els animals terrestres i totes les aus del cel davant d'Adàn,  perquè els veiés i imposés llurs noms.  En efecte tots els noms posats per Adàn als animals vivents, aquests són els seus noms propis. Segons la ideologia bíblica el posar nom adient a una persona o animal, significa el coneixement perfecte de dita persona o animal. El nom és com el segell d'identitat , per això és molt important , escollir un nom que reflecteixi el tarannà de la persona que el porta . D'Eladis  ni  ha  un  al  8 de gener,  un altre al  l8 de febrer i un altre el 8 de maig; ja que ni els pares ni els padrins escolliren quin d'ells, un any abans d'entrar al Seminari,  vaig escollir el del 18 de febrer.

SANT  ELADI


Sant  Eladi

Realitzà una important tasca entre els visigots toledans. Emparentat amb la familia reial visigòtica ocupà molts càrrecs de govern a la capital ( Toledo ) com administrador de les finançes del Regne ( antecedent del Ministre d'Hisenda ), reconeixent-li molta eficàcia i rectitut de criteri.  Desprès és reclogué al monestir d'Aglarga,  prop de Toledo ,  on barretjat amb els monjos realitzà sempre les tasques més humils. A la mort de Auresio va ésser elegit arquebisbe de Toledo, quan ja passava dels  60 anys . Va construir una capella meravellosa que és precisament on se'l va enterrar.  Morí el 18 de febrer de l'any 632.  Admití al diaconat a Sant Ildefons, que fou el seu successor.  Sant Ildefons diu d'ell : " encara que vestia secular vivia com un monjo i les almoines  i  dons que feia ELADI, eren tan abundants, que semblava  que  tots els necessitats  estiguessin  com  agafallats del  seu  ventre  i  d'ell rebessin  els aliments".  Negocià amb el rei  Sisebut la delicada convivència entre les comunitats jueva i cristiana.Vidriera S.Eladi


 

ELS  PADRINS

Els padrins del baptisme foren instituïts el segle XI pel papa Sant Higini per tal que actuessin i parlessin per boca de l'infant puix que no ho podia fer ell personalment.  Els padrins han de ser creients sòlits,  amb experiència,  capaços de donar l'ajut necessari al nou batejat en el seu camí de vida cristiana . Per això els padrins són persones majors d'edat.  El batejat anirà captant dels pares i padrins el sentit de trascèndencia,  la religiositat i la seva vida espiritual.  Així , en secret,  fa l'aprenantge de les coses ordinàries de la vida com : aprendre a parlar,  caminar, i menjar.  De la mateixa manera els padrins han d'ajudar al fillol a dirigir-se a Déu,  a confiar en ell i  estimar-lo. L'amor és el compendi de tota la llei i de tot el missatge cristià :  l'amor a Déu i als  altres.

padrineta i jo

Els padrins contreuen determinades obligacions, a més de l'esmentada: la  mona per Pasqua,  la palma per al dia dels Rams i el dia dels Reis els fan passar per casa del fillol.  Els meus padrins foren: el meu germà  ANTÓN  HUGUET  I SALVAT.  de 10 anys i ma cosina MERCÈ   AIXALÀ I SALVAT ,  de 11 anys,  dissortadament,   ara tots dos , amb la malaltia d' Alzheimer. Els noms que m'imposaren, com he dit , foren de: ELADI, FRANCESC i  JOSEP.  Com podeu  veure  es  trencaren  totes les regles estatuïdes.  Segons m'han dit, el pare va anar a veure  mossèn Artiga,  a  fi  de  que  els  padrins  fossin  joves,  puix estava fart de que morissin quatre germans, en un període de cinc anys,  amb padrins grans.  Jo,  en un principi , també tenia tots els números de la mort en el joc de cartes de la vida, ja que quasi  fins els tres anys  i  mig  no vaig obrir , amb perfecció,  els ulls al món.  Ara hem quedat,  dels germans ,  el gran i  el petit.  La mona,  mai no la vaig rebre del meu germà,  segons ell perquè no li deia padrí,  però sí de la padrineta;   una vegada va entrar al convent,  me la  feian  a  ca  l'oncle Sisquet.  Pels Reis rebia regals d'ambdós.el  meu  germà


 

Comentari de las fotos:

La primera foto corrrespon a la padrineta , Mercè  Aixalà i Salvat,  el dia de la seva renovació dels Vots ( 50 anys ) en el col.legi de les Germanes Vedruna de Balaguer ( LLeida ).  La segona al meu germà,  Antón Huguet, assegut   a la terrassa del seu pis de Tarragona.  Al darrera seu es veu una planta ornamental i la gàbia dels " periquitos " també anomenats  lloretóns.

UN  PENSAMENT :

Aquests records vivencials són com cartes dirigides a la família,  a mi mateix i als amics.  Cartes que contenen el més real i més personal d'un mateix,  la intrahistòria.  Són cartes ( vivències ) clares,  vertaderes,  que al escriure-les  em  fan sentir conscient i lliure davant de l'esdevenidor.  Em  fa  il.lusió  el futur, que les coses em vagin bé, que no resultin  massa difícils. Vull ser felic i que tots els  meus  esforços portin feliçitat. Que davant de les adversitats sàpiga superar-les i dóna'm, Senyor , vida  i  força, i fes que jo sàpiga també donar vida i força. crismació

El  Baptisme segons  sant  Gregori.

I vull acabar la pàgina amb unes paraules precioses de Sant Gregori de Nazianz :" El baptisme és un do  ( perquè és confereix als qui res aporten ), gràcia  ( perquè és donat inclús als culpables ), unció  ( perquè és sagrat i real ), il.luminació  ( perquè és llum resplendent ), vestidura  ( perquè cobreix els pecats ), bany  ( perquè neteja ) i segell  ( perquè és el signe de la sobirania de Déu ).

Comentaris

29/11/2008 14:17:33 | MOSSÈN JOSEP

Eladi : Aquestes dues seccions ( baptisme i el nom ) mostren palesament que la Teologia apressa al Seminari àdhuc perdura i a més posada al dia. Segueix per aquest camí i mostra a la gent de Vilaplana que no tens por de ser deixeble de Jesús. Enhorabona.