Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Què passa - Activitats - Notícies | Revista 71

VILAPLANA RID


SIGUES EL CANVI QUE VOLS VEURE EN EL MÓN
 
Benvolguts/des veïns/es, tornem a ser aquí un número més, aquesta vegada el text es divideix en tres parts escrites per tres persones del poble, que com explica la Lourdes a la seva secció, treballem per a “crear un poble en transició”, ens trobem en el punt inicial d’idear fórmules per aportar el nostre granet d’arena per a fer d’aquest món un espai més sostenible, més sà i més ecològic. Pensant en les generacions futures i en com podem generar la menor quantitat de residus i utilitzar el mínim de recursos de la Terra, reduint i reutilitzant el que ja tenim. El segon és el projecte ideat pel Josep i  la Txell, Pren i deixa’n per a que fem un intercanvi permanent de llibres amb l’espai destinat per a tal fi al Casal i l’última secció feta per mi mateixa explica com va anar la Fira d’intercanvi i els Tallers que volem dur a terme per a compartir coneixements que ens permetin ser més autosuficients i fer-nos els nostres propis productes i reparacions.


CIUTATS EN TRANSICIÓ   per Lourdes Albi  

Què és?   
Pobles (o ciutats) en Transició,  és un moviment que va començar el 2005 a Irlanda i que no ha parat de créixer fins ara, en una cinquantena de països. Es tracta de comunitats que decideixen sumar iniciatives a nivell local per fer front als problemes mundials. La forma de treballar és fent xarxa i recolzant-se mútuament en iniciatives ben diverses que tenen per objectiu treballar per a un futur sostenible, tot fent adaptacions en temes com la producció d’energia, la salut, l’educació, l’economia i l’agricultura. Cada comunitat va trobant la manera de concretar tot això en formes tan diverses com: creant horts comunitaris, empreses d’intercanvi de residus i/o espais col·lectius de reparació i reciclatge d’objectes, introduint una moneda local, promovent el consum de proximitat, dissenyant barris en ciutats grans que tinguin en compte tots aquests reptes, fent una escola d’alcaldes que treballen per a la comunitat, etc.

Per què la gent s’apunta a la transició?
Per moltes raons: per conèixer els seus veïns i veïnes, per sentir que col·laboren a fer un món diferent perquè els grans desafiaments del món es veuen més fàcilment superables a escala local, per posar en marxa tot de projectes i empreses, per aprendre noves habilitats, per sentir-se partícips de la història de la seva comunitat, per sentir-se connectats amb altres persones mentre constaten que passen coses engrescadores al seu voltant, perquè senten que “és el que cal fer”, per...

Com es fa?
Dotze anys més tard, l’experiència de les comunitats de 50 països ha donat lloc a la “Guia essencial per fer la transició”, que es pot resumir en set punts:
  1. Comenceu per un petit grup que us avingueu
  2. Imagineu el futur que voleu ajudar a crear amb altres
  3. Esteneu la transició a la comunitat amb relacions més amplies que el grup inicial, la família, els amics o els aliats naturals
  4. Col·laboreu amb altres en la vostra comunitat per realitzar la transició
  5. Desenvolupeu projectes pràctics que canviïn la vostra comunitat de forma visible i que engresquin la transició
  6. Connecteu-vos amb altres comunitats, apreneu amb altres, expliqueu el que feu, recolzeu-vos mútuament...
  7. Penseu sobre el que feu i celebreu-ho
 
I si voleu més informació podeu consultar: https://transitionnetwork.org/ O veure el documental “Demà” (Demain), 2015.


PREN I DEIXA´N VILAPLANA  per Josep Chaparro i Txell Miracle
 
Ja fa un temps que rondava pel cap la idea de posar en marxa a Vilaplana un projecte que, també des de fa temps, ja funciona a diferents poblacions.

Durant les festes locals de Vilaplana del mes de gener, concretament el dia 21, s’hi va programar la Fira d’intercanvi i aprofitant aquesta oportunitat vam presentar aquest projecte: “Pren i Deixa’n”. Es tracta d’una iniciativa autogestionada (gratuïta) d’intercanvi de llibres què proposa el foment de la lectura facilitant l’accés a obres impreses de qualsevol gènere i per a qualsevol públic (adult, jove, infantil…). Per la senzillesa del seu funcionament pot ser un servei continu durant 24 h i els 365 dies de l’any. La base de la proposta ha consistit a ubicar en un punt del municipi, concretament a la sala del bar del Casal de Vilaplana, un prestatge on s’han col·locat una sèrie de llibres, procedents de diferents donacions, on tothom que ho desitgi pot adreçar-se a llegir, prendre i/o intercanviar els seus volums en desús pels que allà pugui haver-hi amb l’única condició de cuidar-los, llegir-los, i gaudir-los el màxim possible.

Amb aquest projecte es pretén, a més de “reciclar” les nostres llibreries d’una forma coherent i enriquidora, fomentar l’hàbit de la lectura i potenciar la cultura de l’intercanvi com a alternativa al consumisme.

En tractar-se d’un servei d’accés lliure i al qual no s’aplica un control determinat resulta difícil d’avaluar els resultats pel que fa al seu ús però, tot i això, sí que podem fer una estimació aproximada; sense tenir ni donar xifres concretes, i després d’un mes de funcionament, podem considerar basant-nos en observacions puntuals fetes, que la iniciativa ha estat exitosa, gairebé cada dia hi ha moviment de volums, i molts dels títols què omplien els prestatges el primer dia ja no hi són i en lloc d’aquests n'han aparegut de nous.

Voldríem aprofitar l’ocasió d’aquest article per recordar que no es pot assumir més quantitat de llibres dels que hi caben al prestatge, demanar que es procuri mantenir l’ordre en la col·locació dels volums i, també, per agrair la participació del Casal Vilaplanenc i la imprescindible col·laboració d’en Manel, el cafeter del casal.

Esperem que us sigui útil i d’interès.
 

FIRA D’INTERCANVI   per Alba bd
 
El passat 21 de gener dins el marc de la festa major vam fer la primera Fira d’Intercanvi, pels que la vam organitzar va ser un èxit total, donat que  tot i el vent gelat que feia que ens aixecava les parades i les coses lleugeres del damunt van venir persones d’arreu a fer intercanvis i  també regals, vam contar 22 parades amb ocupants diversos del poble i forasters: famílies amb nens/es, parelles, amistats, mares i filles, etc.

Nosaltres mateixos vam realitzar intercanvis amb unes 15 persones i vam fer regals a unes altres 5...així com vam rebre regals d’unes altres 5 persones, però prefereixo abans que explicar la nostra pròpia experiència que llegiu les experiències de les persones participants.

Aquests són els comentaris de les persones que han volgut compartir les seves vivències a la Fira amb lo Pedrís:
“Vaig anar al mercat com a curiositat, sense tenir massa idea del que hi trobaria i vaig agafar quatre coses de casa per si podrien ser útils a algú. A l'arribar em vaig trobar amb una colla de persones amb qui canviar i que també m’ oferien coses desinteressadament. Una gran iniciativa que té  continuïtat per WhatsApp, però considero que el contacte i la comunicació en forma de mercat li dóna un caire més directe on es poden crear llaços força interessants. Aplaudeixo la iniciativa.” Carme de Reus.

 “Va ser emocionat veure tanta gent al pati de l’escola donant, intercanviant, parlant ... a mi em va servir per conèixer gent nova, per descobrir altres facetes de gent que ja coneixia i aprofundir amb els amics de sempre. Crec que els objectes que hi havia eren només una excusa per realment intercanviar el que realment, per a mi, és important, les relacions entre persones.” Alba de la Selva.

 “La fira d'intercanvi de Vilaplana ha estat la meva primera experiència en un mercat d'intercanvi. Tot i que érem pocs vaig aconseguir intercanviar/regalar quasi tot el que portava i vaig prendre algunes coses cap a casa que els hi he donat un bon ús. Una bona experiència per aquells a qui no ens agrada llençar coses que encara poden servir!”  Montse d’Almoster.

“ La fira va ser molt gratificant,  aquells instants de trobar un tresor "descatalogat" i intercanviar-lo per un trasto de casa ...donar-nos les mans i dir "tracte fet"... Què us he de dir! Si cada cop som més vibrant en la mateixa sintonia !!! Tracte fet: Compteu sempre amb mi.” Nuri de Reus
“Vaig anar amb ma mare a la Fira de l'intercanvi. En vaig sentir molt a gust. Vam compartir moltes coses que ja no fèiem servir. I com que jo a México organitzo Gratiferías, on tot es gratuït i no cal que sigui intercanvi doncs em vaig trobar molt agraïda. Ma mare també s’hi va trobar molt integrada al grup, parlant i compartint amb tothom.” Ana Belén de la Ribera Maya  .

“Els mercats d’intercanvi en general em semblen una iniciativa molt maca i sana. Trobo que serveixen per donar “vida” a moltes  coses que ja no es fan  anar o han deixat de ser útils per a uns però que a algú altre li poden ser d'utilitat. Fomentar la reutilització de les coses no només és una mesura d’estalvi, sinó que afavoreix en molts altres aspectes com al medi ambient i les relacions socials.” Hermínia de Montbrió.


TALLERS PER L’AUTOSUFICIÈNCIA : FES-T’HO TU MATEIX/A

Tal i com diu l’Alba de la Selva  al seu comentari,  l’intercanvi humà va ser molt enriquidor el dia de la Fira, en canvi el temps va passar volant i es per això que vam idear uns tallers on poder compartir a diferents nivells, per conèixer-nos  millor i poder intercanviar coneixements i aprendre a fer-nos els productes i les reparacions nosaltres mateixes.

Hem començat la sèrie de tallers per a l’autosuficiència el dissabte 10 de març fent un reciclatge, que totes les nostres àvies ja feien fa anys, reciclar els olis de fregir per transformar-los en  sabó per a la roba. L’Eva Balbina ens va proporcionar els coneixements i entre tots/es elaboràrem el sabó, perquè com millor s’aprèn és practicant. Paral·lelament vam fer una taula rodona amb el Pere Vidal de Valls en transició que ens va explicar la seva experiència en el moviment de la ciutat cap a un model més sostenible.

La idea original és realitzar un taller mensual que ens empoderi al donar-nos les eines per a l’autosuficiència  i aprendre a fer nosaltres mateixos els productes que necessitem en el dia a dia com són cosmètics sans i econòmics, productes de neteja natural, remeis casolans,  tècniques de massatge o aprendre a realitzar petites reparacions a casa, a nivell de fontaneria o arreglar petits electrodomèstics, taller de reparació de bicicletes, etc. Com que és un taller en que tots aprenem, els que ensenyen i els que són alumnes, està obert a les idees de tots/es així que si tens algun coneixement pràctic que ens pots ensenyar et convidem a posar-te en contacte amb nosaltres al correu electrònic vilaplanarid@gmail.com i si hi ha alguna cosa que vols aprendre, també.
Si vols formar part del grup de Whatsapp contacta’ns per correu electrònic i t’hi afegirem.

Gràcies per participar i recorda ser el canvi que vols veure en el món.


Alba Borràs, Lourdes Albí, Txell Miracle i Pep Chaparro




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Passatemps, Portada

Passatemps 93: Minimots

Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 93 (octubre 2023)

Què ens passa pel cap quan comprovem que no raja aigua per l’aixeta? De veritat ens...
Portada, Fem memòria

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 92, va sortir el pany de la porta del número 5 del Carrer...
Recerca, Cuina, Portada

Coc d'avellanes

Estem en plena temporada de l'avellana. Ara, molta gent ja ha acabat de plegar i són...
Recerca, Cuina, Portada

PANELLETS

Per aquest número de la revista, pròxim a la festivitat de Tot Sants, compartim...
Recerca, Medicina, Portada

Els trastorns mentals en la vellesa

Hi ha una mena de llista de prioritats imaginària que ens fa anteposar unes coses per...
Què passa, Notícies, Portada

L'Alzheimer

Dins la setmana del Dia Mundial de l'Alzheimer, l’Ajuntament de Vilaplana, el dimecres,...
Què passa, Activitats, Portada

Camp de Treball €Mussacamp€, a Vilaplana

El dilluns, 24 de juliol, es va començar la 4a edició del Camp de Treball...
Història, Masos, Portada

CAL PATACA

SITUACIÓ Casa aïllada al damunt del camí de les Tosques. És molt...
Història, Masos, Portada

CAL MARC

SITUACIÓ Casa situada entre cal Cassoles i cal Rafael. Davant hi ha les cases de la...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

Sopar d€Aniversari de la Quinta del 63

Aquest estiu, la Quinta del 1963 han estat de celebració, ja que enguany fan 60 anys! Per...
Què passa, Activitats, Portada

Activitats

Cinema a la Fresca Els mesos de juliol i agost, al vespre-nit, i en dijous, hem pogut veure...
Què passa, Música, Portada

Torna l€edició d€estiu de Camí de formiga a la Plaça de la Riba

El passat 15 de juliol, la plaça de la Riba va ser testimoni d’una nova...
Què passa, Activitats, Portada

Juliol solidari, a Vilaplana

Mulla't per l'Esclerosi múltiple (16 de juliol de 2023) Diumenge al...
Què passa, Activitats, Esports, Portada

Campionat de Natació

El diumenge 13 d'agost, la piscina del Casal Vilaplanenc va reviure una jornada...
Què passa, Activitats, Esports, Portada

La Tercera Joventut s€activa.

Aquest estiu, i per tercer any consecutiu, a la Planeta, hem tornat a fer les sessions de...
Què passa, Activitats, Portada

Mussart 2023

Ens esperava un bosquet curiosament verd i silenciós. La veu timbrada i els ulls...
Opinió, Articles, Portada

Pulsòmetre

Puja 1- Les activitats esportives fa anys que es fan al poble, però actualment se...
Què passa, Notícies, Portada

18è Aplec de Sardanes a la Mussara

El segon diumenge de juliol, que enguany ha estat el dia 9, ens vam trobar a la Mussara, en...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel món

Recerca, De cinema, Portada

Estrelles fugaces (II)

Continuem amb el llistat iniciat en el número anterior. En aquella ocasió ens...
Història, Portada, Fem memòria

De la Mussara a Nova York

Un dels prejudicis que ens hem anat fent equivocadament sobre la gent de la Mussara és que...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

En un sopar molt agradable d’aquest estiu, vam començar a parlar de la paraula...
Opinió, Articles, Portada

Les figues del camí

L'estiu (i els molts mesos de bon temps en general) és temps de gaudir de la natura i...
Recerca, Natura, Portada

La Vall Closa

L'Itinerari de la Vall Closa és un recorregut sobre la presència de les...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a Miquel Romans, director de cine. En lluita per la memòria històrica

Vam conèixer el Miquel Romans a la presentació d’Un cel de plom, al cine de...
La nostra gent, Homenatges, Portada

XII Edició del Vilaplanenc/ca de l'any 2023

El premi del Vilaplanenc/ca de l’any compleix el XII Aniversari. Qui s’hagués...
Recerca, Cuina

Receptes d'estiu: Crema d'albercocs

Crema d'albercocs (aubercocs) o préssecs, per 3 persones Aquesta recepta,...
Recerca, Cuina

Receptes d'estiu: Cebiche d'escopinyes

Aquesta vegada us porto un parell de receptes d’aquelles que no cal fer gaire cosa,...
Entitats, Escola

CANT€NIA

De vegades es fa difícil trobar paraules per explicar algunes emocions, i això...