Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
La nostra gent - Literatura - Records - Poemes | Revista 90

Un poema dedicat a l'amic Oleguer Huguet

(PRIMERA PART)

ET IN ARC511ADIA EGO... (I)


(A l’amic O. Huguet, Premi de poesia «Ciutat de Barcelona»)

Vilaplana, Vilaplana,
Vila tan bella no n'hi ha;
És la perla comarcana
Entre la serra i el pla.

Menuda i formosa vila
Allunyada del brogit,
La seva vida tranquil·la
És bàlsam per l'esperit.

Al matí quan m'aixecava
Per la finestra a aguaitar
A la Mussara em semblava
Poder-la tocar amb la mà.

De muntanya descendia
Un airet tan sa i tan fi
I un goig de viure en venia
Com sol he trobat allí.

Uns encisadors camins
Van a indrets meravellosos
On els perfums deliciosos
Penetren ànima endins.

Hi ha una fonteta amagada
Al bell mig de la verdor,
D'aigua fresca i regalada
En el temps de més calor.

¡Quina profonda enyorança
De la meva joventut
Sento avui amb la recança
D?aquell paradís perdut!

Vilaplana, Vilaplana,
—¡Vila tan plana no ho és!
—Però jo, quan hi anava
No en volia tornar més.

ENC.


En el número extraordinari de Nadal de 1962, el setmanari Antorcha de Flix (Ribera d'Ebre) va publicar aqueixa poesia on l'autor, que signa amb el pseudònim ENC., descriu Vilaplana com un poble enyorat on hi havia anat en la seua joventut. El poema està dedicat a l'amic Oleguer Huguet, poeta vilaplanenc que acabava de rebre el Premi de poesia Ciutat de Barcelona 1961 pel llibre Ales d'argila (2) i que l'any següent guanyaria la Viola dels primers Jocs Florals de Flix de l'any 1963 amb un poema titulat «Assumpta». (3)

Amb el mateix pseudònim (ENC. o EnC.), l'autor va publicar, com a mínim, set poemes més a Antorcha entre els anys 1962 i 1965. (4) En un d'aquests, «A la Plaça de Catalunya, de Reus», l'autor recorda una plaça de Reus on jugava durant la infantesa: “Antiga plaça, esplai de ma infantesa...”. El cas és que Oleguer Huguet, recordem-ho, va néixer a Vilaplana, però des de ben jove va residir a Reus, i per tant, tot fa pensar que tots dos es coneixien de petits.

Qui s’amagava rere el pseudònim? Gràcies al blog de Pere Muñoz, de Flix, professor i polític que va ser alcalde de Flix i senador per Tarragona, (5) hem sabut que es tracta del senyor Ricard Ferrater, de Flix, bon amic també de l'escriptor Artur Bladé Desumvila, de Benissanet, amb qui mantenia correspondència. (6)

El senyor Ferrater, com era conegut a Flix, era una persona culta, catalanista i molt discreta. Fins la seva jubilació va viure a la Colònia de la Fàbrica i va treballar a les oficines de la Fàbrica Electroquímica de Flix, segurament des de poc abans del 1936. (7) Havia nascut a Reus l’any 1914, on va morir el dia 4 de juny de 1995. (8)

Estava casat amb la filla més petita de la família Gasset, una família de Flix molt religiosa i franquista que tenia un estanc al carrer Major. (9) El seu pare Alfonso Gasset Llop (Flix, 1873 - Marçà, 1936) i el seu germà mossèn Manuel Gasset Llecha (Flix, 1913 - l’Ordal, 1936) van ser assassinats per milicians anarcosindicalistes. (10) La seva dona, que es deia Maria del Carmen Gasset Llecha, va morir a Barcelona el dia 28-06-2015 als 94 anys. (11) El matrimoni no va tindre fills.

Segons una necrològica publicada a Antorcha, el seu nom complet era Ricard Ferrater Mestre, tenia dues germanes, Josefina i Marina, (12) i la mare, que es deia Marina Mestre Bigorra, va morir a Reus el dia 28 de juliol de 1966. (13)

Amb uns cognoms com aquests, tan freqüents a Vilaplana, eh que no seria gens estrany que la mare fos d'origen vilaplanenc?


(SEGONA PART)

La mare de Ricard Ferrater, efectivament, era de Vilaplana. Ho confirma Josep Olesti en una breu biografia dedicada a la seva germana gran, Josefina (14).

Josefina Ferrater Mestre (Reus, 1910-2006) va estudiar batxillerat i tenia la titulació de mestra, però no va exercir-ne mai. Va entrar a treballar de telefonista a l’Ajuntament de Reus als disset anys i va continuar treballant-hi a la caixa després de la guerra. Va col·laborar com a periodista al Diario Español de Tarragona i al diari barceloní Solidaridad Nacional, dels quals fou corresponsal a Reus, i va col·laborar també al setmanari Reus i a la revista Urbs.

Quan el pare va morir, va cuidar la mare fins al final de la seva vida, i quan es va jubilar, va estudiar Filologia Semítica a la Universitat de Barcelona. La traducció del Ritual de pregràries jueves, la seva tesina de llicenciatura dirigida pel doctor Josep Ribera-Florit, la van donar a conèixer com una de les millors hebraistes catalanes. (15)

En una conversa amb la periodista Gisela Alcón, (16) la seva germana Marina, que llavors “té cent anys i una memòria extraordinària”, explica que Josefina era la gran de quatre germans (17) i que abans de la guerra vivien al Raval Santa Anna 36, a tocar de la plaça de Catalunya.

En un poema de Ricard Ferrater titulat «L'Època feliç» i dedicat precisament A Josefina, el seu germà recorda aquella primera casa de Reus, on va viure setze anys. La primera estrofa del poema, amb perfectes alexandrins, diu:
 
“He vist enderrocar aquella casa antiga
que fou la nostra llar, la vella casa amiga
en la que un jorn vaig néixer i on vaig viure setze anys.
Els cops que l'abatien sordament ressonaven
i en la meva memòria poc a poc desvetllaven
entranyables records de joies i d'afanys.-” (18)

En el mateix poema evoca un cinema que ben bé podria ser la Sala Reus, la primera sala de cinema estable de la ciutat, situada al mateix Raval de Santa Anna 46: (19)
 
“... i a la nit obrir un xic la sortida al terrat
per a poder adormir-me escoltant encisat
l'orquestrina que toca al cinema veí.-”

Marina Ferrater continua el seu relat i explica que durant la guerra civil vivien a una casa al Raval Robuster 42, que va ser afectada per un bombardeig de l’exèrcit franquista:

“En un dels bombardejos no van tenir temps de sortir del portal de casa. La bomba va entrar pel terrat, però, afortunadament, no va matar ningú. Van quedar-se sense llar”.

Recordem que durant la guerra civil els bombardejos sobre Reus portats a terme per l’aviació legionària italiana, procedent de Mallorca, però també, en la darrera etapa de la guerra, a càrrec de la Legió Còndor alemanya, procedent de les bases peninsulars, destruïren, com a mínim, 330 cases i unes altres 646 restaren malmeses en major o menor mesura. Alguns dels bombardeigs foren particularment greus quant a persones mortes, com ara el del 17 de setembre de 1937 o bé els del gener de 1938, especialment els dels dies 21 i 24. (20)

Per últim, Marina Ferrater explica que tenia una tieta a Vilaplana i que es van refugiar a les golfes de casa seva:

“El pare va llogar mula i tartana i es van instal·lar a les golfes de casa d’una tieta a Vilaplana, on només hi havia unes borrasses i palla de moresc. Al cap del temps, van tornar a Reus, i es van instal·lar al Raval Martí Folguera 21, on van viure molts anys”. 

Qui devia ser la tieta?NOTES
 
(1) Publicat a Antorcha. Semanario de informació local y comarcal (Flix), núm. 218 (24/12/1962), p. 27. Normalitzo la puntuació, modernitzo l'ortografia, però mantic la forma antiga sol ‘sols’ i el semicultisme profonda ‘profunda’.
(2) Publicat més tard (Barcelona: Barcino, 1965), amb un pròleg d’Albert Manent.
(3) Publicat a Antorcha, 247 (9-10-1963), p. 3: Lema: En la Festa Major de Flix. El premi era de 2.000 ptes., “ofrecidas por la Compañía «Fuerzas Eléctricas de Cataluña, S. A.», a la mejor poesía que exalte la FE”. Veg. la convocatòria a Antorcha, 242 (3-8-1963), p. 1. L’església parroquial de Flix està consagrada a la Mare de Déu de l'Assumpció.
(4) «A Laura» (23-1-1963), p. 2; «Nunc dimittis...» (30-3-1963), p. 6; «Primer amor» (28-11-1964), p. 6; «A la Plaça de Catalunya, de Reus» (18-1-1965), p. 3; «A Balaguer» (13-3-1965), p. 7; «Passeig nocturn» (15-5-1965), p. 5; «Miratge» (17-7-1965), p. 7.
(5) «1986, Festa de l'1 de Maig. L?any del centenari de la Festa del Treball». Bloc de Pere Muñoz (1-5-2013). http://blogdepere.blogspot.com/2013/05/1986-festa-de-l1-de-maig-lany-del.html
«Recordant Artur Bladé i Desumvila (1907-1995)». Bloc de Pere Muñoz (12-12-2020). http://blogdepere.blogspot.com/2020/12/recordant-artur-blade-i-desumvila-1907.html
(6) Artur Bladé i Desumvila. Viure a Tarragona (Fulls d'un Dietari 1975-1976). Tarragona: Diputació de Tarragona, 1991, p. 84. Segons m’ha explicat Pere Muñoz, durant anys l'anava a visitar a Benissanet i feien llargues xerrades.
(7) Informació facilitada per Pere Muñoz.
(8) Ricardo Ferrater Mestre. Genealogy.com. https://www.genealogy.com/ftm/g/i/m/Luis-I-Gimeno-loo/WEBSITE-0001/UHP-0285.html. En una carta de Ricard Ferrater a Pere Muñoz (Flix, 1-1-1995), sis mesos abans de morir, li explica que la seva salut “actualment, m’obliga a limitar al mínim l’activitat, sobretot la –diguem-ne–, intel·lectual”.
(9) Alfonso Gasset Llop. Genealogy.com. https://www.genealogy.com/ftm/g/i/m/Luis-I-Gimeno-loo/WEBSITE-0001/UHP-0267.html
(10) Veg. la ressenya de l’opuscle de Salvador Nonell Bru. Padre e hijo: Alfonso Gasset Llop. Mn. Manuel Gasset Llecha. Martires de Cristo. [Barcelona]: 1989, publicada a «Padre e hijo / Martires de Flix - Alfonso Gasset i Manuel Gasset». Bloc de Pere Muñoz (13 de gener de 2019). http://blogdepere.blogspot.com/2019/01/padre-e-hijo-martires-de-flix-alfonso.html
(11) Maria del Carmen Gasset Llecha. Rememori (s. d.).
https://www.rememori.com/779342:maria_del_carmen_gasset_llecha
(12) En realitat, eren quatre i no tres germans. Ramona-Angelina, “aquejada desde hace algún tiempo de grave enfermedad”, havia mort abans que la mare als 42 anys. Veg. la necrològica publicada a Reus. Semanario de la Ciudad (28-2-1959), p. 12.
(13) Veg. Antorcha (13-8-1966), p. 3.
(14) Josep Olesti Trilles. Diccionari biogràfic de reusencs, 1. Reus: Ajuntament de Reus, 1991, p. 250. El segon cognom de Josefina aquí és Mestres. Veg. també «Josefina Ferrater Mestre». Viquipèdia. https://ca.wikipedia.org/wiki/Josefina_Ferrater_Mestre
(15) Séder D'Amram Gaó. Ritual de pregàries jueves. Introducció, traducció i notas de Josefina Ferrater i Mestre. Girona: Ajuntament de Girona ; Barcelona Universitat de Barcelona, 1995. Col. Biblioteca Judaico-Catalana, 2. ISBN: 84-477-0463-7.
(16) Gisela Alcón. «Lletraferides. Josefina Ferrater Mestre (1910-2006): Una dona que desafià el pas del temps». NW. La Revista de Reus, 113 (març 2022), p. 42-43.
(17) Veg. nota 12.
(18) Publicat a La Veu de Flix (1980), signat amb el pseudònim Enc. Informació facilitada per Pere Muñoz.
(19) Veg. Pedro Nogales Cárdenas. Cinema amateur i història local de Reus. Tesis doctoral dirigida per Pere Anguera Nolla. Tarragona: Universitat Rovira i Virgili, 2006. http://hdl.handle.net/10803/8609
(20) Veg. «Els bombardeigs sobre la població durant la Guerra Civil». Els refugis antiaeris de la Guerra Civil a Reus. http://www.migdia.cat/refugis/article_els_bombardeigs.ph


 

Albert Aragonès Salvat
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Passatemps, Portada

Passatemps 95: WORLDLE quilòmetre 0

Un dels jocs més populars per internet és el WORDLE. Va ser creat durant la...
Història, Masos, Portada

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Rafael

SITUACIÓ Conformen un conjunt de cases entre mitgeres amb Cal Cassoles i Cal Marc,...
Història, Masos, Portada

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Po

SITUACIÓ És l’única casa que queda a la part sud del bassot, a...
Recerca, Cuina, Portada

€Amanida de taronja€ i €Arròs de costella de vedella€

Temps de primavera i potser algun dia de calor. Us faré un parell de receptes que no us...
Recerca, Medicina, Portada

El deteriorament cognitu en la vellesa

Quan parlem d'envelliment normal, cal considerar que aquest procés es pot donar de...
Recerca, Natura, Portada

La meva experiència amb la vespa asiàtica

Vaig començar a veure vespes asiàtiques (velutina) l'estiu de l'any 2020,...
La nostra gent, Història, Records, Història, Portada

Dones rurals. Dones del Camp de Tarragona

El dia 15 d'octubre de 2023, al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí,...
Què passa, Notícies, Portada

Celebració del 8M del 2024, a Vilaplana

Divendres, dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona. A la plaça de la Vila,...
Què passa, Notícies, Portada

Vilaplana assoleix aquest primer trimestre de 2024 el consum més baix d€aigua dels últims 15 mesos

La mitjana diària d’aigua servida des de l’ETAP s’ha situat aquest...
Què passa, Notícies, Portada

La Marató de 2023

17/12/2023: Bingo: 2.384,88 € 24/12/2023: Per Nadal, recitem, cantem:...
Què passa, Activitats, Portada

Mercat de Nadal 2023

El Mercadet o paradetes de Nadal, era habitual a Vilaplana. Enguany s'ha tornat a impulsar,...
Què passa, Música, Portada

Música per a gent exquisida

Anem de viatge a qualsevol lloc amb Iggy Pop i David Bowie Us expliquem alguns detalls...
Opinió, Articles, Portada

Manifest de l€Associació "La Vall Sostenible" en suport a la pagesia i ramaderia.

L'Associació La Vall Sostenible, volem manifestar el nostre ferm suport a la...
La nostra gent, Homenatges, Records, Portada

Homenatge a SALVADOR SABATER

Salvador Sabater: L’últim comunista Qui va ser el Salvador? Per a...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel Món

Foto 1: La família Mariné-Mariné i l'Anna Miyagi a Miyajimacho, al...
Història, Història local, Portada

Palmira Jaquetti, la força de l'esperit

Qui més qui menys, sap que la vida és una cursa d'obstacles. Podem...
Història, Portada, Fem memòria

Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis

QUAN? Recuperació d’un passat oblidat El present treball és el...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules: sacatapos

La paraula d’aquest número és sacatapos. Segons la classificació que...
Opinió, Articles, Portada

Pulsòmetre 95

PUJA La proposta de l’Ajuntament “Busquem fotos antigues” Ens...
Recerca, De cinema, Portada

Guardons de cinema

Comencem per la gala dels Gaudí, la primera de l’any i una mica soporífica....
Recerca, Natura, Portada

El Racó d'en Marc i la Foradada de l'Airosa

Tornem al Massís del Port per fer una clàssica, que si volem podem transformar en...
Història, Història local, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 94, va sortir el pany de la porta del número 4 del carrer...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a: Marta Rodon, en versió viatgera

La visito a casa seva. Ha encès el foc i ens acompanya el Cian, relaxat a la catifa. Li...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 95 (març 2024)

Pagesia... trajecte final? Hem sentit moltes vegades, algú, afirmar que......
Història, Masos

CAL PIANO

SITUACIÓ Casa aïllada. Toca al camí de les Tosques i és molt...
Història, Masos

CAL PERE RAFAEL

ALTRES NOMS La casa també era coneguda com a Ca la Roja. SITUACIÓ...
Passatemps

Passatemps 94: Pa i drogues

PA I DROGUES El mes passat Vilaplana es va despertar un dia trasbalsada per una...
Recerca, Cuina

Corona de Nadal

És tradició per Nadal en moltes cases preparar una corona de Nadal. Aquesta vegada...
Entitats, Escola

HALLOWEEN COMPETITION

Com cada any, els alumnes de l'escola Cingle Roig van celebrar la nostra entranyable...
La nostra gent, Notícies

LES NOTÍCIES DE MUSSAGATS

Sembla ahir, però el 23 d’octubre va fer tres anys de la nostra primera...