Articles | Revista 5027/11/2012
Temps de crisi, temps de sostenibilitat
Els temes de sostenibilitat i medi ambient van i vénen en actualitat i moda en funció de mols paràmetres. En l'actual context de crisi (o estafa) econòmica, fa temps que no se senten gaires notícies sobre aquest tema, malgrat que hi ha qui diu que la crisi energètica que pot venir en un futur no sabem si massa llunyà serà més forta si els estats que més gasten no s'hi arromanguen i posen mans a l'obra de debò.
Tot i reconeixent que el consum particular no és el més important, quantitativament parlant, pel que fa a les agressions al medi ambient, també crec que amb l'exemple i la pressió de la societat, els governants no tenen més remei que fer passos agosarats.
Per tant, per a intentar mitigar els efectes de l'escalfament global fruit de les grans emissions de CO2 i les seues conseqüències en forma de canvi climàtic i per a pressionar als nostres governants, però també per a reduir la nostra despesa econòmica, us passo una sèrie de petits consells que cadascú pot fer a casa seua per a tenir menys petjada ecològica i de pas, estalviar una mica:
AIGUA:
-Millor dutxar-se que banyar-se
-Al dutxar-se, tancar l'aixeta en els moments d'ensabonar-se
-Tancar l'aixeta en el moment de rentar-se les dents o afaitar-se
-Netejar els aliments en un recipient. L'aigua que queda, pot servir per a regar les plantes.
-Regar les plantes cap al vespre. Elles ho aprofiten més i s'evita més evaporació
-L'aigua de cuinar els aliments també pot utilitzar-se per a regar les plantes.
-Utilitzar plantes autòctones, que requereixen menys aigua.
-Utilitzar la rentadora i el rentavaixelles quan estiguin plens
-No llençar res al WC que no li sigui propi (bastonets, burilles, compreses, preservatius...)
-Posar una totxana o una ampolla d’aigua dins la cisterna del WC. Llençaràs menys aigua cada vegada
-Posar airejadors a les aixetes
-No buidar la cadena del WC si no és necessari
-Utilitzar, gels, xampús i detergents amb moderació i ecològics, a poder ser. Els altres són contaminants.
ALIMENTACIÓ:
-Els productes enllaunats consumeixen molts recursos i energia.
-Evitar els aliments transgènics (OMG: organismes manipulats genèticament), perquè la seua producció contamina els ecosistemes deteriorant el medi ambient
-Consumir més fruites, verdures i llegums que carn
-No consumir peixos petits
RESIDUS:
-La llei de les tres Erres: REDUIR el consum innecessari i irresponsable, REUTILITZAR els béns tant com puguem, i, finalment, RECICLAR.
-Separar la brossa que generem i utilitzar les deixalleries
-Utilitzar paper amb la inscripció TCF (Totalment lliure de clor), i reutilitzar-lo per les dues cares
-Utilitzar més els clips i menys les grapes, i més el llapis i menys el bolígraf (i sempre millor reutilitzables).
-Utilitzar, preferentment, envasos grans i retornables (vidre per exemple) i evitar envasos excessius: plàstic, tetrabrick, alumini, forexpan...
-Evitar l’ús de productes d’un sol ús (maquinetes d’afaitar, plats i gots de plàstic,...)
-Anar a comprar amb el cistell o el carro (evites les bosses de plàstic)
ENERGIA:
-Utilitzar l'aigua calenta necessària i imprescindible
-Tenir la calefacció a una temperatura moderada (20 graus), aixecant les persianes al matí i baixant-les al vespre, i millor calefacció de gas que elèctrica.
-Evitar l'ús excessiu d'aires acondicionats (25 graus), obrint les finestres als vespres i nits per a refrescar, i baixant les persianes quan hi entra el Sol directament (a l’estiu)
-Purgar els radiadors un cop a l’any, tenir els radiadors equilibrats (el més proper a la caldera més tancat i el més allunyat, més obert) i revisar anualment la caldera
-Baixar o tancar la calefacció durant la nit o quan marxem per més de vuit hores de casa.
-Millor cuinar amb gas que amb energia elèctrica (també el forn)
-Apagar els llumets (Stand by) de la TV, ràdio, ordinadors, pantalles si no els estem utilitzant.
-Rentar la roba amb aigua freda o a 30 graus com a molt.
-Molt millor estendre la roba que utilitzar l’assecadora.
-Utilitzar bombetes de baix consum.
-No tancar els florescents si hem de tornar a obrir-los abans de 20 minuts. Si són florescents dels més moderns (amb balast electrònic), llavors es poden tancar sempre que se surti de l’habitació.
-Evitar utilitzar energia innecessària (per exemple: evitar els raspalls de dents que van amb piles)
-Evitar l’ús de piles, i en tot cas, utilitzar piles recarregables.
-Millor utilitzar impresores làssers que de tinta, i la tinta negra millor que la de colors, i millor teclats i ratolins amb fils que els que van amb piles.
-No abusar en l'ús dels ascensors
-Als lavabos, utilitzar per aquest ordre de prioritat, per a eixugar-se les mans: tovallola, paper de wc, i intentar no usar els assecadors elèctrics.
-Obrir els frigorífics i congeladors el mínim temps indispensable
-Descongelar els aliments al frigorífic millor que a l’aire lliure o, òbviament, al microones.
-No posar aliments calents als frigorífics
-En coccions llargues, posar els aliments en fred al forn, sense esperar a que aquest s’escalfi (energia que es perd).
-Tenir el frigorífic i el congelador lluny del forn o de la llum del Sol directa.
-Tancar els fogons una mica abans de la cocció completa, per a aprofitar la calor residual.
-Tapar les olles i paelles quan es cuina
-Utilitzar més la torradora que el forn
-Pintar les parets de casa amb colors clars. Així, obriràs més tard els llums.
-Anar amb transport públic o amb els vehicles particulars plens (i utilitzant marxes llargues) (www.compartir.org)
-Utilitzar les cames i la bicicleta. Estalvies en carburants, en gimnasos, i fas salut.
-Unflar bé les rodes dels vehicles i no carregar innecessàriament el vehicle amb molt pes.
-Moderar la velocitat. Sobrepassar els 110 km/hora augmenta molt el consum de combustible.
-Fins a 70 km/hora, abaixar les finestres per a refrescar el vehicle. A partir de llavors, utilitzar, només si és necessari, l’aire acondicionat.
Podeu trobar un video amb similars consells a: http://www.youtube.com/watch?v=sjrPOiEOvX0
Carles Giné-Janer
Educador ambiental
+ Publicar el meu comentari