Articles | Revista 4719/11/2011
Què vol dir Slow Food?
Els antecedents.
Diuen que una vegada, cap a l’any 1986, un senyor italià anomenat Carlo Petrini es va enfadar molt quan va veure que a la Piazza Navona, al centre històric de Roma, hi havia aparegut un restaurant de menjar ràpid (fast food) de nom ben conegut per tothom. Per ell això significava la implantació al mig del cor de la bella Itàlia d'una representació de la manera de viure accelerada i de menjar artificial associat generalment a Nord-Amèrica.
El Carlo Petrini va parlar amb uns amics seus periodistes i tots plegats van canalitzar el seu emprenyament fundant l’associació Slow Food (menjar lent) amb la intenció de conservar les bones tradicions gastronòmiques amenaçades per el “fast food” estranger i, també, per a reinvidicar un estil de vida més pausat del que sovint moltes persones ens veiem abocats.
Què pretén Slow Food?
Els socis d’aquesta organització, sense ànim de lucre, s’oposen a aquest ritme de vida on no es dedica el temps necessari a menjar bé i compartir la taula amb familiars i amics. Pensen que cal apreciar el que es menja i beu i que els àpats han de ser un temps sense presses dedicat a la convivència. No es consideren consumidors sinó co-productors perquè s’informen de com es produeixen els aliments i recolzen als productors en la seva feina.
Els productes han de ser bons, nets, sostenibles i de preu just.
El bo és tot allò que ens produeix plaer. El nostre menjar ha de ser bo pel paladar, per la salut i per la ment. L’agroindústria ha anat creant uns productes on el més important és l’aparença, la uniformitat i la resistència al transport. S’ha oblidat el gust.
Quantes vegades no hem sentit dir: ”és que la fruita avui dia no té gust de res”. Cal recuperar el sabor autèntic de les coses, potser s’haurà de renunciar als intermediaris, a les grans distàncies del camp a la ciutat, als productes fora de estació, però hi sortirem guanyant en salut i en alegria.
Els productes nets són aquells que en el seu conreu s’han utilitzat mètodes respectuosos amb el medi i amb la salut de les persones. Seran sostenibles si les accions realitzades en el seu camí del camp a la taula són ecològicament eficients. Si són produïts a prop del lloc de consum, reduïm els costos medioambientals del transport, i si són de temporada, no ens caldran els hivernacles escalfats artificialment a l’hivern.
El concepte de preu just fa referència al fet de que els productors han de rebre una remuneració justa pel fruit del seu treball. El camp no pot ser només el lloc on els habitants de la ciutat van a passar els caps de setmana o les vacances, cal revaloritzar la professió de pagès perquè sense agricultura no hi hauria civilització.
L’Arca del Gust.
Una de les tasques de l’associació és la de redescubrir i catalogar sabors oblidats, productes gastronòmics d’excel·lència que es troben en perill d’extinció. Aquests inventari de productes s’anomena Arca del Gust i ajuda a fer-los conéixer en benefici tant dels productors, com dels cuiners i de tots els consumidors en general.
En cada país existeix una comissió d’experts encarregada de seleccionar i avaluar quins productes hi poden pertànyer. A Catalunya aquests productes gastronòmics que cal protegir i divulgar són:
• l’escarola de cabell d’àngel,
• els espigalls,
• la col paperina,
• el fesol del ganxet,
• el gall del Penedès,
• l’ovella ripollesa
• la patata del bufet
I estan pendents d’aprovació: el tomàquet del benac, l’all de Belltall i l’oli de la varietat de rojala.
Els Baluarts.
Són projectes a petita escala on l’associació assessora a grups de productors artesanals facilitant la presència i la viabilitat dels productes en el mercat. A Catalunya tenim la malvasia de Sitges i a la restat de l’Estat: el porc euskal txerria, el safrà de Jiloca i l’oli de les oliveres mil•lenàries del Maestrat.
Els restaurants Km 0.
La iniciativa d’acreditar els restaurants amb el segell de productes de proximitat neix de la xarxa de cuïners espanyols de Terra Madre que es defineixen (en paraules de l’impulsor d’aquesta iniciativa: Valentí Mongay) com ecocuiners perquè contribueixen a la reducció del CO2 i a l’estalvi energètic pels productes utilitzats provinents de l’economia local i de petits productors.
Els requisits per formar part de la xarxa de restaurants de Km 0 són:
• S’han d’adquirir productes directament com a mínim a tres productors que es trobin en un radi de 100 kms.
• No es poden utilitzar productes modificats genèticament.
• La carta ha de comptar almenys cinc plats considerats km 0. Un plat d’aquestes característiques ha de comptar amb un 40% d’ingredients provinents de productors propers i el 60 % restant han de ser ecològics o que estiguin inclosos a l’Arca del Gust de Slow Food.
Els restaurants Km 0 de les nostres comarques són:
• Celler de l’Àspic a Falset
http://www.cellerdelaspic.com/
• La Grava al Morell
http://www.lagrava.com/
• El Llagut a Tarragona
c/ nazaret, 10
• Quinoa a Falset
http://www.restaurantquinoa.com/
• La Quinta Forca a Nulles
http://www.quintaforca.cat/
Els transgènics o els organismes modificats genéticament (OGM).
L’associació recolza el moviment Som lo que sembrem, xarxa integrada per organitzacions de base, cuiners, pagesos i cooperatives de consum que va impulsar a l’any 2009 la recollida de 106.000 signatures per demanar la discussió de la seva regulació al parlament de Catalunya que, en un tres i no res, va ser rebutjada pels partits majoritaris.
Varietats tradicionals i sabers populars.
El projecte Cultures trobades és una iniciativa de l’associació Slow Food Terres de Lleida per a la salvaguarda de la biodiversitat agrària i la cultura alimentària de Ponent, nascuda el 2008. En Gerard Batalla i un grup de voluntaris treballen per recuperar, promocionar i difondre les varietats tradicionals autòctones i tots els sabers que hi van associats (gastronomia i costums).
En l’apartat de les vinyes el projecte ha recuperat diferents varietats i també les ha vinificat a l’any 2009: el Vinyes trobades blanc i el Vinyes trobades negre.
De les oliveres recuperades també n’han sortit dues collites (2009 i 2010) de tres olis monovarietals: sarrut, rogeta i blanc, comercialitzats amb el nom de Cultures trobades.
Un altre front de treball és la recuperació de la cabra catalana del Montsec.
És una raça autòctona molt antiga i molt estesa per les comarques de Lleida fins a mitjans del segle XX. Al 2005 es va considerar com extingida.
En Gerard Batalla va localitzar a la primavera del 2001 un únic ramat que havia estat conservat sense creuaments pel seu pastor Ton Pellisser. Van traslladar el ramat a un estable i ara volen seleccionar les millors cabres per estudiar quines són les propietats de la seva llet i la possibilitat de ser utilitzades en la gestió forestal.
Slowfood.cat
Des de que el Sr. Petrini es va enfadar al veure el rètol del restaurant de menjar ràpid al 1986, ha plogut molt i avui el moviment es troba en la majoria de països del món i compta amb més de cent mil socis.
Al nostre país l’associació està establerta en diferents comarques però és encara en els seus començaments. Actualment els grups comarcals són en un procès de coordinar les activitats que es realitzen a tota Catalunya amb la intenció de donar-se a conéixer per formar la mentalitat dels consumidors, ajudar als productors i influir en els llocs on es prenen les decisions. És un camí llarg però necessari per el nostre benestar, per la nostra salut i la dels que vindran.
Víctor Feliu
slowfoodpriorat@tinet.cat
Per saber-ne més:
http://priorat.slowfood.es/
http://www.somloquesembrem.org
http://www.culturestrobades.cat/
Víctor Feliu
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les Notícies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
13/01/2025La nostra gent, Efemèrides, Portada
1. Clàudia Vilanova Urbano & Aleix Ferré Mateu, 24 de febrer
2....
13/01/2025La nostra gent, Efemèrides, Portada
2023
Sebastià Mestre Ferré, als 74 anys, 22 de desembre
Salvador...
13/01/2025La nostra gent, Efemèrides, Portada
1. Guiu Calafat Huguet, 8 d'abril
2. Leo Garrido Huertas, 26 de juny
3. Marina Mestre...
13/01/2025La nostra gent, Què passa, Homenatges, Notícies, Portada
Molt bona nit, vilaplanencs i vilaplanenques!
Volíem fer un petit discurs, ja que...
13/01/2025Passatemps, Portada
13/01/2025Opinió, Editorial, Butlletins, Portada
Cada nova edició de la revista Lo Pedrís és un repte, i quan surt...
13/01/2025Història, Història local, Portada
A Lo Pedrís núm. 97, va sortir el pany de la porta del número 3 del carrer...
13/01/2025Recerca, Cuina, Portada
S'acosten festes i avui us vull portar unes receptes molt bones, un entrant i un final...
13/01/2025La nostra gent, Entitats, Homenatges, Escola, Portada
20 CURSOS D'ESCOLA
Raúl i Conxi
Per començar a parlar-vos...
13/01/2025Història, Història local, Portada
Aquesta tardor hem pogut veure com s’acabava un dels períodes més...
13/01/2025Què passa, Esports, Portada
Feia molts anys que el nostre poble no era l’epicentre de les curses de muntanya de forma...
13/01/2025Opinió, Articles, Portada
PUJA
La benvinguda pluja que ha fet baixar el riu, ha omplert les basses del terme, ha fet...
13/01/2025Literatura, Lingüística, Portada
En aquest número de Lo Pedrís iniciem una nova secció, en la qual us...
13/01/2025Què passa, Notícies, Portada
El diumenge 22 de desembre vam portar a les nostres terres el Documental “Vidas...
13/01/2025Què passa, Activitats, Notícies, Portada
Homenatge a les àvies i als avis de més de 80 anys
El diumenge, 27...
13/01/2025Literatura, Lingüística, Portada
La paraula d’aquest número està plena de sorpreses, ja que s’acostuma a...
13/01/2025La nostra gent, Records, Portada
La Carlota, la Carme, la M. Cinta, la Nati, la Manoli i la Cristina, a la Plaza Mayor de Madrid....
13/01/2025Què passa, Notícies, Portada
Del Pi Gros, també conegut fora vila com a Pi Gros de l'Aleixar, en podríem dir...
13/01/2025Què passa, Notícies, Portada
El Pi del Fernando ens remet a les passejades infantils per comprovar com calia...
13/01/2025Què passa, Entitats, Notícies, Jubilats, Portada
L'Associació de Jubilats i Pensionistes de Vilaplana, el diumenge 24 de novembre de...
13/01/2025Què passa, Activitats, Notícies, Portada
13/01/2025Què passa, Activitats, Notícies, Portada
13/01/2025Què passa, Activitats, Notícies, Portada
13/01/2025Què passa, Activitats, Notícies, Portada
12/01/2025La nostra gent, Homenatges, Portada
Un vespre d’agost va sonar el mòbil. Eren la Mireia i el Josep que em van proposar...
10/01/2025Què passa, Esports, Portada
Aquesta proposta només és apta per a excursionistes amb un cert punt...
10/01/2025Recerca, De cinema, Portada
Comença el curs cinematogràfic amb les estrenes de quatre directores....
10/01/2025Història, Masos, Portada
L'objectiu de la Secció Masos i Cases de la Mussara era presentar-vos tots els...
10/01/2025Literatura, Poemes, Portada
Només, quan el vent bufa tan fort,
som conscients de la nostra feblesa,
que...
10/01/2025Opinió, Què passa, Articles, Notícies, Portada
El temps, el temps tan preuat, i molts cops ignorat. El temps, si el poguéssim aturar un...