Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
La nostra gent - Història - Records - Fem memòria | Revista 58

Pregó de la Festa Major de Vilaplana de 2014 a càrrec de Pere Valentí Mora


El divendres 10 d'octubre de 2014 es va cel·lebrar l'acte de presentació de la Festa Major, i el Pere Valentí Mora va ser l'encarregat de fer el pregó. Aquí teniu el text del pregó complet i el video de l'acte per poder recordar l'esdeveniment.



Alcalde, regidors, vilaplanencs, bona nit a tothom,

En primer lloc, moltes gràcies per confiar-me l’honor d’inaugurar la Festa Major de Vilaplana, que és el meu poble. Perquè, encara que n’hagi marxat de ben jove, aquí és on vaig néixer. Justament, pels volts d’aquestes dates fa 49 anys que vaig marxar del poble per anar cap a Barcelona i començar el que semblava una gran aventura, sense que aleshores sabés que estaria tant de temps vivint fora. Era el 8 d’octubre de l’any 65; tenia 17 anys i em va canviar la vida. Abans de marxar cap a la capital, el Morenet em deia “Ara que te’n vas a Barcelona, t’oblidaràs de Vilaplana”, “no voldràs ser de Vilaplana”, i jo sempre ho negava amb contundència. Però ell tenia certa raó, encara que no del tot: per la meva feina no he pogut ser tant com m’hagués agradat al poble, però m’he mantingut amb el convenciment de la meva resposta i, evidentment, no he oblidat mai les meves arrels.

Aquí, a Vilaplana, és on vaig forjar els valors que més endavant m’han estat útils durant la vida adulta i professional. A vegades em pregunten parlant de valors adquirits, si jo vaig estar a la Masia del Barça, perquè diuen que allà els inculquen, i sempre responc que jo vinc de “La masia del meu poble”. Perquè a Vilaplana és on vaig aprendre la importància del sentiment de germanor, de la solidaritat, la humilitat, l’amistat, el respecte i la convivència.

És per això, que quan vaig acceptar la invitació per fer aquest pregó el primer que em va venir al cap van ser les festes de la meva infància. El meu record és el d’una Vilaplana que vivia uns dies de fervor i caliu inusual i que, si la collita de l’avellana havia estat bona, es vestia amb les seves millors gales. De petit, era sobretot per mi un dia especial: hi havia la Missa Major amb tota la seva solemnitat, hi havia sardanes a la plaça i després a casa hi havia un àpat molt millor que el dels dies normals. Era també una festa de la família que jo gaudia molt amb els meus germans, el Josep Maria, el Joan Maria i la Maria Mercè, i després va arribar el Mingo que va ser un més de la família. Sortíem de casa a les 12 menys 5 per anar per avall a l’església. A casa hi havia la Brígida i la Maria Castellana, que eren com de la família i quan sortíem al carrer ens trobàvem la Peirona, els de cal Carxot i els de cal Moreno i els altres veïns, la gent del meu carrer vaja, tots mudats i fent goig. Hi havia sobretot, durant la festa major, un gran sentiment d’alegria i germanor.

Sobretot, d’aquelles festes majors el que em va quedar va ser molta alegria i bons records, i també algunes petites lliçons. Per exemple, un any, a la plaça de l’església va pujar una parada de tir. Després de missa m’hi faig aficionar: amb un duro tenies tres o quatre balins i havies de tocar una diana que feia baixar un carretell. De premi, et donaven un vermut amb una oliveta. Jo tenia bona punteria, així que amb un duro el feia baixar tres o quatre vegades i, encara que anava convidant els amics, ja us podeu imaginar com vaig arribar a casa, només arribar-hi em vaig posar al llit vestit i em vaig quedar adormit mentre la mare tenia el pollastre al forn i la família em buscava per dinar sense trobar-me. Vaig aprendre, doncs, que calia anar amb compte i saber-se controlar, aquesta lliçó la vaig tenir sempre present després al llarg de la meva carrera professional.

Un altre any va pujar una ruleta. Et podia tocar un puro, un bolígraf, però també un duro, deu duros, vint duros… tu hi posaves una o dues pessetes i allò rodava i com que a vegades et tocava la veritat és que t’anaves emocionant. Aquell any, justament, havia anat a plegar avellanes pel Joan Moreno pare amb el meu germà, era la primera vegada que tenia una feina i que podia guardar alguns calerons per mi. Em pagaven un duro la senalla i jo els anava posant en una capsa ben guardats. Recordo que també hi venia la Pepeta Cendós i que ens va agafar carinyo, tant, que ens anava posant grapats a la nostra senalla mentre ens explicava endevinalles perquè les hores ens passessin més ràpid. Doncs davant la ruleta em vaig quedar fascinat de la facilitat amb què semblava que es podien multiplicar els meus estalvis, Però, caram, no era tan fàcil com semblava! Al cap de tres dies els meus estalvis havien minvat tant que vaig aprendre una altra lliçó.

En anar passant els anys vaig anar vivint l’evolució del poble i anava participant més de les diferents activitats. Recordo el ball i recordo també els mals de caps del jovent que s’encarregava de contractar les orquestres i les seves discussions amb el Jaume Rito, (la meva admiració per aquest empresari que va mantenir tots els festius amb la possibilitat de tenir cine i ball durant molts anys, i també pel Pep Sintu que va ser el “maquinista” que feia possible visionar les pel•lícules amb molta habilitat. Encara que a casa no érem massa balladors, amb els germans i els amics anàvem al ball a celebrar les festes. La gent ballava molt, tant els joves com els més grans. però jo aviat vaig aprendre que no em convenien gaire els balls (com tampoc la beguda i el joc) en el món del futbol, que és on em vaig moure professionalment.

I ja que parlem de futbol, he de dir que recordo molt especialment el partit del tercer dia de les festes, que normalment era contra l’Aleixar, Alforja o Maspujols, Hi anava, una mica sense saber-ho encara, amb l’afany d’una afició que creixia dins meu i que aleshores veia projectar-se en aquell camp del bosc de l’olla. Volia sentir l’ilimentoslogan, veure com portaven els jugadors la gasosa a la mitja part, mirava i animava amb fascinació els que aleshores eren els meus ídols, els ídols de Vilaplana: l’Agustí Mallol, el Pitxi, el Sastre, el Carxot i tota aquesta colla. Recordo com em mirava sobretot el Sastre, que aleshores era el porter, i el veia com un gran porter que un dia volia substituir. Allò es va convertir en la meva meta d’aleshores: substituir el porter del poble, i al final ho vaig aconseguir, Però un altre de les lliçons que el poble m’ha ensenyat és el de la humilitat. Els dilluns hi havia tertúlia esportiva a les escales de l’església i, a vegades, després d’haver jugat un partit, en sortia mal parat, Però això va ser un bon antídot perquè no em pugessin els fums i per procurar mantenir-me sempre humil.

Un cop vaig marxat, no vaig deixar de venir al poble, Però poc a poc les obligacions professionals em van mantenir més allunyat de les Festes Majors i no he pogut participar-hi tant com m’hagués agradat. El dia 12 d’octubre del 68, per exemple, no era a Vilaplana perquè desfilava a l’estadi olímpic de Mèxic amb només 20 anys. Però he de dir que tot el que feia en aquell moment a nivell professional ho feia tenint Vilaplana al cap, perquè era ben conscient que tot aniria a parar a la tertúlia de les escales de l’església…

Després vaig tenir la sort de casar-me amb la MªClara, que també és descendent d’aquestes terres i no va ser complicat continuar venint cap aquí. Em sento també molt orgullós d’haver sabut inculcar als meus quatre fills una gran estima pel poble i que s’hi hagin integrat tan bé, sobretot el Pere Valentí, amb tots els amics que tenia, el José Mari, el Llorenç, el Gallissà i tota la colla. En certa manera, allò que la vida m’havia dut a perdre a mi, el Pere Valentí ho va recuperar, com si agafés el meu relleu. A més a més, quan era petit sempre deia: “com és que hi ha nens que no tenen poble?”. Doncs quina sort, penso ara, és haver pogut donar als meus fills, i ara també als meus set néts, aquest poble.

Ara, que estic en una altra etapa de la meva vida, he tornat a Vilaplana i gaudeixo molt podent estar aquí i treballant al tros. La Vilaplana que jo vaig conèixer de petit sense aigua corrent ni cotxes ha canviat molt i no podem dir que abans fos millor. Ara és un poble molt més ben preparat, molt ben comunicat i connectat amb el món i n’ha sortit molts vilaplanencs que han destacat en diferents àmbits i ens en fan enorgullir: hi ha arquitectes, músics, pintors, escultors, professors, mecànics, metges, advocats, etc. Però avui el meu homenatge especial vol ser cap a la gent que es va quedar aquí a cuidar la terra: els pagesos que amb el seu esforç també han fet gran Vilaplana. Vull expressar doncs la meva admiració cap a ells i celebrar la continuïtat d’aquest meravellós i tan necessari ofici. També un record especial per tots aquells que ens han deixat, uns abans de temps i els altres perquè els hi tocava, però tots ells estaran sempre presents amb nosaltres i el nostre record.

Avui iniciem les festes d’un any i és també un moment de retrobament, malgrat les diferències entre nosaltres, les diferents creences i ideologies, ens ajuntem per a mantenir ben despert l’esperit d’aquest poble i celebrar tots junts l’alegria de ser a casa i l’estima que tenim a Vilaplana.

Per tot això, us desitjo molt bona festa major i que gaudim i siguem una mica més feliços.

Visca Vilaplana! Visca la Festa Major de Vilaplana!


 










+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Passatemps, Portada

Passatemps 96: KAKURO

El KAKURO és un passatemps que és com una barreja de mots encreuats i...
Què passa, Notícies, Portada

El pulsòmetre 96

PUJA La bona educació del poble de Vilaplana. BAIXA L’absorció...
La nostra gent, Records, Portada

La font del Llop

Publiquem el text de la Carme Sabater i les fotos que ens ha fet arribar sobre aquesta font...
Recerca, Natura, Portada

Tuc de Ratèra

Torna l’estiu i toca evitar la calor. Anem, doncs, altra vegada cap al Pirineu. Al...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules: lejia

La paraula d’aquest número és lejia. Lejia és, clarament, una...
Història, Història local, Portada

El €CINE MODERNO€ de Vilaplana

“... [Mientras] usted se paseará con su señora por el Paseo de la...
Recerca, Cuina, Portada

RECEPTES D'ESTIU

Som-hi! A preparar coses fresques que ja ens ha arribat la calor. A qui no li agraden els...
Què passa, Activitats, Portada

Per Sant Jordi... Himnes!

Per Sant Jordi, enguany vam llegir cançons que per la seva repercussió, podem...
Entitats, Ampa escola, Portada

La Diada de Sant Jordi a Vilaplana

La jornada va començar amb la parada de llibres i roses a la plaça de la Riba a...
Què passa, Notícies, Portada

Xerrada sobre els gats de carrer

El passat 5 de maig, dintre dels actes de Sant Isidre, vam poder gaudir d’una xerrada en...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Sortida per conèixer millor els MUSSAGATS

El dijous 18 d’abril vam anar amb l’Eva i l’Anabel a veure els llocs on...
Entitats, Escola, Portada

Les notícies de MUSSAGATS

Aquest curs els nens i nenes de la classe d’Educació Infantil vam haver de triar...
Història, Masos, Portada

La Mussara: ABADIA

SITUACIÓ Entre l’església i l’Ajuntament. La façana...
Història, Masos, Portada

La Mussara: AJUNTAMENT

ALTRES NOMS També anomenat ca la Vila. SITUACIÓ Entre...
Opinió, Què passa, Articles, Activitats, Portada

Crònica de l€acte "Passar a l€ofensiva: diàleg sobre el nou llibre de Josep Manel Busqueta"

El passat 30 de maig, l'espai inferior de la Plaça de la Riba es va omplir...
Entitats, Jubilats, Portada

Excursió a Balaguer i a Lleida

El dia 21 de març, una quarantena de jubilats de Vilaplana vàrem fer una...
Què passa, Notícies, Portada

Endavant, convivint en actitud positiva. La vellesa.

Sabíeu que la ment és més flexible del que imaginem? Desenes...
Què passa, Música, Portada

FABRIZIO DE ANDRÉ

L'11 de gener de 1999 s'apagava per sempre la veu de Fabrizio De André en un...
Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 96 (juliol 2024)

Viatjar i... què més? Actualment, viatjar ha esdevingut tan fàcil que...
Què passa, Activitats, Portada

La Fira de Sant Isidre

La quarta edició de la Fira de Sant Isidre va ser el dissabte, 11 de maig, en...
Què passa, Notícies, Portada

El món de les colònies felines des del punt de vista d'un veterinari

A hores d'ara suposo que tots coneixeu a Mussagats, l'Associació que...
Recerca, Medicina, Portada

Cuidar la persona cuidadora

Per molt que intentem negar o evitar, més tard o d'hora inevitablement ens trobem...
Recerca, De cinema, Portada

La caça de bruixes

Ja abans del final de la Segona Guerra Mundial, molts veien als aliats soviètics amb...
Entitats, Portada, Ajuntament

Reciclar: un hàbit que surt a compte.

El fet de generar deixalles i el seu tractament després que el producte hagi estat...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a Josep Serres i Josep Cabré

Fa pocs mesos es va consumar la desaparició de la Cooperativa Agrícola de...
Passatemps

Passatemps 95: WORLDLE quilòmetre 0

Un dels jocs més populars per internet és el WORDLE. Va ser creat durant la...
Història, Masos

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Rafael

SITUACIÓ Conformen un conjunt de cases entre mitgeres amb Cal Cassoles i Cal Marc,...
Història, Masos

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Po

SITUACIÓ És l’única casa que queda a la part sud del bassot, a...
Recerca, Cuina

€Amanida de taronja€ i €Arròs de costella de vedella€

Temps de primavera i potser algun dia de calor. Us faré un parell de receptes que no us...
Recerca, Medicina

El deteriorament cognitu en la vellesa

Quan parlem d'envelliment normal, cal considerar que aquest procés es pot donar de...