Recerca - Cuina | Revista 76
Mussarafood: La cuina de casa
En lloc de parlar de grans plats, avui us parlaré de vi. I no perquè en sigui una entesa, ans el contrari: jo soc de les que diu "aquest vi m’agrada, aquest no m’agrada..." i poca cosa més... perquè quant més en vols saber, ben cert que saps que en saps menys. Vaig tenir la sort que la Rosa Mari, del Restaurant La Giberga de Reus, em convidés a la presentació i tast de vins del projecte personal del sommelier Xavi Nolla, Vins de la Memòria, i em va fer aquesta reflexió abans d’anar-hi: "fes els deures..."
I això vaig fer... vaig buscar una mica d’informació i us en faré cinc cèntims, perquè d’homenatges a les víctimes de la Guerra Civil se n’han fet molts, però de la manera que ho ha fet ell, no. I em va fer pensar en el meu avi matern, un desconegut per tots nosaltres, els seus nets, i del qual no en va voler parlar mai la mare. El seu nom era Artemi Anguera.
El projecte Vins de la Memòria, amb les “paraules líquides”, fa el trajecte efectuat per l’avi del Xavi Nolla en el seu periple per Catalunya amb la 27a Divisió de l’exèrcit republicà. Una trajectòria, que va des de la Terra Alta fins al camp de concentració d’Argelers, en la qual ha buscat unes vinyes que han servit per a la creació d'un vi d’homenatge. Segons Nolla:
El primer discurs és la reivindicació de la memòria i els capítols per on va passar l’avi, i el segon és recuperar la memòria vinícola del territori.
D’aquest recorregut van sortint i sortiran vins amb varietats autòctones, amb una vinificació el més similar possible a com s'elaboraven el 1930, amb bocois de castanyer de 650 litres, sense llevats addicionals, sense filtrar, sense intervenir i, com diuen ells, deixant que el vi s’expressi al màxim, que mostri el caràcter de la terra i de la varietat, amb el mínim de sulfits perquè el vi quedi estabilitzat.
I d’aquesta aventura tenim: La Bruixa, nom amb què es coneixia la 27a Divisió, i que apareixia i desaparexia a totes les confrontacions d’Aragó i Catalunya (d’aquí el seu nom), un DO Terra Alta, blanc, fet a Vilalba dels Arcs, a la zona on va tenir lloc una d’aquestes batalles.
Lo Ebre, fàcil de La Batalla de l’Ebre, vi homenatge al riu, a la terra i a les persones protagonistes de la batalla, 115 dies de batalla, 115 dies de fermentació, un DO Conca de Barberà, un blanc de noirs, al Camí de les Capçades.
Pòlvora, al Barranc de La Pasquala, via de pas de retorn cap a casa, però que finalment el porta cap a França... un DO Conca de Barberà, feta amb Trepat 100%, vi que parla de boscos aspres i freds, amb petjades de ferro i pólvora de les bombes.
La Memòria, perquè cada mur de pedra seca es va convertir en trinxera i l’any 1938 no hi va haver collita; així recordarem el perquè, un DO Terra Alta, fet a La Fatarella, a la Vall de la Novena, de vernatxa blanca, que en diuen ells.
I tres més que estan en procés i que ens portaran a la resta de recorregut: Priorat; Badalona, que n'és l’origen; i, finalment, un d’una vinya molt propera al camp d’Argelers. D'aquesta manera, amb aquestes vinyes i aquests vins, provocarem que la memòria es quedi i es mantingui.
Per això avui us porto una recepta molt senzilla i que també podria ser un record d’aquella època: unes arengades amb tomàquet/tumaca i ceba confitada que pot servir perfectament per acompanyar La Bruixa en el seu pas per la nostra taula.
Recepta d'arengades amb tomàquet i ceba confitada
Ingredients:
1 arengada de casco per cap
1 tall de cansalada (per 4 arengades)
Tomàquets vermells o tomàquets varietat benach (per nosaltres són els millors, les nostres de tota la vida, i si els tenim de l’hort encara més)
2 cebes tendres
Sal, oli, vinagre de Mòdena i vinagre de Xerès
Una miqueta d’all i julivert per als tomàquets
Preparació
A fi que les arengades siguin més lleugeres, jo les poso el dia abans en remull, i els canvio l’aigua unes tres o quatre vegades.
La ceba confitada la prepararem 6 hores abans de menjar el plat; agafem un bol, tallem la ceba a juliana no molt prima, la salem, i posem un bon raig d’oli i després a parts iguals els dos vinagres. Ho remenem tot i ho deixem tapadet fins a l’hora de consumir; si hi ha està mes temps tampoc passarà res.
En una paella posarem una miqueta d’oli i la cansalada i que es vagi fent, ja que així deixarà anar el seu greix. Quan estigui quasi cuita, hi afegirem els tomàquets i els deixarem fregir ben torradets; un moment abans de treure'ls hi posarem una miqueta de sal, all i julivert picat molt petit i els reservarem.
En aquests mateix suquet fregirem, ben fregides, les arengades, fins que quedin torradetes però no seques; si volem també hi podem fregir una miqueta de ceba.
I ja tenim a punt per emplatar arengades, tomàquets, la ceba al costat... tot acompanyat d'un bon got o porró de vi La Bruixa; i si tenim una miqueta de raïm moscatell, ja seria una menja com la que feia el meu padrí “Plasitu”, amb qui sí vaig poder coincidir però que tampoc mai va voler parlar-nos de la guerra, ja que ell no hi va anar: “ ... a mi em va agafar ja gran ...”
@mussarafood_mtllaurado
Maria Teresa Llauradó
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les Notícies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
13/01/2025La nostra gent, Efemèrides, Portada
1. Clàudia Vilanova Urbano & Aleix Ferré Mateu, 24 de febrer
2....
13/01/2025La nostra gent, Efemèrides, Portada
2023
Sebastià Mestre Ferré, als 74 anys, 22 de desembre
Salvador...
13/01/2025La nostra gent, Efemèrides, Portada
1. Guiu Calafat Huguet, 8 d'abril
2. Leo Garrido Huertas, 26 de juny
3. Marina Mestre...
13/01/2025La nostra gent, Què passa, Homenatges, Notícies, Portada
Molt bona nit, vilaplanencs i vilaplanenques!
Volíem fer un petit discurs, ja que...
13/01/2025Passatemps, Portada
13/01/2025Opinió, Editorial, Butlletins, Portada
Cada nova edició de la revista Lo Pedrís és un repte, i quan surt...
13/01/2025Història, Història local, Portada
A Lo Pedrís núm. 97, va sortir el pany de la porta del número 3 del carrer...
13/01/2025Recerca, Cuina, Portada
S'acosten festes i avui us vull portar unes receptes molt bones, un entrant i un final...
13/01/2025La nostra gent, Entitats, Homenatges, Escola, Portada
20 CURSOS D'ESCOLA
Raúl i Conxi
Per començar a parlar-vos...
13/01/2025Història, Història local, Portada
Aquesta tardor hem pogut veure com s’acabava un dels períodes més...
13/01/2025Què passa, Esports, Portada
Feia molts anys que el nostre poble no era l’epicentre de les curses de muntanya de forma...
13/01/2025Opinió, Articles, Portada
PUJA
La benvinguda pluja que ha fet baixar el riu, ha omplert les basses del terme, ha fet...
13/01/2025Literatura, Lingüística, Portada
En aquest número de Lo Pedrís iniciem una nova secció, en la qual us...
13/01/2025Què passa, Notícies, Portada
El diumenge 22 de desembre vam portar a les nostres terres el Documental “Vidas...
13/01/2025Què passa, Activitats, Notícies, Portada
Homenatge a les àvies i als avis de més de 80 anys
El diumenge, 27...
13/01/2025Literatura, Lingüística, Portada
La paraula d’aquest número està plena de sorpreses, ja que s’acostuma a...
13/01/2025La nostra gent, Records, Portada
La Carlota, la Carme, la M. Cinta, la Nati, la Manoli i la Cristina, a la Plaza Mayor de Madrid....
13/01/2025Què passa, Notícies, Portada
Del Pi Gros, també conegut fora vila com a Pi Gros de l'Aleixar, en podríem dir...
13/01/2025Què passa, Notícies, Portada
El Pi del Fernando ens remet a les passejades infantils per comprovar com calia...
13/01/2025Què passa, Entitats, Notícies, Jubilats, Portada
L'Associació de Jubilats i Pensionistes de Vilaplana, el diumenge 24 de novembre de...
13/01/2025Què passa, Activitats, Notícies, Portada
13/01/2025Què passa, Activitats, Notícies, Portada
13/01/2025Què passa, Activitats, Notícies, Portada
13/01/2025Què passa, Activitats, Notícies, Portada
12/01/2025La nostra gent, Homenatges, Portada
Un vespre d’agost va sonar el mòbil. Eren la Mireia i el Josep que em van proposar...
10/01/2025Què passa, Esports, Portada
Aquesta proposta només és apta per a excursionistes amb un cert punt...
10/01/2025Recerca, De cinema, Portada
Comença el curs cinematogràfic amb les estrenes de quatre directores....
10/01/2025Història, Masos, Portada
L'objectiu de la Secció Masos i Cases de la Mussara era presentar-vos tots els...
10/01/2025Literatura, Poemes, Portada
Només, quan el vent bufa tan fort,
som conscients de la nostra feblesa,
que...
10/01/2025Opinió, Què passa, Articles, Notícies, Portada
El temps, el temps tan preuat, i molts cops ignorat. El temps, si el poguéssim aturar un...