Recerca - Cuina | Revista 74
Mussarafood. La cuina de casa
Posar-se davant dels fogons és cosa fàcil. Ara, que en surtin coses bones, ja no ho és tant. Si comencem per coses senzilles, sempre és més probable que surtin bé. Si a més a més hi posem una mica de ganes, encara sortirà molt millor.
Jo vaig començar a cuinar de molt joveneta. La mare es va posar malalta i a casa érem sis... i, com aquell que no vol la cosa, em va tocar a mi i vaig pensar: "Ho he vist fer, doncs... per què no?". Vaig pensar que podia començar per una cosa senzilla com pot ser una escudella, ho havia vist fer moltíssimes vegades i em semblava que me’n sortiria bé; el tema de fer el caldo i l’escorregut va anar molt bé, però quan va ser el moment de fer l’escudella, ja no va ser el mateix... Ho vaig preparar tot, i al moment de posar-hi l’arròs, no vaig preguntar quantes mesures feien falta i ho vaig fer a ull. Va quedar molt molt espessa i desfeta, i quan vaig preguntar si estava bona tothom va dir sí, sí... però quan la vaig portar a la meva mare, ella em va sentenciar: “No veus que això ha quedat com un “pasterot”?... has de tenir en compte les mesures" i jo li vaig contestar que no li havia vist mai amb cap balança. “No cal” -va contestar- “jo ho faig amb la mida del cullerot” i quan ja hi tens la mà trencada, no cal!" Des d’aleshores li anava preguntant quant d’això, quant d’allò i la veritat és que no cal tenir una balança de precisió, sinó que amb els estris mateixos de cuinar vas aprenent a mesurar les quantitats, i arriba un moment que ho fas sense adonar-te’n.
A partir d’aquell dia vaig anar preparant els plats amb més cura i cada dia una mica millor; tot sigui dit que hi havia coses que a tota hora anava preguntant.
Eren plats senzills, de cuina de cada dia, de tota la vida que en diem, i no eren ni molt complicats ni tan sols sofisticats. Ara bé, sempre em deia que abans de treure un plat a taula intentés fer-lo atractiu a la vista, que no hi quedessin gotes, ni plats agramullats, que ja repetirien.
I llavors vaig començar a fer fideus amb costella, arròs blanc amb butifarra negra, samfaina, rostits de pollastre i de conill, alguna paella que sempre em quedava una mica disgustada... i així vaig anar millorant dia a dia.
Com que cuinar no és una ciència exacta, i en aquest aspecte jo també soc una mica anàrquica, m’agrada molt, perquè un dia poses una mica més d’això, l’altre li treus i n’afegeixes una de nova... fins i tot en els pastissos i en els dolços que precisen més exactitud i alhora més precisió, he de dir, que només acostumo a fer cosetes d’aquelles que diu, per exemple: quantitat de farina, la que absorbeixi fins lligar la pasta, i si les mesures són a mida d’estris, com una tassa de cafè, una cullera de sopa... un polsim... aquesta mida és molt autèntica.
Per això avui us porto una recepta molt senzilla d’unes rosquilles d’anís, que per aquestes festes o per qualsevol dia es poden fer fàcilment i pot ajudar tothom.
Recepta de rosquilles d’anís
Ingredients:
1 ou
1 tassa de cafè de nata (aproximadament 100gr)
1 tassa de cafè de sucre
Mitja tassa de cafè d’anís
1 tassa de aigua amb gas o de gasosa
4 tasses de farina (aquestes jo les vaig posar de farina d’arròs, i la resta de farina normal), aquí és relatiu, perquè hi poses aquesta quantitat i després, per acabar de lligar la pasta, n’hi poses la que t’absorbeixi per lligar-la.
1 cullerada de postres plena de llevat químic (tipus Royal)
1 polsim de sal
1 llimona, nomes la pell ratllada (això és opcional)
2 cullerades de cafè de matafaluga (això també és opcional, si t’agraden més gustoses)
Sucre per arrebossar les rosquilles i oli per fregir-les, d’oliva o de girasol com us vingui més de gust.
Elaboració
Batre amb unes varetes manuals l’ou i el sucre.
Incorporar després la nata, l’anís, l’aigua amb gas i la pell de la llimona ratllada. Seguirem amb les varetes remenant i posant-hi la farina amb el llevat i la sal, i si en volem posar, ara és el moment de posar-hi la matafaluga, integrar-ho tot molt bé, i anar afegint farina fins que ens quedi ben lligat. Quan ja agafi consistència, posar-ho al taullell de la cuina, prèviament enfarinat i acabar de fer la massa fins que quedi tova, però que no se’ns aferri a les mans.
La tapem i la deixem reposar 10 minuts.
Llavors anem fen boletes de la mida d’una nou, les estirem amb les mans en forma de xurro i ajuntem les puntes, fent una mica de pressió perquè les puntes no es desfacin a l’hora de fregir-les. També podem fer boletes rodones i posem el dit al mig per deixar el foradet.
Llavors ho fregirem a la paella amb bastant d’oli, a temperatura mitjana, perquè es coguin bé per dins.
Treure-les quan ja tinguin bon coloret, posar-les en un paper absorbent i encara calentes tirar el sucre per damut, perquè en fred no s‘hi enganxa. Si no volem tant de sucre, ho podem fer amb sucre glaç.
I ja estan llestes per menjar un cop fredes.
Espero que us agradin i us quedin força bones.
Trobareu aquesta, i unes quantes receptes més, a la meva pàgina web
www.mussarafood.com, i si voleu veure algunes fotos més, podeu mirar el meu compte d’Instagram @mussarafood_mtllaurado
Teresa Llauradó
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat


Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les Notícies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
18/06/2025Passatemps, Portada
Cada any l’Institut d’Estudis Catalans incorpora una sèrie de...
18/06/2025Opinió, Articles, Portada
PUJA
La recentment estrenada Sala de Vetlles, amb el nou entorn exterior i la resta...
18/06/2025La nostra gent, Records, Portada
La Brigit, el Jaume, el Bruno i la Clara han viatjat a Londres, amb Lo Pedrís...
10/06/2025Recerca, Cuina, Portada
Clotxa amb arengades
I ngredients (per a dues persones):
– 2 arengades...
10/06/2025Què passa, Entitats, Activitats, Portada, Ajuntament
Finalment, hem acabat el mural de l'entrada del poble dedicat al Dia de la Dona, del 8 de...
10/06/2025Entitats, Ampa escola, Portada
Hola a tothom.
Aquest any publicarem articles sobre el paper de l’AFA i la seva...
10/06/2025Recerca, Tradicions, Portada
Avui explicarem l’origen de “fer la figa” (fer la peineta, en...
10/06/2025Entitats, Jubilats, Portada
El dia 20 de març, vint-i-set jubilats de Vilaplana vam poder participar en la Sortida...
10/06/2025Entitats, Portada, Ajuntament
El passat diumenge 19 de gener es va inaugurar l’Espai Oleguer Huguet, un indret...
10/06/2025Entitats, Portada, Ajuntament
Iniciat el procés de contractació de les obres de restauració de les...
10/06/2025Què passa, Activitats, Portada
Des de la regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Vilaplana s'ha impulsat la...
10/06/2025Entitats, Jubilats, Portada
TALLERS DE LA CREU ROJA
A la tardor, ens vam interessar pels Tallers de la Creu Roja i ens...
10/06/2025Què passa, Recerca, Entitats, De cinema, Portada, Ajuntament
1. Elena Jordi
Va néixer a Cercs (Berguedà), l'any 1882 i va morir a...
10/06/2025Què passa, Activitats, Portada
Dissabte, dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona.
Amb la façana de...
10/06/2025Opinió, Entitats, Articles, Jubilats, Portada
La majoria de les persones tendeix a tancar el concepte de vellesa pel que fa al nombre...
08/06/2025Literatura, Contes, Portada
El passat dia 20 de març es va presentar a Reus el conte «Es meu company...
08/06/2025Literatura, Narrativa, Portada
Què té un llibre que pot arribar a atraure’ns tant? Si acudim a la...
08/06/2025La nostra gent, Records, Portada
SI ET DIUEN QUE M’HE MORT
Si et diuen que m’he mort, no te’ls...
08/06/2025Opinió, Articles, Portada
Amb el pas dels anys, Vilaplana ha anat canviant. És inevitable que el temps modeli el...
08/06/2025Què passa, Notícies, Portada
Perdoneu, no he portat las gafas de cerca. Llegirà el meu company Baltasar....
08/06/2025Què passa, Notícies, Portada
Per cinquè any consecutiu, abans de la Missa del Gall, a la plaça de la Vila,...
08/06/2025Què passa, Activitats, Portada, Ajuntament
El Mercat de Nadal, enguany, s'ha fet el dia 15 de desembre.
Hi han participat...
08/06/2025Què passa, Recerca, Activitats, Natura, Portada
Després d’una temporadeta de silenci, vam tornar a sortir del cau per presentar,...
08/06/2025Literatura, Lingüística, Portada
Quan sortirà aquest número ja hauran passat dies des del 8 de març, dia...
08/06/2025Què passa, Recerca, Activitats, De cinema, Portada
El diumenge 23 de març ha tornat la productora Metàfora Visual a les nostres...
08/06/2025Recerca, Natura, Portada
L’Associació La Vall SoStenible continua defensant el territori davant les amenaces...
08/06/2025Recerca, De cinema, Portada
El 2024 ha estat un any esplèndid pel cinema català, no només...
08/06/2025Recerca, Natura, Portada
Aquest cop ens desplaçarem fins a la comarca del Matarranya, concretament a Beseit....
08/06/2025La nostra gent, Entrevistes, Portada
Fa uns anys la meva professora de ioga em va comentar que anava a fer una cerimònia...
08/06/2025Opinió, Editorial, Butlletins, Portada
És un orgull pertànyer al grup de persones que han fet possible Lo...