Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Què passa - Notícies | Revista 92

La reacció de la por: ATUREM EL CAMP DE PLAQUES


Fa temps un vellet entranyable que vivia atrinxerat en una vall que volien inundar per a fer una resclosa per generar energia hidroelèctrica, defensor d’un trosset petit d’aquesta vall del sud de la Patagonia argentina, em va dir una frase que se’m va quedar gravada amb sang a la memòria: “quan defenses un territori, l'única lluita que s’acaba és la que es perd, perquè el poderós mai deixarà de veure-hi una magnífica inversió en comptes d’un paratge extraordinari”.

El passat 19 de maig de 2023 es va publicar al DOGC la notícia que es volia fer una planta solar fotovoltaica a la partida de Campdevaques en una finca agrícola al terme municipal de l’Aleixar, a 400 m del nostre poble, Vilaplana, amb poc més de 4.000 panells fotovoltaics ocupant 3,9 ha d’una finca de més de 5 ha.

Aquell divendres ens va saltar l’alarma: “Què significava tot això?” “On ens podíem informar?” “Calia fer-hi alguna cosa?” “Però, què s’hi podia fer?” “Quant de temps teníem per reaccionar?” “Els ajuntaments en sabien res?” “Qui hi ha al darrere de tot això?” “La gent del poble què hi podrem dir?”

15 dies. Començaven aquests meravellosos i fatídics 15 dies hàbils per poder presentar al·legacions al projecte, directament a la Generalitat de Catalunya.

Fa molts anys que defensem les energies renovables, sí. Fa molt de temps que ens enfrontem al repte de reduir les emissions d’efecte hivernacle, sí. Haver-te de veure ara convencent als teus veïns que la implantació, per part de capital inversor estranger, de parcs solars al costat de casa per vendre "energia verda" a la Repsol és una cosa ruïnosa per molts motius; a més a més de ser mentalment desencaixant i sobretot molt cansat.

“Potser aquest és/era el projecte perfecte?” Doncs és una qüestió a la qual també hi hem hagut de donar moltes voltes. Mirat des de fora, podria semblar una central de dimensions reduïdes, que queda “amagada” a la vista de la gent, amb un consum proper similar a la seva capacitat de producció, en un terreny agrari bo, però desvaloritzat per qüestions que tractarem en un altre article… En definitiva, un projecte que ens pot semblar molt gros, però que realment podria abastir el consum dels pobles de la vall de la Mussara.

“I llavors perquè hi esteu en contra?” “No voleu nuclears, no voleu plaques solars, no voleu res!“ Doncs per una raó molt senzilla: LA POR.

Tota la reacció que s’ha generat al poble i la voluntat explícita de voler-ho aturar és el resultat d’anar a preguntar immediatament, després d’assabentar-nos del projecte, a altres territoris on ha passat alguna cosa similar. I ara parlaré sense ser-ne un gran expert, però intentant expressar les emocions de la gent amb qui vam anar parlant (i amb la qual hem pogut parlar a posteriori).

Pel que sembla, aquestes empreses aterren en un territori amb molt bones intencions, molt bones paraules i molts calers a la butxaca. A tots ens haurà arribat a les orelles els rumors de lloguers de 2000 €/ha a l’any durant 30 anys "sense aixecar-me del sofà". Xifres que qualsevol, en sentir-les se li obriran els ulls com taronges i veuran la possibilitat de viure de renda durant una llarga temporada... Bona part de la feina inicial que han de fer, quan arriben ja estava feta. Aquesta idea ja rondava, ja corria per les sobretaules, pels cafès de bon matí al bar o per les converses de carrer entre veïns (potser a Vilaplana no tant, perquè bona part del nostre terme municipal és Xarxa Natura 2000 i això ho posa molt difícil, però als pobles propers com l’Aleixar o les Borges del Camp, sí).

“Però d’on surten aquests preus?” “Quant val realment llogar una hectàrea de secà a casa nostra?” “Per què no compren en comptes de llogar?” “On és el gat amagat?”

Un cop l’empresa aconsegueix el compromís de lloguer d’una finca, poden utilitzar aquest compromís com a aval per demanar préstecs per a fer inversions d’aquest tipus. El primer pas és demanar a Red Elèctrica (pagant una quantitat important de diners) un punt d’accés a la xarxa per abocar tota l’electricitat, i un cop aprovat (que no realitzat) el punt d’accés, comença la maquinària burocràtica per a poder-lo efectuar (si és que el volen realment fer perquè els hi surt a compte). Hi ha certs criteris a tindre en compte: aquests punts d’accés tenen una data límit, ja que si l’empresa no ha presentat cap projecte, perden la inversió inicial per al punt d’accés, però que si presenta un projecte i és l’administració qui el paralitza, és l'administració qui se n’ha de fer càrrec. I mentrestant, no paguen absolutament res, ja se n’encarreguen que els pagaments per contracte comencin a partir del dia que la instal·lació es connecta a la xarxa i pot començar a generar beneficis.

Però penseu que en tot aquest entramat el més complicat no és tractar amb els propietaris, ni amb els ajuntaments (si és que ho necessiten), ni amb els quatre arreplegats que ens hi puguem posar de cara; el més complicat és aconseguir que Red Elèctrica et concedeixi un punt de connexió. I quan aquest te l’han donat... s’ha d’amortitzar bé. Per què conformar-se en una sola central elèctrica solar si pots endollar-ne cinc o sis més a la vora? Aquest tipus de projecte acostumen a venir amb “efecte cascada”; un darrere d’un altre i cada cop més i alhora.

En aquest punt és on comença a jugar LA POR. Sí, por. Som porucs de mena. “Podem permetre una central elèctrica solar en sòl agrícola?” Potser sí, una sí. “Què passarà quan no siguin els promotors qui busquin terres sinó els propietaris de les terres que ens barallem entre nosaltres per veure qui aconsegueix donar-li més per menys?” Jo amb 1200 €/ha a l’any potser ja em conformaria, però potser tu amb 900 €, també et conformaries... o el teu veí amb 600 €, també.

És molt senzill deixar fer el primer parc solar i no ser a temps d’aturar tota la resta. És encetar un meló, que ja no només ens pot desempoderar del territori per externalitzar els seus beneficis, sinó desestructurar tota una comunitat, destrossar-ne el paisatge, posar en perill el feble relleu agrari que queda, i desvaloritzar el que comença semblant una mina d’or.

Intentant esbrinar tot això, ja no quedaven 15 dies: n’havíem consumit 2 o 3 per preparar la primera reunió oberta a la Casa de Cultura, que vàrem fer gairebé de manera improvisada sense saber ben bé qui érem, què havíem de fer i com reaccionaria tot plegat. Però va ser un èxit. Gràcies a la “Plataforma Territori Sostenible del Camp”, a “La Vall Sostenible”, al “GEPEC”, als ajuntaments de Vilaplana i l’Aleixar i a tota la gent del poble voluntària, es va generar un equip de treball amb un full de ruta molt clar, però limitat en el temps.

En 2 o 3 dies vam iniciar l’etapa de “fer bullir l’olla” amb la intenció que la gent se n'informés i comencés a generar una opinió al respecte, amb cartells, pancartes, xarxes socials, un díptic i un manifest que ens van assegurar que durant el cap de setmana de les eleccions municipals la gent pogués assabentar-se que alguna cosa estava passant.

Paral·lelament, un equip de 10 persones varen estar redactant 50 pàgines d’al·legacions, després de revisar 689 pàgines (projecte de 380 pàgines, amb una memòria de 247 pàgines més i 62 pàgines més de mesures ambientals).

Quan vam tindre el document enllestit, vam poder fer una segona reunió per traçar de nou el full de ruta (un altre cop un èxit de convocatòria). Vam organitzar taules de recollides de dades personals per poder ajudar a la gent a presentar al·legacions i vam establir grups de treball i una metodologia per a poder executar la feinada que ens continuava venint a sobre.

Finalment, en menys d’una setmana, vam poder recollir el suport de més de 600 persones (613 comptabilitzades) i 14 entitats que gràcies a un equip de més de 18 voluntaris, vam poder introduir.

Aquest procés, l’hem viscut i patit. Ara ja no és a la nostra teulada la decisió, però ha quedat ben clar que el territori ha parlat i ha dit que no vol aquest tipus d’iniciatives al costat de casa. Hem vençut a la POR amb MÀGIA. I pot ser que les al·legacions no siguin ni escoltades, però la màgia ja l’hem fet. Hem generat una opinió popular, hem alertat de les males pràctiques de moltes d’aquestes empreses, hem obert un debat que volem continuar; renovables sí, però no així: ara ens toca reflexionar com les volem.

Perquè la transició energètica la volem fer a la nostra mida i no que ens vingui imposada des dels lobbies de sempre.

I continuarem treballant per implantar una comunitat energètica que ens democratitzi l’accés a l’energia elèctrica, però sobretot continuarem defensant casa nostra, resistint, plantant cara: “perquè l'única lluita que s’acaba és la que es perd”, i “encara que tot estigui perdut, sempre queda molestar”.


 


Jordi Cardona Miracle
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Passatemps, Portada

Passatemps 95: WORLDLE quilòmetre 0

Un dels jocs més populars per internet és el WORDLE. Va ser creat durant la...
Història, Masos, Portada

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Rafael

SITUACIÓ Conformen un conjunt de cases entre mitgeres amb Cal Cassoles i Cal Marc,...
Història, Masos, Portada

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Po

SITUACIÓ És l’única casa que queda a la part sud del bassot, a...
Recerca, Cuina, Portada

€Amanida de taronja€ i €Arròs de costella de vedella€

Temps de primavera i potser algun dia de calor. Us faré un parell de receptes que no us...
Recerca, Medicina, Portada

El deteriorament cognitu en la vellesa

Quan parlem d'envelliment normal, cal considerar que aquest procés es pot donar de...
Recerca, Natura, Portada

La meva experiència amb la vespa asiàtica

Vaig començar a veure vespes asiàtiques (velutina) l'estiu de l'any 2020,...
La nostra gent, Història, Records, Història, Portada

Dones rurals. Dones del Camp de Tarragona

El dia 15 d'octubre de 2023, al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí,...
Què passa, Notícies, Portada

Celebració del 8M del 2024, a Vilaplana

Divendres, dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona. A la plaça de la Vila,...
Què passa, Notícies, Portada

Vilaplana assoleix aquest primer trimestre de 2024 el consum més baix d€aigua dels últims 15 mesos

La mitjana diària d’aigua servida des de l’ETAP s’ha situat aquest...
Què passa, Notícies, Portada

La Marató de 2023

17/12/2023: Bingo: 2.384,88 € 24/12/2023: Per Nadal, recitem, cantem:...
Què passa, Activitats, Portada

Mercat de Nadal 2023

El Mercadet o paradetes de Nadal, era habitual a Vilaplana. Enguany s'ha tornat a impulsar,...
Què passa, Música, Portada

Música per a gent exquisida

Anem de viatge a qualsevol lloc amb Iggy Pop i David Bowie Us expliquem alguns detalls...
Opinió, Articles, Portada

Manifest de l€Associació "La Vall Sostenible" en suport a la pagesia i ramaderia.

L'Associació La Vall Sostenible, volem manifestar el nostre ferm suport a la...
La nostra gent, Homenatges, Records, Portada

Homenatge a SALVADOR SABATER

Salvador Sabater: L’últim comunista Qui va ser el Salvador? Per a...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel Món

Foto 1: La família Mariné-Mariné i l'Anna Miyagi a Miyajimacho, al...
Història, Història local, Portada

Palmira Jaquetti, la força de l'esperit

Qui més qui menys, sap que la vida és una cursa d'obstacles. Podem...
Història, Portada, Fem memòria

Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis

QUAN? Recuperació d’un passat oblidat El present treball és el...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules: sacatapos

La paraula d’aquest número és sacatapos. Segons la classificació que...
Opinió, Articles, Portada

Pulsòmetre 95

PUJA La proposta de l’Ajuntament “Busquem fotos antigues” Ens...
Recerca, De cinema, Portada

Guardons de cinema

Comencem per la gala dels Gaudí, la primera de l’any i una mica soporífica....
Recerca, Natura, Portada

El Racó d'en Marc i la Foradada de l'Airosa

Tornem al Massís del Port per fer una clàssica, que si volem podem transformar en...
Història, Història local, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 94, va sortir el pany de la porta del número 4 del carrer...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a: Marta Rodon, en versió viatgera

La visito a casa seva. Ha encès el foc i ens acompanya el Cian, relaxat a la catifa. Li...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 95 (març 2024)

Pagesia... trajecte final? Hem sentit moltes vegades, algú, afirmar que......
Història, Masos

CAL PIANO

SITUACIÓ Casa aïllada. Toca al camí de les Tosques i és molt...
Història, Masos

CAL PERE RAFAEL

ALTRES NOMS La casa també era coneguda com a Ca la Roja. SITUACIÓ...
Passatemps

Passatemps 94: Pa i drogues

PA I DROGUES El mes passat Vilaplana es va despertar un dia trasbalsada per una...
Recerca, Cuina

Corona de Nadal

És tradició per Nadal en moltes cases preparar una corona de Nadal. Aquesta vegada...
Entitats, Escola

HALLOWEEN COMPETITION

Com cada any, els alumnes de l'escola Cingle Roig van celebrar la nostra entranyable...
La nostra gent, Notícies

LES NOTÍCIES DE MUSSAGATS

Sembla ahir, però el 23 d’octubre va fer tres anys de la nostra primera...