Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Història - Història | Revista 58

La Guerra Civil Espanyola en la mirada dels infants (2/5)

SEGONA PART


1. Metodologia i fonts

El que em proposo fer és estudiar principalment l’època de la guerra civil espanyola vista pels ulls d’un infant, i el desenvolupament de l’estudi es basarà en la lectura prèvia d’articles per tal de dotar-me d’informació bàsica i situar-me historiogràficament, i posteriorment procedir al treball de camp el qual s’ha basat en les fonts orals. Després realitzar un buidatge de dades, i finalment fer la descripció i la discussió de les dades que hagi recollit.

La informació que he extret a partir de les entrevistes em permet fer una classificació per temes, i els que han sorgit són els següents:
1. Guerra
2. Postguerra
3. Gana
4. Refugiats
5. Represàlies
6. Por
7. Sobre els dibuixos

Les entrevistes s’han realitzat des d’un principi amb la intenció de que el testimoni estés el més còmode possible i creant un ambient de tranquil•litat i comoditat per ambdues persones; l’entrevistat i l’entrevistador. Després de varis models d’entrevista, i amb l’ajut de la tutora, vaig arribar a la conclusió de que havia de fer poques preguntes i deixar que el testimoni poc a poc anés explicant la seva vivència durant aquests tres anys de guerra civil, de tal manera que desemboqués a un discurs narratiu.

L’elecció del lloc de l’entrevista va ser sempre a la casa particular dels testimonis, per dues raons, en primer lloc, perquè són persones d’edat avançada, i moltes d’elles tenen dificultat per caminar. En segon lloc; vaig pensar que estarien més còmodes a casa seva, i que l’ambient ajudaria a la persona i la dotaria de confiança.

La principal premissa que tenia per fer les entrevistes era que totes les persones entrevistades tinguessin de vuitanta/vuitanta-quatre anys en amunt i que actualment tinguin un estat mental clar que els permeti fer una narració dels fets.

L’explicació és la següent; volia que en el període de la guerra civil tinguessin la suficient edat com per recordar el que va passar i com es van sentir ells mateixos. El testimoni més petit que he entrevistat té vuitanta-quatre anys, és a dir, a l’ època de la guerra civil tenia 6 anys.

Els testimonis han estat nou, dels quals set són dones i dos són homes, i la majoria són del meu poble, Vilaplana, excepte quatre dones que dues són de Mont-roig, una de Barcelona, i l’altra de Tarragona. El fet de no centrar-me només en Vilaplana m’ha donat un ventall més ampli de com van viure la guerra, sent uns nens/es, i d’aquesta manera enriquir el meu coneixement a partir de la diversitat d’opinions i vivències.


El nom dels testimonis són: Joana Huguet Ferré, Josep (Pepito) Prades, Matilde Mestre, Joan Juanpere Cabré, Mercè Simó Gomis, aquests del poble de Vilaplana, la Rosa Alabart Alzina i la Pilar Capafonts Ferratjes de Mont-roig, la Roser Rom Ferratjes de Barcelona i finalment la mare de l’Anna Rosa, de Tarragona. La majoria d’ells, han estat receptius a explicar la seva experiència de vida, però hi ha hagut dos casos concrets que han limitat la seva narració, és a dir, han explicat la seva experiència en la guerra, però en alguns aspectes no es van mostrar tant predisposats.


Els objectius que m’he proposat pel que fa al treball i a les entrevistes són:
- Fer un reconeixement al moviment de la memòria històrica.
- Intentar aproximar-me el màxim possible a la realitat de les persones.
- Fer una microhistòria o història local, però a la vegada comparativa i connectada.
- Conèixer una part de la història que no es té tant en compte: dones, vells, malalts i nens.
- Ser el més objectiva possible en el treball de les fonts.
- Considerar els dibuixos com a una eina important d’estudi i d’extracció d’informació dels testimonis, sobretot de sentiments.


1.1. Introducció sobre la interpretació dels dibuixos.

El dibuix, igual que el joc, és una activitat que sorgeix de forma espontània durant la infància i que ens permet conèixer diferents aspectes del desenvolupament infantil. Per a un infant, el dibuix és un mitjà d’expressió i, al mateix temps, un llenguatge del pensament. De la mateixa manera que no trobem dos nens iguals, un mateix nen difereix de si mateix a mesura que va creixent i que percep, comprèn i interpreta el medi que l’envolta.

A través del dibuix, l’infant expressa els seus pensaments, els seus sentiments i els seus interessos, demostrant al seu torn el coneixement que posseeix de l’ambient i de tot allò que l’envolta.

El dibuix és una activitat agradable, per això podem dir que es relaciona estretament amb el joc. D’altra banda, és una forma d’imitació de la realitat, per la qual cosa posseeix característiques semblants a la imitació diferida; això implica l’existència d’un model mental intern. Des d’aquest punt de vista, el dibuix té un important component cognitiu, ja que reflecteix la comprensió que l’infant té de la realitat, la seva representació espacial, i de quina manera concep les coses.
Igual que en el joc simbòlic, en el dibuix l’infant representa tot allò que li interessa, el motiva o el preocupa.


1.2. Un reconeixement als Quàquers

Considero molt important fer una referència als Quàquers, ja que gràcies a aquesta societat i a la seva tasca, hem pogut conèixer els dibuixos que molts nens van fer durant les colònies escolars i que jo em proposo estudiar. La influència principal dels Quàquers és a Nord- Amèrica, principalment a Filadèlfia, lloc on estan exposats els dibuixos.

Es tracta d’una comunitat religiosa d’amics fundada al segle XVII a Anglaterra i aquesta té un caire pacífic i te congregacions arreu del món.

Segons la tesis doctoral de Rosa Serra Sala, hi ha quatre principis bàsics que regeixen la comunitat quàquera: la prioritat de la guia i ensenyança de Crist, l’absència d’edificis especials per a temples, no disposar de ministeris ordenats ni ordres religiosos i l’aplicació de l’ensenyament de Crist a la totalitat de la vida.

Les orientacions generals de l’ajuda quàquera són clares:
- Actuar en ambdós bàndols enfrontats a través d’una actuació políticament neutral, és a dir, aproximar posicions entre els dos bàndols enfrontats.
- Ajudar als infants refugiats en el lloc on hi havia el problema.
- Establir mecanismes de fons econòmic per mantenir als treballadors quàquers.
- Cercar donatius d’aliments i de roba i enviar-los cap a zones més castigades per la guerra.

Roser Serra defineix als quàquers com un grup d’ajuda eficaç i d’acció, i d’entre totes les orientacions generals d’ajuda que van dur a terme, hi ha el de mantenir mecanismes de recollida de fons econòmics per mantenir als treballadors quàquers i, fer front als seus desplaçaments, estades i per l’adquisició d’aliments per als refugiats.

L’ajuda quàquer es va generalitzar a mesura que la guerra civil anava avançant. Un dels canals d’ajuda era la creació, col•laboració i recolzament de les colònies pels quàquers. Veiem que l’obra assistencial dels quàquers es va manifestar en la creació i atenció a les colònies infantils, entre d’altres ajudes. El treball de les colònies es va ampliar, més i més, perquè va rebre molta ajuda econòmica de persones col•laboradores i es va consolidar com un projecte desenvolupat pels quàquers anglesos.

Tornant als dibuixos, aquests es van dur a terme a les colònies escolars que es van impulsar durant la guerra, i la seva transcendència, dels dibuixos, ha estat molt gran. Van ser recollits a les colònies i se’ls emportaven a diferents països d’Europa i Amèrica. Els quàquers van veure l’exposició a València i van creure que l’impacte que provocava podria servir per despertar la solidaritat i el recolzament econòmic per a les colònies infantils. Per tant queda clar l’interès que els quàquers van tenir per als dibuixos: la denúncia, la propaganda, la difusió, la solidaritat internacional i els recursos en diners.


Mireia Ferré Mateu
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Passatemps, Portada

Passatemps 95: WORLDLE quilòmetre 0

Un dels jocs més populars per internet és el WORDLE. Va ser creat durant la...
Història, Masos, Portada

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Rafael

SITUACIÓ Conformen un conjunt de cases entre mitgeres amb Cal Cassoles i Cal Marc,...
Història, Masos, Portada

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Po

SITUACIÓ És l’única casa que queda a la part sud del bassot, a...
Recerca, Cuina, Portada

€Amanida de taronja€ i €Arròs de costella de vedella€

Temps de primavera i potser algun dia de calor. Us faré un parell de receptes que no us...
Recerca, Medicina, Portada

El deteriorament cognitu en la vellesa

Quan parlem d'envelliment normal, cal considerar que aquest procés es pot donar de...
Recerca, Natura, Portada

La meva experiència amb la vespa asiàtica

Vaig començar a veure vespes asiàtiques (velutina) l'estiu de l'any 2020,...
La nostra gent, Història, Records, Història, Portada

Dones rurals. Dones del Camp de Tarragona

El dia 15 d'octubre de 2023, al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí,...
Què passa, Notícies, Portada

Celebració del 8M del 2024, a Vilaplana

Divendres, dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona. A la plaça de la Vila,...
Què passa, Notícies, Portada

Vilaplana assoleix aquest primer trimestre de 2024 el consum més baix d€aigua dels últims 15 mesos

La mitjana diària d’aigua servida des de l’ETAP s’ha situat aquest...
Què passa, Notícies, Portada

La Marató de 2023

17/12/2023: Bingo: 2.384,88 € 24/12/2023: Per Nadal, recitem, cantem:...
Què passa, Activitats, Portada

Mercat de Nadal 2023

El Mercadet o paradetes de Nadal, era habitual a Vilaplana. Enguany s'ha tornat a impulsar,...
Què passa, Música, Portada

Música per a gent exquisida

Anem de viatge a qualsevol lloc amb Iggy Pop i David Bowie Us expliquem alguns detalls...
Opinió, Articles, Portada

Manifest de l€Associació "La Vall Sostenible" en suport a la pagesia i ramaderia.

L'Associació La Vall Sostenible, volem manifestar el nostre ferm suport a la...
La nostra gent, Homenatges, Records, Portada

Homenatge a SALVADOR SABATER

Salvador Sabater: L’últim comunista Qui va ser el Salvador? Per a...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel Món

Foto 1: La família Mariné-Mariné i l'Anna Miyagi a Miyajimacho, al...
Història, Història local, Portada

Palmira Jaquetti, la força de l'esperit

Qui més qui menys, sap que la vida és una cursa d'obstacles. Podem...
Història, Portada, Fem memòria

Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis

QUAN? Recuperació d’un passat oblidat El present treball és el...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules: sacatapos

La paraula d’aquest número és sacatapos. Segons la classificació que...
Opinió, Articles, Portada

Pulsòmetre 95

PUJA La proposta de l’Ajuntament “Busquem fotos antigues” Ens...
Recerca, De cinema, Portada

Guardons de cinema

Comencem per la gala dels Gaudí, la primera de l’any i una mica soporífica....
Recerca, Natura, Portada

El Racó d'en Marc i la Foradada de l'Airosa

Tornem al Massís del Port per fer una clàssica, que si volem podem transformar en...
Història, Història local, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 94, va sortir el pany de la porta del número 4 del carrer...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a: Marta Rodon, en versió viatgera

La visito a casa seva. Ha encès el foc i ens acompanya el Cian, relaxat a la catifa. Li...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 95 (març 2024)

Pagesia... trajecte final? Hem sentit moltes vegades, algú, afirmar que......
Història, Masos

CAL PIANO

SITUACIÓ Casa aïllada. Toca al camí de les Tosques i és molt...
Història, Masos

CAL PERE RAFAEL

ALTRES NOMS La casa també era coneguda com a Ca la Roja. SITUACIÓ...
Passatemps

Passatemps 94: Pa i drogues

PA I DROGUES El mes passat Vilaplana es va despertar un dia trasbalsada per una...
Recerca, Cuina

Corona de Nadal

És tradició per Nadal en moltes cases preparar una corona de Nadal. Aquesta vegada...
Entitats, Escola

HALLOWEEN COMPETITION

Com cada any, els alumnes de l'escola Cingle Roig van celebrar la nostra entranyable...
La nostra gent, Notícies

LES NOTÍCIES DE MUSSAGATS

Sembla ahir, però el 23 d’octubre va fer tres anys de la nostra primera...