Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Història - Història | Revista 57

La Guerra Civil Espanyola en la mirada dels infants (1/5)

TREBALL DE FI DE GRAU


1. Introducció
 
El motiu principal sobre el qual girarà el meu treball és conèixer una part de la història que sovint es passa per alt, degut a que els processos generals acaben prenent-ne protagonisme. Bé, doncs jo pretenc fer una història on els principals protagonistes seran els nens/es i la seva mentalitat.

Tenia clar que havia de decidir-me per un tema històric, però també pensava que era indispensable que ho combinés amb un aspecte que realment em motivés per tal de treballar amb més ganes, dedicació i ambició. És així com vaig decidir-me per fer un treball de fi de grau basat en la recuperació d’una etapa històrica, però des de la perspectiva de la vivència d’un nen a la Guerra Civil Espanyola, compresa entre els anys 1936-1939. D’aquesta manera treballo a nivell acadèmic un tema històric i per altra banda, tracto indirectament el món infantil, un món que des de ben petita m’apassiona i espero, d’aquí un temps, dedicar-m’hi.

Els motius principals d’aquest treball són: per una banda la curiositat de saber què va passar en aquells temps i escoltar-ho en primera persona. Tot i així, s’ha de tenir clar que no és el mateix viure-ho que explicar-ho.

Un altre motiu es deriva de la consciència de que avui dia tot va molt de pressa i mirem endavant sense aturar-nos a pensar amb els motius ni els perquès i no fem un pas enrere per relacionar les coses d’ara una miqueta amb les coses d’abans. La guerra civil, i en conseqüència, la postguerra van transcórrer entre els anys 30-40-50, no fa tant d’això. Es un període molt recent que han viscut els nostres pares, tiets, avis,... persones que encara son entre nosaltres, però que ja comencen a tenir una certa edat. Si no recollim el testimoni oral, aquesta història recent la perdrem.

Sempre que se’ns han demanat treballs al llarg de la carrera, he intentat fer-los sobre aspectes socials i baixant més al detall, personals. M’interessa molt la història centrada en aspectes concrets, i sobretot, després d’algun esdeveniment que marca un punt en la història en general. He estudiat com es va viure a nivell general la postguerra a Vilaplana, poble situat a les muntanyes de Prades. Aquest treball em va servir per conèixer, entendre, relacionar i estimar, encara una mica més el meu poble. També em va servir per veure que la ideologia de les persones en aquell temps ha tingut transcendència posteriorment; al poble hi ha 740 habitant i tots ens coneixem força bé.

De fet aquesta petita comunitat és com una gran família. Però en tots els grups sorgeixen conflictes, moments de tensió, estirabots,... quan s’han de tractar temes que ens impliquen a tots. Es en aquest moment quan es pot reconèixer en l’actitud de cadascú maneres de fer que els més grans lliguen amb els fets esdevinguts en altres temps, i es posa de manifest en els comentaris que hi ha una relació entre l’ara i l’abans. Es per això que crec que les coses del passat afecten i defineixen les persones del present.

També he fet estudis sobre l’impacte moral dels Estats Units a la Guerra del Vietnam 1964-1975, o bé, l’estudi d’una associació de tipus social i cultural com ho és el Bar Casal Vilaplanenc.

El que pretenc dir, és que segueixo molt interessada en els comportaments socials i humans, en el fet de baixar al detall de les persones, en estudiar el seu dia a dia, o bé el seu pensament, ... Pretenc culminar el meu interès sobre aquests aspectes amb el treball de fi de grau, convençuda de que el què vivim i com ho vivim és el que ens conforma. I com interpretem la realitat i com actuem, és el que ens acaba definint. Per aquest motiu vull baixar al detall, per entendre els comportaments posteriors. I, per això m’he disposat a fer aquest estudi; la Guerra Civil Espanyola en la mirada dels infants.

Abans d’endinsar-me amb el treball de camp, espero que els testimonis em revelin situacions traumàtiques que corroborin el dramatisme d’una guerra.


1.1. Situació historiogràfica

Dit això, considero d’especial rellevància fer un reconeixement a la història oral, i ho faig a partir d’un article de Mercedes Vilanova (1) de la Universitat de Barcelona, que ens fa una valoració de la història del temps present i la història oral.

Destaca que entre una i l’altre hi ha quatre punts de contacte:

- La urgència de crear fonts noves
- La necessitat d’ajudar a construir la memòria, que és la base de l’ofici dels historiadors
- La importància creixent de les imatges
- El sotmetiment al que estem immersos en quant a l‘acceleració del temps

Cal seguir endavant, buscant nous mètodes i vies d’estudi que ens permetin no oblidar el passat i d’aquesta manera construir i intentar millorar el futur que ens depara.

És important ser conscients de la importància que té la història oral. A nivell general perquè forma part d’un altre tipus de font històrica, a més a més de totes les altres, i que cal considerar-la com a igual, sempre que es tingui present l’objectivitat i la subjectivitat. I a nivell més específic, la història oral en el meu treball agafa molt de protagonisme, ja que és, junt amb els dibuixos, la font sobre la qual em baso per fer l’estudi d’una època, i pretenc que tant una com l’altre em siguin útils i pugui extreure’n bons resultats.

Paul Thompson (2) defineix la història oral com la interpretació de la història, les societats i les cultures en procés de canvi a través de l’escolta i el registre de les memòries i experiències dels seus protagonistes. I, al meu parer, afegeixo que s’han de treballar bé les eines que ofereix aquesta història oral i no captivar-nos per la subjectivitat. Com tot, si es treballa de forma acurada, degudament matisada i contextualitzada, els resultats poder ser millors.

Pel que fa a l’estudi de Laura Benadiba (3)sobre la història oral i les memòries, defensa que un poble oblida quan la generació posseïdora del passat no ho transmet a la següent, o quan aquesta rebutja el que va rebre o deix de transmetre-ho, lo que ve a ser el mateix.

La generació que pretenc entrevistar, els avis que en el seu moment van ser els nens de la guerra civil espanyola, tenen el rol de “generació posseïdora del passat”, són una generació propietària d’un passat, d’una experiència, d’una memòria i d’una responsabilitat de la qual no es poden evadir.

En la transmissió del passat es troba la clau per comprendre el present, i sobretot per valorar-lo des d’una actitud crítica i activa. Hi ha moltes formes de transmetre el passat i totes són vàlides en la mesura que siguin significatives.

És important, sota el meu punt de vista, treballar amb els records i les memòries de persones comuns que, a través del seu relat, comencen a reconèixer el seu lloc a la història.

Aquests records, al ser transmesos, es converteixen en fonts històriques, i com a tals, tenen un valor similar al dels documents tradicionals que permeten analitzar els processos socials i la vida de la gent comuna més que els fets “importants” i els grans personatges.

D’aquesta manera, les paraules dels nostres avis, mestres, veïns, recuperades a través d’entrevistes d’història oral es converteixen en documents tant objectius o subjectius com una carta, un text governamental o bé un diari antic.

L’objectiu principal és trobar les eines necessàries per a elaborar projectes de treball que incloguin testimonis recuperats a través d’entrevistes d’història oral. Assegurar la construcció i utilització de fonts orals per tal que el passat pugui ser transmès a les generacions contemporànies carregat d’un sentit propi.

Segons un estudi de Javier Ocampo (4) , la història té un paper molt important per al coneixement del passat humà. Es preocupa per l’estudi de les dinàmiques de les societats humanes en el temps i en l’espai.

Pel que fa a la història local o microhistòria, aporta visions molt valuoses per l’anàlisi de les estructures d’una societat. L’important és la història connectada o comparativa amb altres estudis de la història local en les seves diverses dimensions.

Ocampo López destaca la importància dels anàlisis de les microestructures per al coneixement d’una nació, d’una regió o bé d’un conjunt geogràfic. I el que pretenc és conèixer i reconstruir una època a partir dels testimonis i la seva experiència de vida, i fer una discussió a partir de la història comparativa o bé connectada.

Un aspecte molt important de la història local està relacionat amb la vida quotidiana dels pobles, en les quals s’hi troba lo més autèntic de la seva identitat local i autenticitat.

Javier Ocampo defensa que “La vida quotidiana és la vida de tota persona i el dia a dia dels pobles; és la vida diària, privada o col•lectiva del comú de la gent; és la vida de les famílies a l’interior de les seves llars”. I espero que aquesta vida quotidiana, privada, col·lectiva i de les famílies m’acabi aportant, al final del treball, un ampli coneixement de la microhistòria que en definitiva acabarà formant part de la història general.


Ronald Fraser (5)  diu que la tècnica de la Història Oral es basa en tres aspectes fonamentals: per una banda en la creació conjunta del testimoni i l’historiador, per altra banda, estan basades en els records de la persona en forma de narració i, finalment tracten de la vivència de la persona singular. Al cap i a la fi es tracta, del que s’ha anomenat com “el premi i la maledicció de la Història Oral: la subjectivitat”. I aquesta s’ha de tenir molt present, és un factor que no podem evitar que surti a les entrevistes, i en general, a tot arreu, però cal posar atenció amb aquest aspecte ja que si no es respecta la objectivitat, el resultat sempre acaba sent manipulat, imprecís o bé erroni.

És evident que en les entrevistes és quasi bé segur que sorgeixin ideologies, opinions i punts de vista que cada subjecte tingui, però està a la mà de l’historiador separar-les de el coneixement històric en si. Per tant, una de les fites que també em proposo per a aquest treball és aconseguir que no influeixin en mi les maneres de pensar d’ uns i altres i no deixar-me emportar per sentiments als quals jo m’hi senti identificada.

Penso que d’aquesta manera podré fer un estudi general del període, però sense oblidar mai que ho faré a partir de les individualitats. I aquí està la riquesa de les coses, en la diversitat d’opinions i individus.
Bibliografia

1.Vilanova, Mercedes. La historia presente y la historia oral. Relaciones, balance y perspectivas. Universidad de Barcelona. 1998, num.20.61-70. Enllaç consultat el dia 30-07-2014: http://revistas.ucm.es/index.php/CHCO/article/viewFile/CHCO9898110061A/7007.

2.Thompson, Paul. Historia, memòria y pasado recinte. Historia oral y contemporaniedad. Ed: HomoSapiens. Escola d’Història. Anuario nº20, 2003/2004. Pàg.15-34.

3.Benadiba, Laura. Historia oral, relatos y memorias. Ed: MAIPUE. Enllaç consultat el dia 2-08-2014: http://www.maipue.com.ar/indice/coleccion/Historia%20oral,%20relatos%20y%20memoria.pdf.

4.Ocampo, López, Javier. La microhistoria en la historiografia general. Academia Boyacense de Historia. Colombia. Enero-junio de 2007. Pàg.9-26.

5.Fraser, Ronald. La Historia Oral como historia desde abajo. AYER 12*1993. Enllaç consultat el dia 20-08-2014: http://www.memoriacastello.cat/docs/11112104.pdf.

Mireia Ferré Mateu
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Recerca, Cuina, Portada

Receptes d'estiu: Crema d'albercocs

Crema d'albercocs (aubercocs) o préssecs, per 3 persones Aquesta recepta,...
Recerca, Cuina, Portada

Receptes d'estiu: Cebiche d'escopinyes

Aquesta vegada us porto un parell de receptes d’aquelles que no cal fer gaire cosa,...
Entitats, Escola, Portada

CANT€NIA

De vegades es fa difícil trobar paraules per explicar algunes emocions, i això...
Entitats, Escola, Portada

ELS CAMIONS DE LA BONA BROSSA

ENTREVISTA AL RAMON MARGALEF COORDINADOR DE SECOMSA. Aquest curs els alumnes...
Entitats, Escola, Portada

Camp d'Aprenentage de Flix

El passat dimecres dia 10 de maig, els infants de cicle inicial de l’Aleixar i...
Entitats, Escola, Portada

L€Hort escolar

Aquest curs a l’escola Cingle Roig de Vilaplana ens hem proposat de portar l’hort...
Recerca, Tradicions, Cuina, Portada

Receptes de les àvies de Vilaplana: Pastís de patates i bacallà

Per aquest número de la revista hem recuperat una recepta del llibre...
Història, Portada, Fem memòria

Descendents del Mas de Cal Ferrer

El dia 5 d'agost de 2022, vaig conèixer a la Paquita Ferran Olivé, una...
Història, Història local, Portada

CAL GRAVAT

ALTRES NOMS: També coneguda, com ca la Gravada. SITUACIÓ Cal...
Història, Història local, Portada

CAL FERRER

ALTRES NOMS: A mitjan segle XIX hi ha alguna entrada al Registre que s’hi refereix...
Recerca, Medicina, Portada

Hidratació en la vellesa: la clau d'or per a la salut i el benestar

La hidratació és essencial per mantenir la salut i el benestar. El cos humà...
Història, Història local, Portada

Visites al campanar de Vilaplana (III)

TOCS DE CAMPANA, per Gerard Masip Una inerpretació musical des de...
Història, Història local, Portada

Visites al campanar de Vilaplana (II)

L’ESGLÉSIA El temple, dedicat a l’advocació de la Nativitat de...
Història, Història local, Portada

Visites al campanar de Vilaplana (I)

Introducció L'octubre passat, al número 89 de Lo Pedrís, vam...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel món

- La Colla dels vilaplanencs, a Tenerife - La Pilar i el Josep al Palacio de Bolsa, a...
Història, Història local, Portada

PALMIRA JAQUETTI i ISANT (1895 - 1963)

A començament de l'any 2020, el Jaume Salvat Salvat em va parlar de la...
Què passa, Recerca, Activitats, Tradicions, Portada

Taller per aprendre a llatar

Aquesta primavera, a Vilaplana, hem fet els tallers per aprendre a llatar (treballar la pauma...
Opinió, Articles, Portada

Pulsòmetre

Puja El tarannà reivindicatiu del poble. Davant d'una agressió cap al...
Què passa, Notícies, Portada

Sant Isidre 2023: Esmorzar i Processó

Per Sant Isidre, es feia l'Esmorzar de la Cooperativa. Per no perdre la tradició,...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

La Fira de Sant Isidre

La tercera edició de la Fira de Sant Isidre va ser en dissabte, el dia 13 de maig, en...
Què passa, Notícies, Portada

La reacció de la por: ATUREM EL CAMP DE PLAQUES

Fa temps un vellet entranyable que vivia atrinxerat en una vall que volien inundar per a fer...
Història, Història, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 91, va sortir el pany de la porta del número 9 del Carrer...
Història, Portada, Fem memòria

A propòsit dels deportats de Vilaplana

Fa unes setmanes vaig publicar a Lo Pedrís un article anomenat "Feixisme mai...
Què passa, Esports, Portada

Sender botànic del Catllaràs

El Catllaràs és un petit massís prepirinenc situat a la comarca del...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

En aquest número em permetreu que faci una francesilla (1), perquè no em puc...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Per Sant Jordi, llegim i cantem

La proposta d’aquest darrer Sant Jordi, promoguda des de Lo Pedrís, pretenia...
Recerca, De cinema, Portada

Estrelles fugaces (I)

Fama, fortuna, luxe i tot allò que la majoria dels mortals podem envejar, és el...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a Francesca Mestre Anguera

Francesca Mestre Anguera (54 anys, Infermera)   “Al començament recordo...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 92 (juliol 2023)

Patrimoni   Paradoxalment, ara que tot és tan líquid i se'ns fon a...
Opinió, Articles

Pulsòmetre 91

Puja 1- El Grup de Jóvens: Un any més han promogut una Cavalcada de Reis...