Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Entrevistes | Revista 19

Josep M. Aixalà, el Cisquet


El primer era fer poble i sobretot català

A finals dels seixanta, un grup de joves entusiastes van escampar les primeres llavors perquè Vilaplana amb el pas del anys anés adquirint, sobretot des de fora, una certa aura d’indret participatiu, associatiu i cultural que volia trencar amb caduques, immobilistes i dictatorials “estaques” a les quals estava lligat, des de feia més de 40 anys. D’aquells joves que van començar sent un moviment popular i excursionista pels infants, anomenat G.E.V, avui volem parlar amb Josep Maria Aixalà (Cisquet). Ell, sens dubte, va ser un dels pioners que va fer possible aquella lloable i compromesa aventura del poble i pel poble.


En primer lloc, ens agradaria que et remuntessis a l’època de la GEV. Com va sorgir, qui éreu i què fèieu?
Tot allò va sorgir anant a menjar la mona un dia. I a partir d’aquell moment es va començar a engrescar el tema. Era un moviment que teníem clar no posar-nos en política. Era molta cosa d’equip amb tot el tema de l’ideal de jove. Érem tot una tribu, no m’agradaria deixar-me ningú. Hi havia el Joan Conso, el Ricart, el Cardona, el Xavier Ramiro, el Xavier Olles, el Joan Sebastià, l’Anton Queralt, el Pepe Xacó, el Paco Sagal, el Pep de Tortosa, ..... i de noies la Maria Cinta, la Pili, la Maria Josepa de Cal Assassó, l’Angelina.... , tot plegat una bona colla.


De quins anys estem parlant i què volien dir les sigles GEV?
Encara era viu el Franco, Del 68 al 70 i escaig. Grup Excursionista de Vilaplana.

Teníeu rutes marcades, preparàveu calendaris d’excursions o, senzillament, anàveu improvisant?
De tant en tant anàvem a netejar camins, a marcar camins. Es feia a poc a poc.
La gent gran ens deia: On aneu? Per on passeu? I preguntàvem a la gent del poble: Anem a l’Albiol i ens deien, doncs passeu per aquí. Que anem a Capafonts, doncs alerta amb els Motllats. També recordo que vam fer rutes més llargues com ara anar a Montserrat durant tres dies.

Quan vau anar a Montserrat i com us va anar ?
Va ser el Juny de 1973. Vam fer una bona caminata. Il·lusos naltros amb una guia del Doctor Aiguadé, dèiem això està xupat. En aquesta excursió venia l’Hilari amb un sis-cents o un dos cavalls, no sé quin cotxe tenia, i ens feia d’apoio. Ens trobàvem a les esglésies.
El CEC (Centre Excursionista de Catalunya) ens va deixar unes tendes de campanya que les portava l’Hilari amb el menjar i li dèiem ens trobem a Alió a tal hora, per exemple. La gran sort va ser que a Santes Creus vam trobar el grup del Dr. Aiguadé que feia la mateixa excursió i a partir d’allí ja va ser un altre cosa. Ja no calia ni estendre mapes, ni mirar per on passar.
També hi va haver una excursió molt forta que va ser quan vam anar a Siurana, anar i venir amb un dia, acompanyats del Joan de Cal Assasor, puijant pels Castillejos, baixar cap als gorgs, riu avall i cap a Siurana, després anar cap a Arbolí, Alforja i Vilaplana. Vam arribar tots llagats. El Joan Sebastià, el pobre, va arribar fatal.

Vau fer una gran tasca formativa a nivell infantil ja que ens preníeu d’excursió amb vosaltres i ens mostràveu el nostre i més immediat territori. A més, és clar, de fundar les colònies d’estiu?
Iniciar les colònies va ser un altre moguda. Vam començar amb els de l’Aleixar i Maspujols. Encabat ho agafà la Magda de Cal Mano amb la Pili Virgili. Ho fèiem amb la idea d’obrir una mica el poble


Què suposà aquest moviment?
El tema de l’excursionisme fou una trobada de joves que quedàvem, sortíem, anàvem a caminar i disfrutàvem, alhora que ens anàvem involucrant com equip en moviment de poble i va ser maco una cosa, el fet que ens va fer caliu molta gent del poble, grans i tot.
Quan es va fer la controvertida i famosa Setmana de la Joventut va ser un moviment de poble. I va haver molt d’enrenou de poble, però maco.

Recordes alguns actes d’aquella Setmana de la Joventut?
Es tractaren temes de sexualitat amb el Dr. Prats, relacions pares – fills, amb el matrimoni Estivill Balsells, d’església una xerrada de Joan Curieses, literatura pujà la Mª Aurèlia Capmany,també va pujar un metge a parlar sobre la droga i va passar mostres del que era la droga allí. Acabant el dissabte amb un festival de Folck. Aquella setmana va ser forta.
Anar d’excursió donava peu a tenir un vincle d’unió, d’ambient.


Parlant d’ambient, molts encara recordem la moguda que es va formar arran del famós concert d’en Lluís Llach a la Sala de cine de Cal Rito. Com es va produir aquell fet ?
Es va fer el recital del Lluís Llach, després de les censures i tot el procés del recital: primer contactar amb el Joan Moles i amb la Nuria que eren els productors, es féu el contracte i el Llach es quedava un percentatge de la recaptació, meitat per ell, meitat per nosaltres. Quan vam tenir-lo contractat vam haver de convèncer a molta gent que no passaria res. Ell feia el recital a l’Olympia de París i després va venir a Vilaplana. Vam haver de fer tots el passos “legals” d’aquells moments, portar les entrades a segellar, les lletres cap a censura.......


Quin any va ser ?
Va actuar el 23 de març del 1974.

Quanta gent va pujar al poble?
Una gentada, overbooking, que diuen ara. Una bestialitat. Era la primera vegada que es feia una cosa així al poble. Després ja va venir el Paco Ibáñez, el Moustaki…

Us va anar bé a nivell econòmic?
Sí, sí. Després del recital vam posar els diners damunt la taula i ens els vam partir, segons el pacte fet, i a resultes del que va quedar, En aquella època els ajuntaments començaven a penjar la bandera catalana. Aleshores va sortir la idea d’oferir a l’Ajuntament de Vilaplana, una bandera catalana per tal de que la pengessin al balcó de l’Ajuntament els dies de festa, (fou l’època que els ajuntaments començaven a penjar la bandera catalana), donat sempre ja que només hi havia les tres banderes típiques, les de sempre, però no la catalana.
L’acte era que el jovent del poble oferia la bandera catalana a l’Ajuntament, però no ens la van voler, van dir que no.

Quines tres banderes hi havia?
La bandera espanyola, la bandera carlista i la de la Falange.

Què vau fer quan l’Ajuntament us digué que no la volia?
Llavors vam dir, i ara què fotem? Perquè la bandera ja estava feta. Llavors va sorgir la idea de portar-la a Montserrat. Va ser una idea que sorgí del moviment, no era que el Cisquet del Pa o el Cardona ho deien. Era una massa de gent i a bellugar-se. Vam anar a Montserrat a entrevistar-nos amb l’abat, el Cassià Just, li vam explicar el tema i la nostra intenció i ell va dir: Doncs vinga amunt, pugeu-la! I van sortir tres autocars de Vilaplana cap a Montserrat. Vam oferir la bandera a Montserrat i el Cassià Just ens va dir que l’acceptava, que ell feia una mica de dipositari i que tan de bo un altre dia es fes un altre festa per anar-la a buscar. Però s’ha quedat a Montserrat.

També estaves vinculat al teatre?
Si, perquè es feia de tot. Col·laboràvem amb “Els Pastorets” i me’n recordo que una vegada vam muntar un acte sobre la discografia del Llach, Raimon, etc. i va consistir en posar les cançons, explicar-les i comentar-les.

On ho fèieu?
A la Sala Parroquial.

I qui ho explicava?
El Joan Masdeu hi intervenia i algú de fora.

Tot el que fèieu era amb un sentit catalanista?
El primer era fer poble i sobretot català.

Altres activitats?
També fèiem el Dia del Llibre, Homenatges a la Vellesa, ...... i el Foc de Sant Joan, surtin amb cotxes cap a Reus a buscar la “flama” i quan arribava la flama anàvem al campanar a tocar les campanes, amb foguera i revetlla a les escoles.
Era tot cosa nostra, l’Ajuntament ...... en deixava no ens donava res.

Totes aquestes activitats anaven relacionades amb l’acabament d’una època i el començament d’una nova manera de ser, tot i no definir-se com a moviment polític?
Aleshores qualsevol cosa que volguessis fer o qualsevol cosa que diguessis era política. Penso que tothom entenia el que fèiem.

Per acabar, quina imatge en tens de Vilaplana actualment a nivell cultural o associatiu?
Penso que pobles com Vilaplana s’han tornat pobles dormitori. I que les festes es fan perquè toca fer-les. Abans feies el Foc de Sant Joan i venia tot el poble. La famosa Setmana Cultural, movies tot el poble, es feien xerrades tots els dies i omplíem. És bo que l’Ajuntament empenyi i no tot són calers. És moure el sentiment de poble i anar tot a una.
Cada moment i època es particular, el nostre fou molt emotiu i de fort sentiments. Els 70 son diferents dels 80 i aquests dels 90 i no parlem una comparativa de l’any 1975 al 2005. Cada instant es bo per fer coses, però que sempre es facin amb un sentiment de poble i pogué arribar a la unió de diverses generacions, amb un fi comú.
El nostre, estiguem on estiguem continua sent el mateix: VILAPLANA



Dolors Joanpere i Pitxi




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
La nostra gent, Efemèrides, Portada

Casaments 2024

1. Clàudia Vilanova Urbano & Aleix Ferré Mateu, 24 de febrer 2....
La nostra gent, Efemèrides, Portada

Defuncions 2024

2023 Sebastià Mestre Ferré, als 74 anys, 22 de desembre Salvador...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

Naixements 2024

1. Guiu Calafat Huguet, 8 d'abril 2. Leo Garrido Huertas, 26 de juny 3. Marina Mestre...
La nostra gent, Què passa, Homenatges, Notícies, Portada

Vilaplanenc/ca de l€any: Grup de Jóvens de Vilaplana

Molt bona nit, vilaplanencs i vilaplanenques! Volíem fer un petit discurs, ja que...
Passatemps, Portada

Passatemps 98. Els millors àlbums de la història

Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 98 (desembre 2024)

Cada nova edició de la revista Lo Pedrís és un repte, i quan surt...
Història, Història local, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 97, va sortir el pany de la porta del número 3 del carrer...
Recerca, Cuina, Portada

Receptes de Nadal 2024

S'acosten festes i avui us vull portar unes receptes molt bones, un entrant i un final...
La nostra gent, Entitats, Homenatges, Escola, Portada

Vint anys de las reobertura de l'Escola

20 CURSOS D'ESCOLA Raúl i Conxi Per començar a parlar-vos...
Història, Història local, Portada

La pluja que no sap ploure

Aquesta tardor hem pogut veure com s’acabava un dels períodes més...
Què passa, Esports, Portada

Tornem a gaudir de les curses de trail running amb la primera edició de la Cursa Vilaplana 030!

Feia molts anys que el nostre poble no era l’epicentre de les curses de muntanya de forma...
Opinió, Articles, Portada

Pulsòmetre 98

PUJA La benvinguda pluja que ha fet baixar el riu, ha omplert les basses del terme, ha fet...
Literatura, Lingüística, Portada

Curiositats

En aquest número de Lo Pedrís iniciem una nova secció, en la qual us...
Què passa, Notícies, Portada

Preestrena del documental €Vidas irrenovables€

El diumenge 22 de desembre vam portar a les nostres terres el Documental “Vidas...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Dia de la Gent més gran

Homenatge a les àvies i als avis de més de 80 anys El diumenge, 27...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules: Alonso

La paraula d’aquest número està plena de sorpreses, ja que s’acostuma a...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel Món

La Carlota, la Carme, la M. Cinta, la Nati, la Manoli i la Cristina, a la Plaza Mayor de Madrid....
Què passa, Notícies, Portada

El Pi Gros

Del Pi Gros, també conegut fora vila com a Pi Gros de l'Aleixar, en podríem dir...
Què passa, Notícies, Portada

El pont de fusta

El Pi del Fernando ens remet a les passejades infantils per comprovar com calia...
Què passa, Entitats, Notícies, Jubilats, Portada

Dinar de Germanor

L'Associació de Jubilats i Pensionistes de Vilaplana, el diumenge 24 de novembre de...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Vilaplana 2024 - La Festa Major en imatges (Festival Accents)

Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Vilaplana 2024 - La Festa Major en imatges (10a Crono urbana de bicicletes)

Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Vilaplana 2024 - La Festa Major en imatges (Festa Todo Nasty)

Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Vilaplana 2024 - La Festa Major en imatges (5a Baixada d'andròmines)

La nostra gent, Homenatges, Portada

Anna Gallisà Mestre, Pregonera de l'any 2024

Un vespre d’agost va sonar el mòbil. Eren la Mireia i el Josep que em van proposar...
Què passa, Esports, Portada

La Solsida i les Crestes de Volendins

Aquesta proposta només és apta per a excursionistes amb un cert punt...
Recerca, De cinema, Portada

Tardor de cine

Comença el curs cinematogràfic amb les estrenes de quatre directores....
Història, Masos, Portada

Masos i cases del terme de la Mussara: Ca la Puça / Cal Corraló (final)

L'objectiu de la Secció Masos i Cases de la Mussara era presentar-vos tots els...
Literatura, Poemes, Portada

PASSEJOS CAP A L€ALTRA BANDA

Només, quan el vent bufa tan fort, som conscients de la nostra feblesa, que...
Opinió, Què passa, Articles, Notícies, Portada

El temps

El temps, el temps tan preuat, i molts cops ignorat. El temps, si el poguéssim aturar un...