Entrevistes | Revista 4127/09/2010
Joan Besora Cabré, 54 anys, empresari
El Joan és un home optimista i conscient de la seva realitat. Sap que aquest tarannà no està barallat amb el joc dels negocis ni amb les capacitats personals de cadascú. Ell ha sabut trobar la manera d’aprofitar aquests recursos tan envejats en la societat actual i els resultats són evidents. Quan llegim aquesta entrevista ens pot semblar fàcil aconseguir el mateix que ell ha assolit, però ens equivoquem si ens quedem només amb això. Com que el Joan encara té ànima de pagès, reconeix el valor de l’esforç i sap que sembrar demana temps i suor, però que la collita finalment arriba.
Ens consta que si bé vas iniciar-te com a pagès, aviat vas veure que “això” de l’avellana no havia de ser la solució.... Què et va fer decidir?
Jo vaig fer de pagès uns 20 anys, junt amb la meva família. La pagesia m’agradava i, tot i que hi havia moltes sortides, sobretot en la meva joventut, en què era fàcil guanyar més diners, treballar al camp i veure com anava evolucionant em resultava gratificant i suficient per viure. Amb treball i esforç, conjuntament amb la família, vam aconseguir millorar la producció i la seva qualitat.
Al final dels anys 80, els interessos polítics i la decisió dels governs d’anar cap a la globalització van fer que les produccions de les matèries primeres es veiessin menyspreades per tal d’enfortir la creació de grans empreses que es poguessin convertir en multinacionals, la qual cosa va fer que diferents sectors de la pagesia del nostre país es veiessin abandonats, entre ells, molt particularment, el sector de la fruita seca.
Davant d’aquesta situació contra la qual no vaig veure possibilitat de poder trobar-hi sortida, vaig decidir buscar el meu futur econòmic d’una altra manera.
Com va néixer la idea de l’empresa de carburants i tot el que ha vingut després?
Havent treballat de pagès durant tant de temps i la falta d’un currículum plegat d’experiències i coneixements, a l’hora de buscar feina se’m feia difícil trobar-ne una en la qual es valorés la meva experiència.
Mentre treballava en el món de les màquines de rentat a pressió vaig veure que fora del país estava tenint èxit un nou sistema per rentar cotxes i vaig decidir començar a treballar en això associant-me amb altra gent per muntar un petit rentador que va funcionar prou bé.
Amb tot això i la idea de muntar un d’aquests rentadors més gran, havent començat a conèixer el sector dels hidrocarburs, vaig comprendre que per poder finançar una bona estructura d’aquest tipus, podia valdre’m de l’interès que tenien les multinacionals dels hidrocarburs per expandir-se.
Un cop havent començat el projecte, els interessos d’aquestes multinacionals van anar evolucionant i la possibilitat d’aconseguir el tipus d’empresa que jo desitjava ja no era possible per aquest costat. En aquest moment, haver prescindit de la meva primera idea, em satisfà, ja que hem pogut portar a terme el mateix prescindint de la col•laboració d’aquestes empreses, podent donar un caire més personal a les nostres empreses.
Tenies en aquell moment una idea definida del negoci, tal com és en l’actualitat?
En principi podríem dir que sí, tot i que la ràpida evolució dels mercats dels productes així com la maquinària fa que no sigui del tot cert, contínuament ens hem d’anar adaptant i algunes idees que en principi podrien semblar bones s’han hagut de descartar, així com altres que no havíem considerat han acabat fent-se realitat.
T’has adonat que és l’empresa que més llocs de treball ha generat, sobretot entre el jovent, que acostuma a ser qui més dificultats té per obtenir la primera feina?
Em complau, i molt, poder compartir l’èxit d’aquestes empreses amb tota la gent que tenim al nostre voltant; molt especialment aquest tipus de negoci que funcionen gràcies a l’aportació dels clients que, com és el cas, són principalment aquella gent que ens coneix i ens aprecia, i una de les formes és donant feina i, molt especialment, a aquelles persones que fan els primers passos per guanyar uns diners i adquirir experiència en la vida, tot i que al final acabin dedicant-se a altres coses.
Què creus que té de bo/dolenteaquest negoci?
Per una gasolinera hi passa tot tipus de gent que, a diferència del què passava abans, hi venen a fer moltes més coses, i per això és evident que hi passin més coses. Com a vivències personals us podria explicar moltes anècdotes al respecte.
En particular, crec que relacionar les gasolineres amb fets negatius solament és possible des del punt de vista mediambiental, ja que en altres aspectes humans i socials crec que les gasolineres aporten a la societat algunes de les eines sense les quals seria molt difícil, avui, poder entendre el nostre sistema de vida.
En contrapartida, a mi m’agradaria, i en alguns moments he estat pensant com es podria fer, que des de la gasolinera es pogués educar la societat en general per poder aprofitar millor aquests recursos. El marge comercial que permet aquest producte, però, fa que no puguem dedicar al client l’atenció que es mereix, i això fa difícil poder invertir temps en donar consells i assessorament per a aquest o qualsevol altre tema.
Ara que ja en tens coneixement de causa, com animaries els nous/joves emprenedors a provar de desenvolupar i tirar endavant les seves idees?
Per tirar endavant qualsevol tipus de projecte cal ser conscient que solament es pot dur a terme amb determinació, paciència i molta constància i esforç.
A part d’això, i si es té clar el que tot això significa, qualsevol projecte sobre el que haguem reflexionat bé i sospesat l’esforç que hi haurem de dedicar, tant econòmic com emocional, és possible, de la mateixa manera que sabem que el que pot fer una persona ho pot fer una altra.
Cal remarcar que és molt important sospesar si estem disposats i tindrem la suficient paciència a esperar que el projecte doni els seus fruits, si és així segur que tindrà èxit.
Finalment, com veus que la necessitat de deixar d’explotar la terra pel fet que ha esdevingut deficitària fa que es pugui dir que “el bosc és a tocar del poble”?
Abans de deixar l’agricultura vaig tenir l’ocasió d’entrevistar-me amb diferents polítics, i en aquell moment ja els vaig comunicar que el que estava passant amb la societat portaria els boscos fins les parets de les cases i que després dels boscos era fàcil que hi arribessin els incendis.
Aquests polítics, en general, s’estimen més invertir esforços i diners en crear suposats medis de prevenció i vigilància d’incendis que en donar suport a la gent que hi havia en aquell moment en el país, que amb el seu treball diari i constant podien mantenir la natura en un equilibri més perfecte i més productiu.
La Redacció
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat


Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les Notícies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
12/11/2023Passatemps, Portada
12/11/2023Opinió, Editorial, Butlletins, Portada
Què ens passa pel cap quan comprovem que no raja aigua per l’aixeta? De veritat ens...
29/10/2023Portada, Fem memòria
A Lo Pedrís núm. 92, va sortir el pany de la porta del número 5 del Carrer...
29/10/2023Recerca, Cuina, Portada
Estem en plena temporada de l'avellana. Ara, molta gent ja ha acabat de plegar i són...
29/10/2023Recerca, Cuina, Portada
Per aquest número de la revista, pròxim a la festivitat de Tot Sants, compartim...
29/10/2023Recerca, Medicina, Portada
Hi ha una mena de llista de prioritats imaginària que ens fa anteposar unes coses per...
29/10/2023Què passa, Notícies, Portada
Dins la setmana del Dia Mundial de l'Alzheimer, l’Ajuntament de Vilaplana, el dimecres,...
29/10/2023Què passa, Activitats, Portada
El dilluns, 24 de juliol, es va començar la 4a edició del Camp de Treball...
29/10/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
Casa aïllada al damunt del camí de les Tosques. És molt...
29/10/2023Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
Casa situada entre cal Cassoles i cal Rafael. Davant hi ha les cases de la...
29/10/2023La nostra gent, Efemèrides, Portada
Aquest estiu, la Quinta del 1963 han estat de celebració, ja que enguany fan 60 anys! Per...
29/10/2023Què passa, Activitats, Portada
Cinema a la Fresca
Els mesos de juliol i agost, al vespre-nit, i en dijous, hem pogut veure...
29/10/2023Què passa, Música, Portada
El passat 15 de juliol, la plaça de la Riba va ser testimoni d’una nova...
29/10/2023Què passa, Activitats, Portada
Mulla't per l'Esclerosi múltiple (16 de juliol de 2023)
Diumenge al...
29/10/2023Què passa, Activitats, Esports, Portada
El diumenge 13 d'agost, la piscina del Casal Vilaplanenc va reviure una jornada...
29/10/2023Què passa, Activitats, Esports, Portada
Aquest estiu, i per tercer any consecutiu, a la Planeta, hem tornat a fer les sessions de...
29/10/2023Què passa, Activitats, Portada
Ens esperava un bosquet curiosament verd i silenciós.
La veu timbrada i els ulls...
29/10/2023Opinió, Articles, Portada
Puja
1- Les activitats esportives fa anys que es fan al poble, però actualment se...
29/10/2023Què passa, Notícies, Portada
El segon diumenge de juliol, que enguany ha estat el dia 9, ens vam trobar a la Mussara, en...
29/10/2023La nostra gent, Records, Portada
29/10/2023Recerca, De cinema, Portada
Continuem amb el llistat iniciat en el número anterior. En aquella ocasió ens...
29/10/2023Història, Portada, Fem memòria
Un dels prejudicis que ens hem anat fent equivocadament sobre la gent de la Mussara és que...
29/10/2023Literatura, Lingüística, Portada
En un sopar molt agradable d’aquest estiu, vam començar a parlar de la paraula...
29/10/2023Opinió, Articles, Portada
L'estiu (i els molts mesos de bon temps en general) és temps de gaudir de la natura i...
29/10/2023Recerca, Natura, Portada
L'Itinerari de la Vall Closa és un recorregut sobre la presència de les...
29/10/2023La nostra gent, Entrevistes, Portada
Vam conèixer el Miquel Romans a la presentació d’Un cel de plom, al cine de...
29/10/2023La nostra gent, Homenatges, Portada
El premi del Vilaplanenc/ca de l’any compleix el XII Aniversari. Qui s’hagués...
12/08/2023Recerca, Cuina
Crema d'albercocs (aubercocs) o préssecs, per 3 persones
Aquesta recepta,...
12/08/2023Recerca, Cuina
Aquesta vegada us porto un parell de receptes d’aquelles que no cal fer gaire cosa,...
12/08/2023Entitats, Escola
De vegades es fa difícil trobar paraules per explicar algunes emocions, i això...