Recerca - Cuina | Revista 86
FEM RECEPTES AMB AVELLANES
Pel mes de desembre us porto dues receptes fetes amb avellana, ara que ja les tenim arreplegades, però sabeu que antes es podia espigolar fins i tot, passat festes. Bàsicament, perquè els sistemes de plegar eren manuals i la frase era, mentre portes avellanes a casa, portes diners. I també perquè un cop s'havia fet el primer tomb, s'havia d’anar a collir olives i després, ja tornàvem a anar a espigolar.
Us he posat les receptes del romesco i del torró d’avellana amb quantitats orientatives, perquè la primera és del meu sogre, i mai li vaig veure que agafés cap balança per pesar res. Tot ho feia aproximadament, i sempre sortia bo, amb l’avantatge que cada cop podies gaudir d’un sabor diferent. Ell barrejava avellana i ametlla. Jo el faig sempre amb avellana, però si voleu, ja ho sabeu, una mica de cada.
La recepta del torró d’avellana, és una recepta que feia el meu pare, però he de dir que el mètode era semblant o igual al del sogre. Mai vaig veure que prengués mesures de res. A més, només en feia quan feia mal temps, plovia molt... i no podia anar al tros, i la feina de les golfes o la de baix al corral estaven en ordre.
Les avellanes que es feien servir per fer torrons, gairebé sempre, eren les que es trencaven quan passaven per la màquina de netejar de la Cooperativa. Però a “Camp de Vaques” teníem quatre avellaners de la classe Ribets, que es plegaven a mà i es guardaven per fer algun regal especial durant l’any a algun conegut o a parents de fora vila i que no eren pagesos. D'aquests quatre avellaners Ribets, en les seves millors èpoques, n'havíem arribat a plegar quatre sacs.
RECEPTA DE CONILL AL FORN AMB ROMESCO D’AVELLANA
Ingredients per 4 persones:
Agafarem un conill i el farem a quarts, ja que l’acompanyarem de patates fetes al forn
4 grans d’alls
1 ceba gran
1 porro
Herbes aromàtiques picadetes (romer, farigola, curry, cúrcuma, all, julivert... les que més us agradin), sal i pebre blanc
1 copa de ratafia
2 fulles de llorer
¼ de litre de brou de verdures
Patates per acompanyar, que rentarem amb la pell i les tallarem a grills (es parteixen per la meitat i després es fan els grills). Les posem en un bol, amb una barreja d’oli, herbes aromàtiques, pebre vermell, una miqueta de farina i tres o quatre alls sencers. Ho remenem ben remenat i ho deixem marinant durant 10‘. Després les posem al forn durant una hora aproximadament. Les podem fer mentre fem el conill i així aprofitem.
Romesco d’avellana, que el farem amb un bon grapat d’avellanes, oli, vinagre, 1 all, sal, pebre vermell, 1 cullerada de cafè de pasta de nyora, 3 o 4 carquinyolis d’avellana, xocolata i un bon trosset de bitxo o cayena.
En un got per la batedora hi posem les avellanes, l’oli que cobreixi el doble del que ocupin les avellanes, un raget de vinagre, l’all pelat, 4 carquinyolis, una cullerada de pebre vermell, la pasta de nyora, la xocolata (només una presa), el bitxo i un polsim de sal. Ho triturem, i ho anem tastant fins que ens agradi al paladar. El podem far més clar, afegint-hi oli. Això va a gust, però és bo deixar-lo espès, perquè sempre el podem aclarir.
ELABORACIÓ
En una safata pel forn hi posem el conill, prèviament salpebrat i ben fregat amb totes les herbes aromàtiques. Hi afegim, pels costats, la ceba tallada a juliana, el porro a rodelles, el llorer, els alls i ho reguem amb oli, generosament. Ho tapem i ho posem al forn a 140 graus i ho deixem aproximadament una hora. Ho revisarem una vegada per remenar-ho. Passat aquest temps, hi afegim la ratafia i ho deixem 20’ més. Llavors és el moment d’afegir-hi el romesco (quatre cullerades soperes, com a mínim, o sis, si ho volem més intens). Ja destapat, hi afegim el brou i pugem la temperatura a 180 graus i ho deixem fins que agafi color, remenant tot sovint perquè quedi bé per tots costats, i ja el tenim llest.
En aquest punt hi afegirem, per acompanyar, unes quantes avellanes torrades i les patates que ja tenim llestes... I a gaudir-ne!
RECEPTA DE TORRÓ D’AVELLANA CRUA
Ingredients:
Avellanes crues (la quantitat que vulgueu)
Sucre: si sou molt llépols, el doble del pes de les avellanes, si no, amb la meitat també fareu
Mel: 1 cullerada de postres per uns 200 g d’avellana com a molt
Gasosa: un raig
Posem una paella al foc que ens hi càpiguen bé les avellanes; és a dir, que tapin ben bé tot el fons. Hi tirem el sucre i anem remenant uns 5’, hi afegim la mel i el raig de gasosa i anem remenant i dissolent el sucre fins que es vagi fonent i daurant. Veureu que al mateix temps, les avellanes crues van agafant color torrat. Això tardarà aproximadament uns 25’. Un cop ho tingueu ben torradet i el sucre estigui ben caramel·litzat, ho aboqueu damunt d’una superfície freda. Nosaltres abans, ho fèiem untant el marbre de la cuina amb unes gotes d’oli i ara ho fem sobre una superfície de paper de forn, però això sí, sobre una superfície plana i freda.
No ho fèiem mai amb motlle, però si voleu, busqueu un motlle rectangular i ho aboqueu dins, després d'haver-lo untat amb una miqueta d'oli i així el tindreu en forma de barra de torró. Ho deixeu refredar i després, a disfrutar!
M. Teresa Llauradó Anguera
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les Notícies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
07/09/2024Passatemps, Portada
El KAKURO és un passatemps que és com una barreja de mots encreuats i...
07/09/2024Què passa, Notícies, Portada
PUJA
La bona educació del poble de Vilaplana.
BAIXA
L’absorció...
07/09/2024La nostra gent, Records, Portada
Publiquem el text de la Carme Sabater i les fotos que ens ha fet arribar sobre aquesta font...
07/09/2024Recerca, Natura, Portada
Torna l’estiu i toca evitar la calor. Anem, doncs, altra vegada cap al Pirineu.
Al...
07/09/2024Literatura, Lingüística, Portada
La paraula d’aquest número és lejia. Lejia és, clarament, una...
20/08/2024Història, Història local, Portada
“... [Mientras] usted se paseará con su señora por el Paseo de la...
19/08/2024Recerca, Cuina, Portada
Som-hi! A preparar coses fresques que ja ens ha arribat la calor.
A qui no li agraden els...
19/08/2024Què passa, Activitats, Portada
Per Sant Jordi, enguany vam llegir cançons que per la seva repercussió, podem...
19/08/2024Entitats, Ampa escola, Portada
La jornada va començar amb la parada de llibres i roses a la plaça de la Riba a...
19/08/2024Què passa, Notícies, Portada
El passat 5 de maig, dintre dels actes de Sant Isidre, vam poder gaudir d’una xerrada en...
19/08/2024Què passa, Activitats, Notícies, Portada
El dijous 18 d’abril vam anar amb l’Eva i l’Anabel a veure els llocs on...
19/08/2024Entitats, Escola, Portada
Aquest curs els nens i nenes de la classe d’Educació Infantil vam haver de triar...
19/08/2024Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
Entre l’església i l’Ajuntament. La façana...
19/08/2024Història, Masos, Portada
ALTRES NOMS
També anomenat ca la Vila.
SITUACIÓ
Entre...
19/08/2024Opinió, Què passa, Articles, Activitats, Portada
El passat 30 de maig, l'espai inferior de la Plaça de la Riba es va omplir...
19/08/2024Entitats, Jubilats, Portada
El dia 21 de març, una quarantena de jubilats de Vilaplana vàrem fer una...
19/08/2024Què passa, Notícies, Portada
Sabíeu que la ment és més flexible del que imaginem? Desenes...
19/08/2024Què passa, Música, Portada
L'11 de gener de 1999 s'apagava per sempre la veu de Fabrizio De André en un...
19/08/2024Editorial, Butlletins, Portada
Viatjar i... què més?
Actualment, viatjar ha esdevingut tan fàcil que...
19/08/2024Què passa, Activitats, Portada
La quarta edició de la Fira de Sant Isidre va ser el dissabte, 11 de maig, en...
19/08/2024Què passa, Notícies, Portada
A hores d'ara suposo que tots coneixeu a Mussagats, l'Associació que...
19/08/2024Recerca, Medicina, Portada
Per molt que intentem negar o evitar, més tard o d'hora inevitablement ens trobem...
19/08/2024Recerca, De cinema, Portada
Ja abans del final de la Segona Guerra Mundial, molts veien als aliats soviètics amb...
19/08/2024Entitats, Portada, Ajuntament
El fet de generar deixalles i el seu tractament després que el producte hagi estat...
19/08/2024La nostra gent, Entrevistes, Portada
Fa pocs mesos es va consumar la desaparició de la Cooperativa Agrícola de...
30/04/2024Passatemps
Un dels jocs més populars per internet és el WORDLE. Va ser creat durant la...
05/04/2024Història, Masos
SITUACIÓ
Conformen un conjunt de cases entre mitgeres amb Cal Cassoles i Cal Marc,...
05/04/2024Història, Masos
SITUACIÓ
És l’única casa que queda a la part sud del bassot, a...
05/04/2024Recerca, Cuina
Temps de primavera i potser algun dia de calor. Us faré un parell de receptes que no us...
05/04/2024Recerca, Medicina
Quan parlem d'envelliment normal, cal considerar que aquest procés es pot donar de...