Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Opinió - Articles | Revista 60

Feliç 10è Aniversari Escola: Per molts i molts anys


Com a coordinador de l’equip de redacció de Lo Pedrís, els meus companys de la revista, ja fa alguns anyets, em van atorgar el privilegi de poder decidir quins poden ser els articles, les noticies, els temes...més representatius que ocupin, preocupin, representin... Vilaplana, en cada número que publiquem.

Suposo que podeu estar d’acord amb mi, que a dia d’avui, principis d’estiu del 2015, al marge de les eleccions municipals del passat mes de maig, les quals també us portem a col·lació en aquesta edició, un dels temes més cabdals i que ens haurien d’omplir més d’orgull com a poble és el fet noticiable que enguany la nostra Escola Cingle Roig de Vilaplana acompleix el seu 10è ANIVERSARI.

És per aquest motiu que hem esmerçat tots els nostres esforços, des de la redacció, i sobretot , des de l’Escola, des d’on han treballat amb tota la seva il·lusió i saber fer, per a dedicar-li un ampli monogràfic. Pensem que l’ocasió s’ho mereix amb escreix. I esperem estar a l’alçada.

Per tant, el primer que vull manifestar és el meu reconeixement públic per aquesta fita que avui repassem detingudament; així com donar la més cordial enhorabona i el meu sincer agraïment a tots aquells qui n’han estat partícips i que han fet possible aquests estimulants 10 anys de Vida.

I crec que aquesta exitosa però alhora dificultosa efemèride aconseguida, en bona part ha estat gràcies a l’esforç constant i de forma conjunta de totes les parts implicades: Departament d’Educació, Ajuntament local, Col·lectiu de Mestres i Educadors, Monitora de menjador, Alumnes del centre i l’Ampa... Tots ells remant junts amb molta força i constància, amb l’objectiu prioritari de treballar per consolidar aquell esperançador projecte educatiu, que va arrencar tot just ara fa una dècada.

I jo, un servidor, un plovisquejant i feliç 12 d’octubre de 2005, com a representant de l’Associació de Mares i Pares de l’Escola Cingle Roig de Vilaplana, tot just el dia que en celebràvem la inauguració oficial, en un patí replet de gent il·lusionada i orgullosa, i també, potser, per què no dir-ho, una mica temorosa i dubitativa pel seu incert avenir... vaig voler començar el meu discurs de benvinguda amb un metafòric principi de conte que arrencava així:

“Un bon dia, sense fer massa soroll i quasi de puntetes, un grup de deu nenes i de cinc nens, carregats amb motxilles “roges” plenes de candidesa i esperança, encetava, potser sense saber-ho, un dels projectes educatius més il·lusionants dels darrers anys: reobrir l’ESCOLA del seu poble.”

Serien tants els records, les imatges, les anècdotes, la lluita infatigable, la bona harmonia entre els companys de junta, l’acurada predisposició i bona entesa amb els mestres, les negociacions i els acords amb l’Ajuntament i amb el Departament d’Ensenyament, les festes i les sortides amb els infants... que, a poc a poc, i sense voler-ho, les emocions s’escolen i tornen a passar pel sedàs de la meva memòria i del meu cor. I de nou, només de pensar-hi se’m remou un pessigolleig a l’estomac i se’m comencen a humitejar els ulls; tanmateix no us penseu que sigui de tristesa, sinó de sentida alegria de veure que tot l’esforç que vam fer entre tots va valdre, i molt, la pena.

La veritat no sabria pas per on començar, què destacar, què obviar... d’aquella bonica i difícil etapa on arrencava aquell petit embrió escolar que dia a dia, i curs rere curs ha anat esdevenint l’actual centre educatiu ple de vigor que avui en dia tenim.

Potser, i d’entrada, i per allò tan literari de començar totes les històries pels orígens , m’agradaria evocar la primera reunió a casa meva, a principis de març del 2005, amb tan sols tres famílies inexpertes en les noves i complexes tasques que ens venien per endavant. Unes mares i uns pares plens de incerteses sobre el millor futur acadèmic per als nostres fills... Però, alhora, persones carregades també d’il·lusió i d’empenta per tirar endavant i superar qualsevol obstacle. Un encontre que fou la pedra angular per crear i acordar per unanimitat el primer document embrionari, en el qual arrencava el nostre compromís, i demanàvem a l’Ajuntament de Vilaplana vuit peticions bàsiques per implicar-nos en la reobertura del centre, el qual, malauradament , ja portava 11 anys tancat:

“Arran la iniciativa de reobrir l’Escola pública Cingle Roig de Vilaplana tant per part de l’equip de govern de l’Ajuntament com per part del Departament d’Educació de la Generalitat, el grup de mares i pares de Vilaplana, implicats en el nou projecte escolar que contempla el tres cursos de pàrvuls (P3, P4 i P5) i els dos cursos de cicle inicial de primària (1r i 2n), reunits a la Casa de Cultura de Vilaplana, el dia 20 de març de 2005, exposem de forma conjunta i consensuada una sèrie de peticions, que considerem bàsiques o mínimes, per implicar-nos en aquesta iniciativa educativa tan important pel poble i que passem a detallar a continuació:”

Seria massa extens per un article de presentació com aquest enumerar fil per randa tots els punts exigits llavors. Però sí que voldria aturar-me i focalitzar el meu punt de mira en el primer punt exigit, ja que per a mi té cabdal importància sobre el propòsit principal d’aquest article. Un primer punt que us vull recordar i que deia així:

“ 1: Que el Departament d’Ensenyament doti l’Escola Cingle Roig d’un equip docent amb les màximes garanties per tirar endavant un projecte escolar d’aquestes característiques. Abans de firmar les matricules dels infants, volem conèixer qui serà el director i impulsor de la nostra escola”

Doncs bé, i al marge de reconèixer la gran importància de l’aposta que va fer el Departament d’Ensenyament per escoles de petit format rurals i públiques com la nostra; i tot i que cal valorar molt positivament que l’equip de Govern de l’Ajuntament de Vilaplana, amb l’Alcalde Sr. Tomàs Bigorra al capdavant, fos el principal catalitzador per la reobertura de l’escola; i tot i que cal ressenyar la nostra implicació i treball constant com a Associació de Mares i Pares per fer viable aquella valenta proposta educativa del 2005; i al marge de la importantíssima tasca educativa i de valors del nostre Àngel Custodi, la Pilar Prades, monitora de menjador que vetlla als seus infants de nit i de dia.. llavors i ara, i vist amb la perspectiva que em donen aquests deu anys acomplerts, penso fermament que aquest primer punt que vam demanar sobre qui o quins serien els mestres i el director de l’escola de Vilaplana va ser una de les claus més crucials perquè tot comencés a rutllar bé i que, a dia d’avui, haguem aconseguit aquest grau d’excel·lència i consolidació de l’escola Cingle Roig de Vilaplana.

Sí, sí... i repeteixo perquè quedi ben clar, ara i aquí, per a mi han estat els mestres els principals valedors i garants del model educatiu rural, públic i qualitatiu per als nostres alumnes... Sí, sí.. i al capdavant, i comandant la nau, i a prova de qualsevol tempesta, la directora que fa 10 anys fou escollida i que van assignar per a la nostra escola, la Sra. Concepció Espinosa. Sí, sí.. la Conxi, “ la Senyo”, del poble veí de l’Aleixar. Qui ens ho havia de dir... I quin gran encert per part de qui pertoqués llavors prendre aquella important decisió. I, sobretot, quina gran sort que vam tenir com a escola i com a poble deixar que fos ella qui dibuixés el camí a seguir. La Conxi, sí, una directora exemplar que ha sabut portar i cohesionar al seu equip docent i que sempre es desviu per tots els seus alumnes. “La senyo”, sí, una mestra treballadora que estima el seu ofici, la seva vocació, la seva estrella i que el regenta amb saviesa i passió. Una educadora, en un àmbit rural com el nostre, no gens fàcil de dur a terme i que dóna la mà als seus nens i que els ensenya a pensar i a créixer per si mateixos. Una persona, per a mi, molt entranyable : - Conxi, mai oblidaré les teves paraules de mestra amatent i sàvia per escoltar dins del pensament i del cor dels teus alumnes, la teva mirada tendra i el teu somriure sincer ... sobre el pas del nostre fill petit per l’escola, en el dia del seu adéu. Una directora que, sens dubte, fou, i continua sent, un de les principals artífexs perquè totes les famílies ens involucréssim tant i tant en aquell nou projecte escolar, que ha sabut fer a mida pel bé comú de tots els nostres fills.

I ara, passats aquests 10 anys d’història viva de la nostra Escola, si faig balanç, em sento molt satisfet de veure com altres famílies, altres juntes i presidents, altres alumnes, altres mestres, altres regidors... ens han pres el relleu amb tanta força i amb renovat impuls germinador per continuar endavant. I em sento orgullós a l’escoltar veus autoritzades de l’Institut Fontanelles de les Borges com testifiquen que les promocions que provenen de l’escola de Vilaplana surten molt ben preparades. I em sento alleugerit i content al veure “in situ”, al taulell escolar com el proper curs 2015-16, l’Escola Cingle Roig tindrà un dels seus millors registres d’escolarització amb un total d’onze preinscripcions... Tant és així, que finalment, a dia d’avui, em puc permetre el goig d’asseure’m tranquil per escriure aquest article i contemplar, amb la consciència serena, com aquella bonica història d’aquelles nenes i nens carregats amb motxilles “roges” plenes de candidesa i esperança, d’abans, d’ara i de sempre es pot perllongar per molts i molts Anys.


Feliç 10è Aniversari Escola.


Josep Mª Garcia Abelló.
Ex-President de l’AMPA de l’Escola Cingle Roig de Vilaplana.
Vilaplana- Juny de 2015.

Josep M Garcia Abelló
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Demografia Necrològiques 2022

Defuncions 2022 Maria Huguet Mestre, 90 anys, 11 de febrer Jesús Marín...
Què passa, Notícies, Portada

Demografia Casaments 2022

Casaments 2022 Cristina Solé Aragonés & Jordi Pellicé...
Què passa, Activitats, Portada

Demografia Naixements 2022

Naixements 2022 Cel Boqué Cabré (1 de maig) Teix Franch Valls (19 de...
Recerca, Natura, Portada

Contraportada: Els moixons del terme, PINS€

Pinsà comú (Fringilla coelebs) Autor foto: Josep M. Toset
Què passa, Notícies, Portada

Pulsòmetre

Puja Ja tenim metge i el Casal ja torna a tenir cafeters. S'han solucionat dues...
Història, Història local, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís, núm. 89, va sortir el pany de la porta del número 1 del Carrer...
Entitats, Jubilats, Portada

Excursió a Vall-de-roures

El passat 27 d'octubre, organitzat pel Consell Consultiu de la Gent Gran, vam anar a...
Què passa, Activitats, Portada

Lo Pedrís pel Món

L'Eva Aymamí i el Miquel Duran, a Colmar, Alsàcia.
Recerca, Cuina, Portada

Per Nadal, receptes fàcils

Ja hem fet una altra volta al Sol, i Nadal ja és aquí, amb ganes de fer receptes de...
Història, Masos, Portada

Ca l'Estudiant

SITUACIÓ És una casa aïllada. Queda per sobre de l’arrencament...
Història, Masos, Portada

Ca l'Estevenet

SITUACIÓ És una de les cases situades en la renglera de...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

La Festa Major en imatges - 3

Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Festa Major en imatges - 2

Què passa, Activitats, Portada

La Festa Major en imatges - 1

La nostra gent, Què passa, Efemèrides, Notícies, Portada

Pregó de la Festa Major de Vilaplana 2022

Alcalde, regidores, regidors, vilaplanenques i vilaplanencs, moltes gràcies per haver-me...
Opinió, Editorial, Portada

Lo Pedris 90 (desembre 2022)

Nota de record per a aquestes festes: S’ha de comprar tot el que fa falta (si sobra,...
Recerca, Natura, Portada

Educació canina

L'article anterior, el vaig acabar amb aquesta frase: “Si voleu que els vostres gossos...
La nostra gent, Literatura, Records, Poemes, Portada

Un poema dedicat a l'amic Oleguer Huguet

(PRIMERA PART) ET IN ARC511ADIA EGO... (I) (A l’amic O. Huguet, Premi de...
Literatura, Assaig, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

La tercera paraula de la mort secreta és alego. Alego és un terme ben...
Recerca, De cinema, Portada

REC22

VA DE CINE Com sempre, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona arrenca amb...
Què passa, Esports, Portada

Els pobles de la Serra de l'Argentera - Pradell

Aquesta és una excursió pensada per començar o acabar amb tren....
La nostra gent, Efemèrides, Homenatges, Portada

La Quimeta fa cent anys

CENTENARI DE JOAQUIMA AYMAMÍ AGUSTENCH Ens complau felicitar l’aniversari de...
Opinió, Articles, Portada

Perquè la Marató sigui diària

Bum, Bum, la Marató sempre batega. Batega per ajudar cada any unes persones diferents, uns...
Què passa, Notícies, Portada

Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones

El dia 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència...
Opinió, Articles, Portada

Invisible

Què se n’ha fet d'aquells metges, infermeres i sanitaris que tant vàrem...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

"L'ALZINA RODONA", 50 anys fent Grup de Colònies

Al llarg d’aquest any hem celebrat el 50è aniversari del Grup de Colònies...
Què passa, Activitats, Portada

Taller de Cistelleria

Egrave;xit rotund del Taller de Cistelleria que vam fer a Vilaplana!!!! Tot va...
Opinió, Articles, Portada

És el Full Parroquial?

No sé si us ha passat a molts de vosaltres, però a mi, darrerament, quan llegeixo...
Entitats, Escola, Portada

Tallers Interactius en Anglès

Aquest curs, per segon cop, els alumnes de l’escola de Vilaplana reservem una tarda a la...
Història, Història local, Portada, Fem memòria

Pelegrinació a Montserrat

Aproximadament, cap als anys 1949-1950, un bon grup de persones de Vilaplana van anar a fer una...