Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
La nostra gent - Entrevistes - Portada | Revista 96

Entrevistem a Josep Serres i Josep Cabré

Fa pocs mesos es va consumar la desaparició de la Cooperativa Agrícola de Vilaplana com a entitat autònoma i la seva fusió amb la potent Cooperativa de la Selva del Camp (Coselva). Tindrem temps per parlar i reflexionar sobre les circumstàncies que han portat a aquest final. Però hem cregut que era un bon moment per parlar amb dos veterans membres d'aquesta Cooperativa, que són testimonis vius del seu naixement i de les més de sis dècades d'història. Tenim una conversa amb el Josep Serres, soci i membre de la junta en diverses etapes, i el Josep Cabré, soci, però també treballador de l'entitat durant molts anys. Tots dos superen la norantena i les seves paraules ens evoquen unes èpoques que molts no hem conegut.

– Us ha sabut greu el final de la Cooperativa, tot i que no és un final absolut?
Josep S. Sí, clar, però s'havia d'acabar. Les coses velles s'acaben. No hi havia relleu, no es podia ni renovar la Junta. Qui havia de passar al davant?
Josep C. Massa coses alhora, la sequera, els “jabalins”, i cada vegada menys producte i menys preu. Com s'ha d'arreglar una cosa així?
Josep S. Cada any hi ha menys collita. Si allà baix hi ha poc “gènero” i cada cop menys gent per portar-n'hi, ja em diràs!

– Però anem als inicis. Com recordeu els inicis de la Cooperativa?
Josep S. La idea va sortir en una reunió que es va fer amb la proposta de crear una Cooperativa. Qui més hi va insistir va ser el senyor Galofre, que va ser el primer president.

– Al mig del franquisme, com es va decidir crear una Cooperativa a Vilaplana? A molts pobles ja n'hi havia d'abans de la guerra.
Josep S. La cosa anava molt malament. Els compradors t'agafaven el producte i només era pel seu interès. Un mestre que va venir al poble va fer veure que això no podia ser i va donar idees per crear una entitat com la que ja hi havia en altres pobles. Però hi havia el problema dels diners. No se sabia quant costaria una cosa així.
Josep C. També hi va tenir molt a veure el Paco Segal, que en aquella època s'encarregava de la Germandat1. Ell va aconseguir un préstec públic que va posar els diners per la creació de la Cooperativa. Es va fer una valoració de la producció que podia fer cada soci. Aleshores es va fer un préstec a cada soci, i una part anava a la Cooperativa. I així es va anar tornant a terminis, de manera que el soci no va haver de fer gairebé cap aportació. Fins i tot es van poder endur uns quants diners cap a casa. Així, tot va ser molt fàcil.

– Quan es va fer la Cooperativa, què va passar amb el comerç privat?
Josep S. Abans de la Cooperativa compraven avellanes uns quants comerciants: a cal Carxot, a cal Marcelo, el Màrio Cisteller i el Jaume Ritu.
Però quan vam obrir la Cooperativa, només va quedar el Ritu.

– I les olives?
Josep S. Feien oli a cal Bruno i a cal Manan. El primer, era al magatzem on ara hi tenen el material de cal Genís, a la placeta. L'altra, era a cal Jaume Manco. Van tancar totes dues.

– Quan es va crear, hi va haver oposició?
Josep S. No gaire. Hi havia molta il·lusió i la majoria del poble s'hi va afegir. En aquella època ja existia la Unió2 i a tot arreu hi havia cooperatives. Era una cosa ben normal.
Josep C. Uns quants es van quedar fora, però no van ser gaires.

– Com van anar els primers anys de funcionament?
Josep S. Al començament tot anava una mica així. Pensa que als primers anys les avellanes les anàvem a pagar al sortir de missa, els diumenges. Tothom feia festa i naltros havíem de fer de comptables i d'oficinistes. I no teníem ni una màquina de sumar. Tot s'havia de comptar amb llapis. Sort que després van comprar una màquina que feia les operacions principals, va ser una
gran cosa. El problema venia quan no quadraven els números, ens havíem de quedar refent tots els números fins que sortia!
Josep C. Tot va ser una cosa de molt de sacrifici personal. Però en aquell temps tothom ho veia molt clar. Ens pensàvem que tot aniria molt bé. I deien que a Europa d'avellanes quasi que només en teníem naltros i que anirien molt cares. I ja veus com s'ha acabat.

– I les instal·lacions? Com va anar la seva construcció?
Josep S. De primer, no n'hi havia de pròpies. Es van fer servir com a magatzem uns baixos del Corraló, on ara viu l'Ernest (Aymamí). També vam estar una temporada a Cal Viudo (ara cal Còbit), allà al carrer Major. I les oficines les teníem aquí a la plaça, on després hi va haver el Banc de Bilbao.
En acabat, es va decidir fer el magatzem de la carretera. Abans allà hi havia uns horts (de cal Cama). Hi vam treballar molts socis per fer les obres, però hi va haver problemes amb els fonaments perquè hi havia molta arena. Sort que l'Antonet, el paleta, va decidir que hi poséssim ferro.
El magatzem va ser un gran avenç, perquè fins llavors havíem d’anar a repartir les coses per les cases: palla, pinso, adob... I tot s'havia de dur al coll.
Però en la construcció hi va haver alguns defectes. El pis de dalt, allà on s'havia de guardar la palla tenia les bigues una mica així i es va haver de reforçar. Sort que se'n van adonar a temps. Anys després, allà dalt fins i tot s'hi van instal·lar màquines de triar avellanes i un munt de dones hi anaven a treballar.

– I com es va equipar? Per exemple, la premsa de l'oli, com es va posar?
Josep S. Bé, es va posar una premsa vella. Primer es va dir de comprar la premsa de cal Bruno, però em sembla que hi va haver raons i no ho van fer. Al final la van anar a buscar en algun poble de per aquí en avall. Era petita, però ja fèiem.
Hi va haver un munt de premsers. Els primers crec que van ser el Sisco Ramones i l'Albert Morenet, però hi ha passat un munt de gent, el Manyo, l'Eduard... Una vegada fins i tot hi vaig haver d'anar jo, que no n'havia fet mai.
I després, ja molt cap aquí, vam comprar la premsa nova, la moderna. Jo no ho veia clar, perquè ja em començava a témer com s'acabaria tot això. Però encara va funcionar prou anys.

– I l'edifici de les oficines i la Caixa?
Josep S. Hi va haver algunes dificultats. De primer es volia comprar una casa veïna, però els propietaris la van voler per a ells. Al final es va comprar l'edifici del costat.
Josep C. Hi havia gent que no ho veia gaire clar, perquè pensaven que costaria massa diners. Però en aquells moments la cooperativa ja tenia bastants recursos i, amb un crèdit, ja no va caldre demanar diners als socis. Si s'haguessin hagut de posar diners de la butxaca, ja ho hauríem vist!

– Qui hi va treballar a la Cooperativa?
Josep C. Primer hi va haver el Roberto. Després hi vam estar el Josep Maria Còbit i jo. El Josep M. s'encarregava més de la Caixa Rural i jo de les coses de la Cooperativa. Quan va faltar el Josep M. ho vaig haver de fer tot. Més tard, s'hi va posar el meu fill.

– Quin ha estat el paper de la Junta i la gent que n'ha format part?
Josep S. Les juntes sempre les han format els socis, i hi ha passat tothom. Jo mateix he estat un munt d'anys de la Junta. Els membres de la junta feien de tot, sobretot despatxar els productes del magatzem, tant la palla pels animals, quan se'n portava, com després el vi, amb unes tines molt grans que es van comprar, com qualsevol altra cosa. També érem dels encarregats de fer les lliures.
El cas és que allà baix s'hi feia molta vida. Tothom baixava a fer petar la xerrada i es parlava de cacera, de futbol o de qualsevol altra cosa.
La cosa era que moltes vegades es feia molt tard. Quan eres de la Junta, moltes vegades acabaves a les 12 de la nit. Jo sempre hi anava sopat, per si de cas, però n'hi havia que havien de sopar quan sortien.

– Però tot no era feina, no?
Josep S. No home! També fèiem sopars! A casa, les dones preparaven cassoles o escarola amb romesco o altres coses. En fèiem sovint. Alguna cosa, fins i tot, vam fer dinars per a tothom allà baix al magatzem, al pis de dalt.

– I com veieu l'entitat ara amb la fusió amb la Cooperativa de la Selva?
Josep C. No ho sé. Les coses canvien molt de pressa, però de moment, sembla que tot va bé. El servei sembla molt bo.
De tota manera amb la Cooperativa de la Selva, ja fa molts anys que hi treballàvem. A partir de les últimes juntes, de quan jo hi treballava, vam començar a estar més amb la Selva que no pas amb la Unió. Suposo que ens feien més bons tractes. De fet hi havia molta gent enfadada amb la Unió i hi havia problemes.

– El futur de la pagesia, com el veieu?
Josep S. El principal problema és la falta de relleu. A la majoria de les cases no hi ha ningú jove que vagi al tros. A casa meva mateix, no hi veig continuïtat. Sort que el meu net, encara em fa alguna cosa. Però a totes les cases passa més o menys el mateix.
Josep C. Està tot perdut...

Moltes gràcies a tots dos! Tot i que els nostres protagonistes no auguren el millor dels futurs, esperem que encara puguem continuar parlant en aquestes planes de pagesia i de cooperativisme durant molt de temps.



1. Les Germandats de Pagesos i Ramaders (Hermandades Sindicales de Agricultores y Ganaderos) eren estructures del sindicalisme vertical franquista. Tenien la funció de donar suport a diverses activitats del món agrari.

2. La Unió es va fundar a Reus l’any 1942 com a Unión de Cooperativas del Campo de la Província de Tarragona. Promoguda pel règim franquista per desmuntar les reformes agràries promogudes per la II República. L’Entitat ha anat evolucionant fins a convertir-se en l’actual Grup Unió.


Jordi Serra Ferré




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Passatemps, Portada

Passatemps 96: KAKURO

El KAKURO és un passatemps que és com una barreja de mots encreuats i...
Què passa, Notícies, Portada

El pulsòmetre 96

PUJA La bona educació del poble de Vilaplana. BAIXA L’absorció...
La nostra gent, Records, Portada

La font del Llop

Publiquem el text de la Carme Sabater i les fotos que ens ha fet arribar sobre aquesta font...
Recerca, Natura, Portada

Tuc de Ratèra

Torna l’estiu i toca evitar la calor. Anem, doncs, altra vegada cap al Pirineu. Al...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules: lejia

La paraula d’aquest número és lejia. Lejia és, clarament, una...
Història, Història local, Portada

El €CINE MODERNO€ de Vilaplana

“... [Mientras] usted se paseará con su señora por el Paseo de la...
Recerca, Cuina, Portada

RECEPTES D'ESTIU

Som-hi! A preparar coses fresques que ja ens ha arribat la calor. A qui no li agraden els...
Què passa, Activitats, Portada

Per Sant Jordi... Himnes!

Per Sant Jordi, enguany vam llegir cançons que per la seva repercussió, podem...
Entitats, Ampa escola, Portada

La Diada de Sant Jordi a Vilaplana

La jornada va començar amb la parada de llibres i roses a la plaça de la Riba a...
Què passa, Notícies, Portada

Xerrada sobre els gats de carrer

El passat 5 de maig, dintre dels actes de Sant Isidre, vam poder gaudir d’una xerrada en...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Sortida per conèixer millor els MUSSAGATS

El dijous 18 d’abril vam anar amb l’Eva i l’Anabel a veure els llocs on...
Entitats, Escola, Portada

Les notícies de MUSSAGATS

Aquest curs els nens i nenes de la classe d’Educació Infantil vam haver de triar...
Història, Masos, Portada

La Mussara: ABADIA

SITUACIÓ Entre l’església i l’Ajuntament. La façana...
Història, Masos, Portada

La Mussara: AJUNTAMENT

ALTRES NOMS També anomenat ca la Vila. SITUACIÓ Entre...
Opinió, Què passa, Articles, Activitats, Portada

Crònica de l€acte "Passar a l€ofensiva: diàleg sobre el nou llibre de Josep Manel Busqueta"

El passat 30 de maig, l'espai inferior de la Plaça de la Riba es va omplir...
Entitats, Jubilats, Portada

Excursió a Balaguer i a Lleida

El dia 21 de març, una quarantena de jubilats de Vilaplana vàrem fer una...
Què passa, Notícies, Portada

Endavant, convivint en actitud positiva. La vellesa.

Sabíeu que la ment és més flexible del que imaginem? Desenes...
Què passa, Música, Portada

FABRIZIO DE ANDRÉ

L'11 de gener de 1999 s'apagava per sempre la veu de Fabrizio De André en un...
Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 96 (juliol 2024)

Viatjar i... què més? Actualment, viatjar ha esdevingut tan fàcil que...
Què passa, Activitats, Portada

La Fira de Sant Isidre

La quarta edició de la Fira de Sant Isidre va ser el dissabte, 11 de maig, en...
Què passa, Notícies, Portada

El món de les colònies felines des del punt de vista d'un veterinari

A hores d'ara suposo que tots coneixeu a Mussagats, l'Associació que...
Recerca, Medicina, Portada

Cuidar la persona cuidadora

Per molt que intentem negar o evitar, més tard o d'hora inevitablement ens trobem...
Recerca, De cinema, Portada

La caça de bruixes

Ja abans del final de la Segona Guerra Mundial, molts veien als aliats soviètics amb...
Entitats, Portada, Ajuntament

Reciclar: un hàbit que surt a compte.

El fet de generar deixalles i el seu tractament després que el producte hagi estat...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a Josep Serres i Josep Cabré

Fa pocs mesos es va consumar la desaparició de la Cooperativa Agrícola de...
Passatemps

Passatemps 95: WORLDLE quilòmetre 0

Un dels jocs més populars per internet és el WORDLE. Va ser creat durant la...
Història, Masos

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Rafael

SITUACIÓ Conformen un conjunt de cases entre mitgeres amb Cal Cassoles i Cal Marc,...
Història, Masos

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Po

SITUACIÓ És l’única casa que queda a la part sud del bassot, a...
Recerca, Cuina

€Amanida de taronja€ i €Arròs de costella de vedella€

Temps de primavera i potser algun dia de calor. Us faré un parell de receptes que no us...
Recerca, Medicina

El deteriorament cognitu en la vellesa

Quan parlem d'envelliment normal, cal considerar que aquest procés es pot donar de...