Nascut a Vilaplana

(10 comentaris)

 

vilaplana

Vaig néixer a VILAPLANA , un poble del Baix Camp, partit judicial de Reus.  Aleshores tenia pel  cap  alt unes 810  persones. Ara són 624 els seus habitants. L'altura sobre el nivell del  mar és de 364 metres. El nucli més antic del poble es troba, a  redós de l'església . Cal  Bodro (1783 ) , la Carme ( 1871 ), cal  Fugitiu ( 1903 ) , totes aquestes cases tenen arcades adovellades a  la porta  d'entrada. La de ca la  Sofia  ( 1.92O ) i  ca la Sivina ( 1.9l4 ) del carrer Jacint Verdaguer o de la Pujada,  també tenen portals adovellats. Cal Batjau , carrer Angel Guimerà l2,  té dintre  la casa un arc romànic, de pedra calcària, del segle XIV- XV. Té uns 6 m de llum i una alçada aproximada de 2,5 m. Altres cases del mateix carrer números 8, 10, 14, 16 i 15 també  lluïen  arcs  del mateix  estil, ara desapareguts. Menció especial  per cal  Peraire, carrer  Major l7. Casa del segle XV-XVI. La façana tenia valuosos  frescos, encara amb dificultat se'n veuen alguns,  fets per Francesc  Pamies ( modernista ) i en  el  segon  pis tant les portes com els vidres i parets estan ricament decorades amb motius ornamentals, florals o geomètrics.

Durant els segles XIX i XX va baixar molta gent de La Mussara i de Mas Cabrés, que pertany al terme de l'Aleixar. Els de Mas Cabrés, segons conta  el Pep Serres, anaven a missa a l'Aleixar, però volien que obríssin el diumenge les tendes per comprar, cosa que no van aconseguir. Llavors demanaren que construïssin  una capella, tampoc no  varen  voler,  puix creien que després podia convertir-se en parròquia. Cansats de tants entrebancs decidiren traslladar-se, a oir missa, a Vilaplana. Poc després molts ja s'hii quedaren, fins que dit llogaret quedà sense habitants. Deien que a Vilaplana  s'hi  vivia  millor puix a més d'aigua abundant  tenien  tendes, pastisseries amb forn de pa, cafès, barber, metge, mestre i capellà.

pont Mallafre

Els seus contraforts i respatller són la serralada de La Mussara, amb llurs cingles Roig  i Blanc d'una formosor i plasticitat extraordinàries principalment al capvespre quan el sol ens diu adéu-siau. El poble té dos barrancs, un que baixa de LES TOSQUES:  la  pedra  tosca,  vermellosa, apta  per  esmolar estisores  i  ganivets   (el més cabalós dels dos) i l'altre el barranc dels GARRIGOTS ( el  nom  es  derivat  de  garric,  alzina nana,  potser  indicant  també  terra  no  gaire  bona  per  al  conreu ), que naixent  a  la part oest de la serralada, baixa suament, besant els peus del mas del Mallafré, per ajuntar-se, augmentant el cabal, davant dels actuals rentadors (l'antiga cacau), agafant ja el nom de riera. Ara dissortadament quasi són secs, però jo, de petit, havia vist riuades que  contemplava  des de la barana de la Riba o damunt el pont de Mallafré. Tenien  forca, majestuositat, vermelló i bramaven com els bous. Dies desprès ens deien que la riera de Maspujols (continuació de la nostra) havia trencat o descarnat la carretera de Reus a Falset i la de Tarragona a València al seu pas per Cambrils. Vilaplana  té  com a veïns els pobles de l'Aleixar, de   l'Alforja i  de la Mussara, tots d'origen àrab. La població  més jove és Vilaplana, nascuda cristiana a finals del segle XVII, per això, el seu terme municipal, queda ofegat pels de l'Aleixar i de  l' Alforja;encara sort que ara pot respirar els aires purs i flairosos d’espígol, romaní, farigola, i ginesta de La Mussara. El seu terme no és pas planer ; té molts terrenys muntanyosos apuntalats per marges molt  ben  fets  pels   nostres avantpassats (continuats per molt pocs) i garrigots que avui ja són bosc.

cingles roig i blanc

La collita principal és: l'avellana, l'olivera i últimament l'ametller, però abans hi havia plantats molts ceps i també garrofers. Els arbres fruiters més corrents són: la figuera, el cirerer, la prunera, l'albercoquer, el presseguer i un, que des de petit, a  l'estar  a  dos  passos de casa,  miràvem encuriosits, el caqui, i que nosaltres en deiem "palosanto " puix madura per la Festivitat de Tots Sants. De les fruites bosquetanes les preferides eren: les mores negres, els lledons (que una vegada treta la molsa, el pinyol  servia, dins d'un canutet de fusta, com arma de defensa).  L'escut del meu poble és un campanar aixecat prop  d'una  casa-església .  Ell és el  centre  neurològic  del  poble.  Aquestes  són  les  meves  arrels  i  la  sang  que  frueix  per  les  venes.     NOTA  IMPORTANT :  Degut  a un imbecil (  persona o  màquina)  he  tingut  de  treure  poseu  COMENTARIS  perquè m'omplia  la  primera  pàgina  (  en  lloc  de comentaris  URL  de  propanda  de artícles  farmacèutics o  de  cigarretes)  amb 300  i  pico,  que bloquejava l'ordinador.  SI  VOLEU POSAR  COMENTARIS   els  envieu  al  meu e-mail  (  eladi-huguet @hotmail.com )  i  jo  els inserirè  a  la  pàgina  corresponent.  MOLTES  GRACIES  I  PERDONEU  LA  MOLESTIA. ELADI

 

 

Comentaris

29/03/2009 20:21:49 | Júlia

Estic fent un treball a l'escola sobre la vida quotidiana a finals de la guerra civil i això me servit d'allò més. A més a més ho he trobat interessantíssim i molt ben explicat. Moltíssimes gràcies!

01/12/2009 16:43:59 | teresalfonsosegu@gmail.com

Eladi, Tot ha estat casualitat: Després de tornar de les vacances volia saber si estaves bé.De sobte, em trobo amb aquesta descripció,tan ben feta, dels teus orígens. Celebro el teu humor, que em vol dir que tens ganes de fer coses, perquè et trobes bé.Et felicito sincerament. Continua així. Salutacions afectuoses: Teresa Pensava que podríem venir d''una mateixa família. Els "Salvat" de la nostra, eren de Constantí i de Vilabella. Averigüem-ho?

01/12/2009 16:44:40 | Maribel Vazquez Julia

Ès mol bonic lo que i llegit de Vilaplana,i tingut la ocasio de conexa una mica mes,la meva estimada CATALUNYA

01/12/2009 16:45:15 | JOAN SUÑER I ROCA

Amic Eladi;deixa que em presenti a la teva munió de fans que van apareixent a la magnífica web lopedris. Sóc el veí, al dessota, a Barcelona. Tant de gust. Eladi: Rep l''enhorabona per tot el que escrius. M''has donat l''oportunitat de conèixer-te una mica més. Una abraçada i que l''any nou 2009 sigui una benedicció de Déu per a tu i tots els teus i jo i els meus també ens hi apuntem. Amén.

01/12/2009 16:45:49 | Anna Mestre Ferré

Feliçitats i endevant gracies a la teva web se mes del cognom Armengol la meva avia es deia Agneta Ferre Armengol i sempre pensaba que no ni avia gaires a Vilaplana i beig que si

01/12/2009 16:46:21 | Raquel Virgili

M''he quedat senzillament bocadada llegint l''enorme informació, aquest tros de la història del nostre poble, que aboques de manera amena i detallada a la teva Web, que enceta aquesta nova secció de Lo Pedrís. Com a col·laboradora que en sóc, me''n sento plénament orgullosa. Quan el Pep Ros em va comunicar aquesta novetat, li vaig dir: "Penso que no conec el teu tiet". Ara sí ! També felicito al Pep per la seva dèria envers lopedris.com. Per no cansar-se mai de millorar-lo. Enhorabona a tots dos !

01/12/2009 16:46:54 | Pitxi

Com a vilaplanenc i com a un dels coordinadors de l''equip de redacció de LO PEDRIS, penso que aquestes pàgines vivencials de L''Eladi dignifiquen, milloren i obren noves vies a l''esperit de donar vida i colors al poble de Vilaplana i la seva gent. Per això, vul felicitar al Eladi com a escriptor i al Pep Ros per fer-ho possible.

01/12/2009 16:47:32 | ana maria aixalà -correo - anamvisu3@hotmail.com

Benvolgut tiet Eladi:Avui el Francisco m''ha notificat la mort del tiet Anton,al Cel sia.Et dóno el meu sentit condol.Que descansi de tots aquests anys de sofriment i que des d''Allí intercedeixi al Senyor per tots nosaltres. I tu,com estàs?.M''agrada molt l''idea que has tingut de la pàgina web.Quina emoció ,des de Bolivia, poguer disfrutar de les nostres estimades arrels. Una abraçada.Anna Maria

01/12/2009 16:48:02 | Francesc Xavier Rotllan

Amic Eladi, Et feticito de tot cor per aquesta idea que has dut a la pràctica. Honora la teva persona perquè manténs les teves arrels de naixença i alhora, els que et coneixem, sabem que ets un home amb la mirada fixa cap a l''esdevenidor. T''aniré seguint. Una abraçada.

01/12/2009 16:48:27 | rosa

Me gusta mucho tu pagina web SI VOLEU POSAR COMENTARIS A LES DIFERENTS SECCIONS TENIU QUE ENVIAR-LOS AL E-MAIL DEL AUTOR ( eladi-huguet@hotmail.com) QUE ELL LES INSERIRÀ A LA PAGINA CORRESPONENT. MOLTES GRACIES EN NOM D''ELADI.