Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Agricultura biològica | Revista 13

El cultiu casolà de la gírgola (I Part)

INTRODUCCIÓ

En aquest article presentem alguns mètodes senzills per al cultiu complet de la gírgola (pleurotus ostreatus) sobre diferents tipus de substrats. La gírgola és un dels bolets més fàcils de cultivar, degut en part al seu caràcter saprotròfic és a dir, que creix sobre restes vegetals. Per cultiu complet s’entén des de l’obtenció del miceli (cos vegetatiu del fong) fins a la seva fructificació (obtenció dels bolets).

PROCÉS DE CULTIU

El primer pas és l’obtenció del miceli. Per aquest procés es necessiten unes plaques de Petri amb medi de cultiu PDA amb 2 mg·L-1 de tetraciclina i la mateixa quantitat de cloramfenicol com a antibiòtics, i idèntica quantitat de benlate com a fungicida per evitar les contaminacions de fongs inferiors. Si no es disposa de plaques de cultiu es poden substituir per pots de vidre, millor de poca alçada i boca estreta per minimitzar les contaminacions, que es poden esterilitzar fent-los bullir amb aigua i deixant que es refredin dins. El medi de cultiu es pot substituir per brou vegetal amb gelatina, tot ben bullit. La sembra del bolet es fa a partir d’un tros de teixit de l’interior del bolet i preferentment de la zona d’inserció del peu amb el barret.

Primerament s’ha de netejar la zona on es treballarà amb una mica d’alcohol de cremar i ha de ser un lloc lliure de corrents d’aire. Si es disposa d’una, la càmera de flux laminar (superfície de treball amb una campana i un sistema de flux laminar d’aire esterilitzat) és la millor opció, sinó es pot fer entre els fogons de la cuina encesos per evitar les contaminacions de bacteris i fongs ambientals. El procés és el següent:

1.- Rentar-se bé les mans i esterilitzar el material que es faci servir ficant-lo en alcohol de cremar i cremant-lo amb una petita flama.

2.-Se secciona el bolet amb el bisturí o ganivet amb punta prèviament esterilitzat per tal d’aconseguir teixit lliure de contaminacions i s’obté un petit cub de teixit de la zona d’inserció del peu amb el barret sense ultrapassar el bolet, fet que provocaria contaminacions. Després es diposita el petit cub a la placa o pot amb la màxima rapidesa possible. Es tanca el recipient i es precinta la ranura de la tapa amb parafilm o film de cuina. Per últim, es retola amb l’espècie sembrada i la data de sembra.

3.- S’emboliquen els recipients amb paper d’alumini per tal d’aconseguir foscor i es posen a incubar a una temperatura propera a 24ºC cap per avall per evitar les acumulacions d’aigua que provocarien anòxia (falta d’oxigen) i contaminacions bacterianes. Un lloc ideal per a la incubació és sobre la nevera, ja que produeix un corrent d’aire suficientment calent. Per evitar els canvis bruscos de temperatura és adient ficar els recipients a una nevera isotèrmica o a una caixa de porexpan.

Després d’uns 15 dies o més, es poden veure els recipients amb una mena de floridura blanca arrodonida que s’extén sobre el medi de cultiu, el miceli. El pas següent és el repicat (traspàs a una placa amb un medi més ric), tot i que aquest pas no és imprescindible, i serveix per obtenir més miceli.

Tot seguit s’han d’obtenir les llavors que es faran servir per a la inoculació del substrat definitiu (substrat per la fructificació). Aquestes llavors es poden obtenir de diverses maneres. Una d’elles és mitjançant un pot de vidre o plàstic prèviament esterilitzat que s’omple de grans de blat i mill esterilitzat mitjançant ebullició, en qual s'hi fica un tros de medi de cultiu envaït pel miceli de fong, i es tapa amb cotó humit. Després, es posa a incubar en un lloc calent, similar al de les plaques. Un altre mètode per a l’obtenció de les llavors, però potser més complicat, necessita els següents ingredients: 100 g de pastanaga prèviament bullida durant 30 min, 250 ml d’aigua destil·lada, 15 g de vermiculita (gra artificial utilitzat pel creixement del miceli), 20 g de glucosa o de sucre comuna, dos depressors (fusta tova i allargada que el miceli colonitza), un pot gran de vidre, paper d’alumini i cinta d’autoclau (no estrictament necessari). Es trituren les pastanagues amb l’aigua i la glucosa, es posen els depressors en la solució perquè s’empapin, s’afegeix la vermiculita i s’introdueix la solució de pastanaga que quedi a sobre i es fixen els depressors a dins. Seguidament es tapa el pot amb el paper d’alumini i amb la tapa del pot a sobre i es posa una mica de cinta d’autoclau (aquesta té unes bandes que es posen negres quan es passa de 120ºC, fet que ens indica una correcta esterilització).





Tania Jiménez




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Recerca, Cuina, Portada

Receptes d'estiu: Crema d'albercocs

Crema d'albercocs (aubercocs) o préssecs, per 3 persones Aquesta recepta,...
Recerca, Cuina, Portada

Receptes d'estiu: Cebiche d'escopinyes

Aquesta vegada us porto un parell de receptes d’aquelles que no cal fer gaire cosa,...
Entitats, Escola, Portada

CANTÀNIA

De vegades es fa difícil trobar paraules per explicar algunes emocions, i això...
Entitats, Escola, Portada

ELS CAMIONS DE LA BONA BROSSA

ENTREVISTA AL RAMON MARGALEF COORDINADOR DE SECOMSA. Aquest curs els alumnes...
Entitats, Escola, Portada

Camp d'Aprenentage de Flix

El passat dimecres dia 10 de maig, els infants de cicle inicial de l’Aleixar i...
Entitats, Escola, Portada

L’Hort escolar

Aquest curs a l’escola Cingle Roig de Vilaplana ens hem proposat de portar l’hort...
Recerca, Tradicions, Cuina, Portada

Receptes de les àvies de Vilaplana: Pastís de patates i bacallà

Per aquest número de la revista hem recuperat una recepta del llibre...
Història, Portada, Fem memòria

Descendents del Mas de Cal Ferrer

El dia 5 d'agost de 2022, vaig conèixer a la Paquita Ferran Olivé, una...
Història, Història local, Portada

CAL GRAVAT

ALTRES NOMS: També coneguda, com ca la Gravada. SITUACIÓ Cal...
Història, Història local, Portada

CAL FERRER

ALTRES NOMS: A mitjan segle XIX hi ha alguna entrada al Registre que s’hi refereix...
Recerca, Medicina, Portada

Hidratació en la vellesa: la clau d'or per a la salut i el benestar

La hidratació és essencial per mantenir la salut i el benestar. El cos humà...
Història, Història local, Portada

Visites al campanar de Vilaplana (III)

TOCS DE CAMPANA, per Gerard Masip Una inerpretació musical des de...
Història, Història local, Portada

Visites al campanar de Vilaplana (II)

L’ESGLÉSIA El temple, dedicat a l’advocació de la Nativitat de...
Història, Història local, Portada

Visites al campanar de Vilaplana (I)

Introducció L'octubre passat, al número 89 de Lo Pedrís, vam...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel món

- La Colla dels vilaplanencs, a Tenerife - La Pilar i el Josep al Palacio de Bolsa, a...
Història, Història local, Portada

PALMIRA JAQUETTI i ISANT (1895 - 1963)

A començament de l'any 2020, el Jaume Salvat Salvat em va parlar de la...
Què passa, Recerca, Activitats, Tradicions, Portada

Taller per aprendre a llatar

Aquesta primavera, a Vilaplana, hem fet els tallers per aprendre a llatar (treballar la pauma...
Opinió, Articles, Portada

Pulsòmetre

Puja El tarannà reivindicatiu del poble. Davant d'una agressió cap al...
Què passa, Notícies, Portada

Sant Isidre 2023: Esmorzar i Processó

Per Sant Isidre, es feia l'Esmorzar de la Cooperativa. Per no perdre la tradició,...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

La Fira de Sant Isidre

La tercera edició de la Fira de Sant Isidre va ser en dissabte, el dia 13 de maig, en...
Què passa, Notícies, Portada

La reacció de la por: ATUREM EL CAMP DE PLAQUES

Fa temps un vellet entranyable que vivia atrinxerat en una vall que volien inundar per a fer...
Història, Història, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 91, va sortir el pany de la porta del número 9 del Carrer...
Història, Portada, Fem memòria

A propòsit dels deportats de Vilaplana

Fa unes setmanes vaig publicar a Lo Pedrís un article anomenat "Feixisme mai...
Què passa, Esports, Portada

Sender botànic del Catllaràs

El Catllaràs és un petit massís prepirinenc situat a la comarca del...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

En aquest número em permetreu que faci una francesilla (1), perquè no em puc...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Per Sant Jordi, llegim i cantem

La proposta d’aquest darrer Sant Jordi, promoguda des de Lo Pedrís, pretenia...
Recerca, De cinema, Portada

Estrelles fugaces (I)

Fama, fortuna, luxe i tot allò que la majoria dels mortals podem envejar, és el...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a Francesca Mestre Anguera

Francesca Mestre Anguera (54 anys, Infermera)   “Al començament recordo...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 92 (juliol 2023)

Patrimoni   Paradoxalment, ara que tot és tan líquid i se'ns fon a...
Opinió, Articles

Pulsòmetre 91

Puja 1- El Grup de Jóvens: Un any més han promogut una Cavalcada de Reis...