Cuina | Revista 1031/12/2002
Dinar de Nadal
Per a 6 persones
SOPA DE MANDONGUILLES
Es fa un bon brou amb la següen vianda:
- Pollastre o gallina (1/2) 0 totes les restes que es tinguin
- 4 ossos (2 de porc i 2 de vedella), que portin carn.
- Una orella de porc
- Botifarra blanca i negra
- Un tall de cansalada virada i ja salada
- Alguna que altra resta de carn que tinguem.
I la següen verdura:
- 2 fulles grosses de col
- Una xirivia
- 2 pastanagues
- 1 “pataca” grossa
- 200 grs de cigrons remullats
- Api
Es fa bullir tot a foc lent, amb força aigua, durant 2 hores (la 1a hora la carn i després la resta).
Al mateix temps, farem les mandonguilles:
- 150 grs de trinxat de vedella
- 150 grs de trinxat de porc
- 1 o 2 ous
- Pa torrat ratllat
- Sal i pebre negre
Es barreja tot i s’hi va afegint el pa fins que quedi bé per treballar. Es fan unes pilotetes ben petites, s’arrobossen amb el pa i se’ls dóna un tomb per la paella.
Una vegada el brou fet, el colem i el reservem en una olla a part, on tirem les
mandonguilles, i tot el pollastre o gallina, desossat i esmicolat ben petit, i hi tirem pa torrat ratllat fins que ens quedi espès al nostre gust (només cal que arrenqui el bull durant 10 minuts). Ho rectifiquem de sal.
Presentació: Si pot ser, amb la sopera de la vaixella bona o de l’àvia.
CAPÓ ROSTIT
Ingredients:
- Un capó ben maco (o pollastre)
- 3 cebes
- 1 cabeça d’alls
- Llorer i alguna altra herba (farigola, romaní, etc…)
- Panses i prunes seques, conyac, vi ranci, sal i pebre.
Tallaren el capó de la manera que més ens agradi, el posarem en una cassola, juntament amb la ceba, tallada en quatre trossos, i els alls, la major part amb la pell, oli (un dit a la cassola), un raig d’aigua o brou, les herbes, sal i pebre. Es deixa coure a poc a poc.
Per altra banda, posarem en un caçó les panses i les prunes, quasi cobertes del vi ranci i ho fem bullir ben a poc a poc, fins que ens quedi el suc espès i ho reservem.
Quan veiem que el capó és tou i la ceba també, destapem la cassola, hi tirem un petit raig de conyac, deixem que redueixi i que agafi tot un color marró i ja estarà. Rectifiquem sempre de sal i pebre.
Presentació: Posarem el capó en una plàtera i, a banda, la fruita confitada, perquè se serveixi cadascú al seu gust.
Postres
TORRONS D’AVELLANA
Per 150 gr D’avellana:
- una cullerada de mel
- dues d’aigua
- dues d’oli
Es posa tot junt, en una cassola de terra i es cou, tot donant-li una remenadeta. Abans que es prengui , es posa en un motlle i es deixa refredar.
TORRONS D’AMETLLA
Per 1 kg d’ametlla, 150 gr de sucre.
Es posa una cassola al foc: amb una tassa de cafè, plena d’aigua, una pell de llimona ratllada, una mica de canyella.
Deixem que el sucre es fongui. Quan el sucre comença a tenir color s’hi posa
l’ametlla i tres rovells d’ou desfets, es remena bé, després el traiem de la cassola i el posem en un motlle. Un cop dins del motlle s’hi poden afegir fruites confitades a trossos.
El deixem refredar i ja es pot menjar.
I és clar, neules.
Acompanyat tot, no cal dir-ho, d’un bon vi negre i un bon xampany. Vi ranci, moscatell, …
Teresa Serra
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les Notícies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
07/09/2024Passatemps, Portada
El KAKURO és un passatemps que és com una barreja de mots encreuats i...
07/09/2024Què passa, Notícies, Portada
PUJA
La bona educació del poble de Vilaplana.
BAIXA
L’absorció...
07/09/2024La nostra gent, Records, Portada
Publiquem el text de la Carme Sabater i les fotos que ens ha fet arribar sobre aquesta font...
07/09/2024Recerca, Natura, Portada
Torna l’estiu i toca evitar la calor. Anem, doncs, altra vegada cap al Pirineu.
Al...
07/09/2024Literatura, Lingüística, Portada
La paraula d’aquest número és lejia. Lejia és, clarament, una...
20/08/2024Història, Història local, Portada
“... [Mientras] usted se paseará con su señora por el Paseo de la...
19/08/2024Recerca, Cuina, Portada
Som-hi! A preparar coses fresques que ja ens ha arribat la calor.
A qui no li agraden els...
19/08/2024Què passa, Activitats, Portada
Per Sant Jordi, enguany vam llegir cançons que per la seva repercussió, podem...
19/08/2024Entitats, Ampa escola, Portada
La jornada va començar amb la parada de llibres i roses a la plaça de la Riba a...
19/08/2024Què passa, Notícies, Portada
El passat 5 de maig, dintre dels actes de Sant Isidre, vam poder gaudir d’una xerrada en...
19/08/2024Què passa, Activitats, Notícies, Portada
El dijous 18 d’abril vam anar amb l’Eva i l’Anabel a veure els llocs on...
19/08/2024Entitats, Escola, Portada
Aquest curs els nens i nenes de la classe d’Educació Infantil vam haver de triar...
19/08/2024Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
Entre l’església i l’Ajuntament. La façana...
19/08/2024Història, Masos, Portada
ALTRES NOMS
També anomenat ca la Vila.
SITUACIÓ
Entre...
19/08/2024Opinió, Què passa, Articles, Activitats, Portada
El passat 30 de maig, l'espai inferior de la Plaça de la Riba es va omplir...
19/08/2024Entitats, Jubilats, Portada
El dia 21 de març, una quarantena de jubilats de Vilaplana vàrem fer una...
19/08/2024Què passa, Notícies, Portada
Sabíeu que la ment és més flexible del que imaginem? Desenes...
19/08/2024Què passa, Música, Portada
L'11 de gener de 1999 s'apagava per sempre la veu de Fabrizio De André en un...
19/08/2024Editorial, Butlletins, Portada
Viatjar i... què més?
Actualment, viatjar ha esdevingut tan fàcil que...
19/08/2024Què passa, Activitats, Portada
La quarta edició de la Fira de Sant Isidre va ser el dissabte, 11 de maig, en...
19/08/2024Què passa, Notícies, Portada
A hores d'ara suposo que tots coneixeu a Mussagats, l'Associació que...
19/08/2024Recerca, Medicina, Portada
Per molt que intentem negar o evitar, més tard o d'hora inevitablement ens trobem...
19/08/2024Recerca, De cinema, Portada
Ja abans del final de la Segona Guerra Mundial, molts veien als aliats soviètics amb...
19/08/2024Entitats, Portada, Ajuntament
El fet de generar deixalles i el seu tractament després que el producte hagi estat...
19/08/2024La nostra gent, Entrevistes, Portada
Fa pocs mesos es va consumar la desaparició de la Cooperativa Agrícola de...
30/04/2024Passatemps
Un dels jocs més populars per internet és el WORDLE. Va ser creat durant la...
05/04/2024Història, Masos
SITUACIÓ
Conformen un conjunt de cases entre mitgeres amb Cal Cassoles i Cal Marc,...
05/04/2024Història, Masos
SITUACIÓ
És l’única casa que queda a la part sud del bassot, a...
05/04/2024Recerca, Cuina
Temps de primavera i potser algun dia de calor. Us faré un parell de receptes que no us...
05/04/2024Recerca, Medicina
Quan parlem d'envelliment normal, cal considerar que aquest procés es pot donar de...