Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Història - Història local | Revista 89

Campanar, Campanes, Campaner, Campanada, Campanilles...

Etimològicament, campana ve del llatí campaña, gentilici de Campània, d’on provenia el bronze per a fabricar les campanes (s. XIV).

Campana: Instrument idiòfon de percussió, generalment de metall, que té la forma d’un vas, el qual es presenta suspès, boca avall, i sona en ser colpit pel batall o per un martell exterior.

Segons un estudi que recull les alçades dels campanars de Catalunya per comarques, Alçadescampanars2pdf, l’alçada del campanar de Vilaplana i la dels campanars dels pobles veïns són:

- Vilaplana La Nativitat de Maria 31,42 m
- La Mussara Sant Salvador 14,50 m
- La Selva Sant Andreu 26,19 m
- l’Aleixar Sant Martí 40,00 m
- Maspujols Santa Maria 40,66 m
- Alforja Sant Miquel 47,30 m

Pel que fa a l’alçada, el nostre campanar és dels més humils de la contornada, però pels materials de la seva construcció, la forma i el color, és diferent de la majoria i bastant únic. Per la part de dins és de pedra, però està revestit per fora de maons que li donen aquest color rogenc característic. A “Campanars tarragonins. El cas d’Alforja”, hi trobem informació de la construcció de la nostra església i les famílies implicades. Interessant.

Recentment i gràcies a la feina de recuperació del patrimoni que es duu a terme pel grup que porta aquest nom, hem tingut notícia dels forns teulers o rajolers que tenim a Vilaplana. Algun el coneixíem, però la majoria no. N’hi havia quatre.

Segons sembla, precisament, aquests forns van sorgir per fer front a la gran demanda que hi va haver de rajoles per a construir el campanar que ara perfila la silueta del nostre poble.

Per dins, el campanar té uns altres atributs:

Hi ha tres campanes dins del campanar, la gran, la Sebastiana, pesa 500 kg i el 1967 van portar-ne la tremuja* de València. La mitjana, la Bàrbara, que necessita una mica de restauració i una altra de mida semblant a la Bàrbara que van portar de la Mussara el 1970 i que segons el llibre “L’Església de La Mussara. Un viatge de 900 anys”, es diu Maria i va ser fosa a Reus l’any 1839. Una quarta, petita, és a l’exterior, a l’espadanya d’un ull que hi ha a sobre el frontó de la façana. Aquesta també rep el nom de Maria. De les dues campanes que hi havia al poble abandonat de la Mussara, l’altra va fer cap al poble de Capafons, a l’ermita de Barrulles.

Perquè les campanes compleixin la seva funció, cal un campaner: El Pere Ramón. Campaner i moltes coses més. Ha tocat les campanes des dels 13 anys, quan ja hi pujava per ajudar a son pare i a sa mare. Ens diu: “El mestre em donava permís per sortir un rato abans”.

Comenta també, que quan ha calgut, ha comptat amb el suport i ajut del Francisco de cal Favià per fer-les repicar.

Ell va heretar aquesta feina i d’altres del seu pare, el Pep Cinto, que l’havia fet des del 1945, any que va començar i fins al 1969, any que va traspassar. En Pere Ramón tenia 17 anys, en fa 55 que puja al campanar.

Fent memòria, recorda aquests tocs que es feien i que ja no es fan:

- Es tocaven les campanes el dissabte al migdia per enunciar la festa de l’endemà.
- Es tocaven a la 1 i a 2/4 de 3 per assenyalar el començament i final de la parada laboral de migdia.
- A Mes de Maria, al maig
- A Rosari de l’Aurora, també el mes de maig
- A Setenes, els divendres de les set setmanes de Quaresma.
- Al Novenari, els nou dies de les ànimes.
- Per la Mare de Déu del Roser, a l’octubre.
- Toc de foc.
- Per Corpus.
- Toc “d’aubat” (albat), quan moria un infant.
- Tocar el “temps” (hi havia un toc per a assenyalar tempesta o temps perillós).

El Divendres Sant no es podien tocar campanes, però sí que se sentien les MATRAQUES tot el dia.

Sí que continuen encara els tocs de:

- Missa
- Festa Major
- Toc de difunts.

A més de les campanes i el campaner, hi ha un tercer component en la història d’un campanar: les anècdotes del dia a dia.

Per exemple:

Hi han caigut dos llamps. El primer, va ser a finals dels 40, que va obrir una escletxa al campanar que encara s’endevina. Va esberlar la campana mitjana que té la nafra i va produir una gran trencadissa a l’abadia. Sembla que el llamp va baixar pel cable de la campana que dona a les escales i d’allí va entrar a la casa del capellà. El segon, va tenir lloc el 1972 o 1973 i va esberlar una mica una cantonada del campanar.

Abans del Pere Ramón han fet de campaners, el seu pare, el Pep Cinto, el Joan Cabré i tots els seus germans, el Sebastià Masdéu abans de la guerra, l’avi Picon, pare del Carlos i del Francisco Picon, i la seva mare, la Mariana “Campanera”. En temps d’aquesta avantpassada de les germanes Mariana i Rosa Vernet, ens expliquen que el Batista Bidó, germà de la Teresa Bidó, del Pep Bidó i de l'Adela Bidó, amb només 11 anys va pujar amb ella al campanar i sortint a la part de fora va donar tot el tomb caminant per la rebava que l’envolta! Si en devia ser de tremendo!!

També hem sabut que hi havia un encarregat de donar corda al rellotge del campanar. En aquest cas era el Sebastià Baget, pare de la Quimeta i de la Victòria. Aquesta última va continuar l’encàrrec del seu pare.

Si repassem la cultura popular i les dites o frases fetes, veiem que campanes, campanar, campanades... hi són força presents:

- “No es pot anar a missa i repicar”
- “Ventar les campanes”
- “Llençar les campanes al vol”
- “No és tard mentre toquen campanes”
- “Més sord que una campana”
- “L’últim toc”
- “Sentir tocar campanes”
- “Toc d’alerta”
- “Una campanada”
- “Ser un tocacampanes”
- “N’hi ha per tocar campanes”
- “Bon batall!”
- “Cada campana fa el seu so”
- “Campanes al vol, pilotes a l’olla”
-“Alt com un campanar”
- “Fer-ne de l’alçada d’un campanar”

I podríem seguir. Queda clar que no només hi ha una funció religiosa lligada a les campanes, també hi ha un ús civil, social, de comunicació clarament, pel fet en si que s’esdevé i per les dinàmiques que es generen en conseqüència. Val la pena consultar” Les campanes d'ús civil a Catalunya: cap a la concepció moderna del temps” on es fa palès el valor enfront del rei i l’església que tenia la campana i la possibilitat de control del ritme de vida; d’aquí venen les torres del rellotge. El toc de campana és patrimoni d’interès nacional des d’octubre de 2017.

Tots hem sentit les campanes del nostre poble o del poble veí si n’érem més a prop i la seva visió i el seu so ens situaven i ens situen en el temps i en l’espai, pel què enuncien i perquè ens fan sentir a casa.

Actualment, els dos campaners del poble són a prop dels 70 i 80 anys, respectivament. Reflexiono i com que no pertanyo al grup de persones a les quals el so de les campanes els molesta, penso si serem a prop d’acomiadar-nos d’aquest so que sempre ens ha acompanyat? NO voldria pas que passés. Sé que pobles del voltant ja no en gaudeixen, però forma part del nostre patrimoni i no ho hauríem de perdre. Els nens de l’escola potser no en saben res i potser els hi podríem ensenyar. Podríem pensar maneres d’allargar la vida d’aquesta tradició, d’aquest valor, d’aquest patrimoni i fer-ho “sostenible” per tal de poder-hi conviure i no perdre-ho. De fet, serà una decisió nostra i respondrà al valor que li vulguem donar com a comunitat.

Gràcies, Pere Ramón, per tots els cops que has pujat al campanar per nosaltres i ens has regalat aquesta música que reconeixem de lluny i amb els ulls tancats.

Gràcies també a la Maria Planot, a la Montserrat i el Josep Joaquim i a la Núria Bidó, pel seu temps, aclariments i conversa sempre agradables.
Fins a la propera,


* La peça que assegura la campana i li fa de contrapès al ventar-la és anomenada Capçal o Tremuja.



Ricard Pagès, Salvador Juanpere i Teresa Mateu




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Recerca, Cuina, Portada

Receptes d'estiu: Crema d'albercocs

Crema d'albercocs (aubercocs) o préssecs, per 3 persones Aquesta recepta,...
Recerca, Cuina, Portada

Receptes d'estiu: Cebiche d'escopinyes

Aquesta vegada us porto un parell de receptes d’aquelles que no cal fer gaire cosa,...
Entitats, Escola, Portada

CANTÀNIA

De vegades es fa difícil trobar paraules per explicar algunes emocions, i això...
Entitats, Escola, Portada

ELS CAMIONS DE LA BONA BROSSA

ENTREVISTA AL RAMON MARGALEF COORDINADOR DE SECOMSA. Aquest curs els alumnes...
Entitats, Escola, Portada

Camp d'Aprenentage de Flix

El passat dimecres dia 10 de maig, els infants de cicle inicial de l’Aleixar i...
Entitats, Escola, Portada

L’Hort escolar

Aquest curs a l’escola Cingle Roig de Vilaplana ens hem proposat de portar l’hort...
Recerca, Tradicions, Cuina, Portada

Receptes de les àvies de Vilaplana: Pastís de patates i bacallà

Per aquest número de la revista hem recuperat una recepta del llibre...
Història, Portada, Fem memòria

Descendents del Mas de Cal Ferrer

El dia 5 d'agost de 2022, vaig conèixer a la Paquita Ferran Olivé, una...
Història, Història local, Portada

CAL GRAVAT

ALTRES NOMS: També coneguda, com ca la Gravada. SITUACIÓ Cal...
Història, Història local, Portada

CAL FERRER

ALTRES NOMS: A mitjan segle XIX hi ha alguna entrada al Registre que s’hi refereix...
Recerca, Medicina, Portada

Hidratació en la vellesa: la clau d'or per a la salut i el benestar

La hidratació és essencial per mantenir la salut i el benestar. El cos humà...
Història, Història local, Portada

Visites al campanar de Vilaplana (III)

TOCS DE CAMPANA, per Gerard Masip Una inerpretació musical des de...
Història, Història local, Portada

Visites al campanar de Vilaplana (II)

L’ESGLÉSIA El temple, dedicat a l’advocació de la Nativitat de...
Història, Història local, Portada

Visites al campanar de Vilaplana (I)

Introducció L'octubre passat, al número 89 de Lo Pedrís, vam...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel món

- La Colla dels vilaplanencs, a Tenerife - La Pilar i el Josep al Palacio de Bolsa, a...
Història, Història local, Portada

PALMIRA JAQUETTI i ISANT (1895 - 1963)

A començament de l'any 2020, el Jaume Salvat Salvat em va parlar de la...
Què passa, Recerca, Activitats, Tradicions, Portada

Taller per aprendre a llatar

Aquesta primavera, a Vilaplana, hem fet els tallers per aprendre a llatar (treballar la pauma...
Opinió, Articles, Portada

Pulsòmetre

Puja El tarannà reivindicatiu del poble. Davant d'una agressió cap al...
Què passa, Notícies, Portada

Sant Isidre 2023: Esmorzar i Processó

Per Sant Isidre, es feia l'Esmorzar de la Cooperativa. Per no perdre la tradició,...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

La Fira de Sant Isidre

La tercera edició de la Fira de Sant Isidre va ser en dissabte, el dia 13 de maig, en...
Què passa, Notícies, Portada

La reacció de la por: ATUREM EL CAMP DE PLAQUES

Fa temps un vellet entranyable que vivia atrinxerat en una vall que volien inundar per a fer...
Història, Història, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 91, va sortir el pany de la porta del número 9 del Carrer...
Història, Portada, Fem memòria

A propòsit dels deportats de Vilaplana

Fa unes setmanes vaig publicar a Lo Pedrís un article anomenat "Feixisme mai...
Què passa, Esports, Portada

Sender botànic del Catllaràs

El Catllaràs és un petit massís prepirinenc situat a la comarca del...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

En aquest número em permetreu que faci una francesilla (1), perquè no em puc...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Per Sant Jordi, llegim i cantem

La proposta d’aquest darrer Sant Jordi, promoguda des de Lo Pedrís, pretenia...
Recerca, De cinema, Portada

Estrelles fugaces (I)

Fama, fortuna, luxe i tot allò que la majoria dels mortals podem envejar, és el...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a Francesca Mestre Anguera

Francesca Mestre Anguera (54 anys, Infermera)   “Al començament recordo...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 92 (juliol 2023)

Patrimoni   Paradoxalment, ara que tot és tan líquid i se'ns fon a...
Opinió, Articles

Pulsòmetre 91

Puja 1- El Grup de Jóvens: Un any més han promogut una Cavalcada de Reis...