Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Casos i coses | Revista 31

Ca l'Olla

Som al menjador, amb l’Alfredo, la Juanita i la M. del Carme. M’estaven esperant. Tot és apunt per escoltar el que m’han explicar. Molts de vosaltres ja coneixeu aquesta història però, si més no, aquí la teniu. Jo vaig fruir molt aquesta estona. Confio que tots vosaltres també.

Pedrís. -Aquesta casa, de quin any és?
Alfredo.- No ho sé, mil set-cents i poc. Al carrer potser hi és, ara, que em penso que amb les obres de la façana, ho van esborrar. Estava posat en xifres romanes.

P.- En diuen a ca l'Olla perquè aquí hi havia un alambí, no? Aquesta casa sempre ha estat de la família?
Juanita.- Sí, sempre. El padrí era fill d’aquí i es deia Policarpo Huguet Mariné. Els qui van fer l’alambí eren més vells.
El padrí eren 5 germans. Un germà, jovenet, es va ofegar dins el cup. Un altre, que es deia Martí, va marxar. L’altre, en Sebastià, a la guerra dels Carlistes el van afosellar a l’Obiol, l’altre no m’en recordo com es deia i l’últim, en Josep, pare d’en Prudéncio i avi de l’Adela Olla i l’Eugeni, era l’hereu i és el que es va quedar a la casa pairal, on ara viu la Roser.

P.- La pedra amb el rec, que hi ha a l’entrada, què era?
A.- Era de la premsa amb què feien l’aiguardent.
J.- La basa de més enllà, que està enrajolada, l’Alfredo i jo encara ens en recordem, era molt fonda i era l’aigua dels canons que feien anar l’alambí.

P.- L’alambí, on era, als baixos?
J.- En aquestes arcades que hi ha aquí al davant, sota la casa.
M. Carme.- El que no sé què era, són aquest munt de pilars que hi ha per tot l’hort. Abans que ho comprés la Maria “Espasa”, a cal Cama també n’estava tot ple, d’aquests pilars. Ara, però, ja cauen tots. És com si hi hagués hagut un convent.
J.- Un convent? No ho crec. Ves a saber el que era. Jo ho he vist sempre igual.
M.C.- No hi ha foraster que passi pel carrer i que no entri a veure què hi ha... Quant pujaven al casal aquells “jeeps” de Salou, que anaven cap a la Mussara, sempre entraven.

P.- Hauríeu d’haver-vos posat a la porta i fer pagar entrada, no?
J.- Quasi què sí!! De La Selva també venia un pintor, parent de la Mercé de cal Vall, a pintar aquí, ja que trobava molt interessants i curiosos aquests pilars.

P.- La distribució és la mateixa?
J.- La porta per on ara s’entra cap a ca la Roser, no era al mateix lloc. Allí hi havia l’estable. Jo sempre hi passava corrents. El pare em deia, que son pare li explicava que a baix, al fons l’olla, hi havia una dona, que sortia amb una caputxa blanca.
A.- Aquesta casa, on ara som, abans era l’hort de cal Tomaso. Sembla ser que van donar l’hort a canvi de poder passar els cabirons, fer la casa més gran o poder passar els cabirons i apuntalar-los sense haver de fer una altra paret.
M.C.- Quan van vindre uns paletes de Alforja a fer obres, van veure que no hi havien fet una segona paret, que havien encastat els cabirons directament a la paret de l’entrada de ca l’Olla. Aquí es veu, que només hi ha una paret. D’aquí estant, sentíem a la tia Tomasa i el tiet Joan com enraonaven.
J.- Si t’ho mires, aquí hi ha hort, també a cal Domingo , a cal Samuel, a ca la Cirereta, a cal Cama i a cal Bruno. Ca la Tomasa queda endins. La casa i aquest tros d’hort és exacte el tros que haurien de tindre. La Tomasa sempre ho va dir, que van donar l’hort per poder passar els cabirons.
També hi havia una mina, que es va perdre, si fa no fa, quan va néixer en Xavier. La mina era al cap damunt i omplia aquestes bassetes. Abans tothom venia a buscar aigua aquí.
M.C.- Quan anàvem a costura, a ca la Pepita Julia, com que no n’hi havia aigua corrent, veníem a buscar-ne amb ferrades a la mina, per tirar-la a la comuna. Però quan va viure-hi la Sisca, no volia que la gent hi passés. D'això ja en fa 49 anys, i com que ja no era nostre, l’Alfredo va deixar d’entrar-hi per netejar-la i es va deixar córrer.
Després, al fer-se el carrer nou, es va acabar de perdre del tot. Tu ja no la pots haver vist rajar mai, però els anys que plou, a la rasa encara es veu la humitat i un rajolinet. No era una mina que hi hagués molta aigua, però sempre rajava poc o molt. Pel que servia, sobre tot, era pels veïns, que hi venien a rentar la roba.
J.- El forn era al mateix lloc on es ara. Al damunt del forn, on ara hi ha el garatge. Bé, una part, ja que la resta s’ho va endur el carrer, és on hi deixàvem els feixos de llenya i a sota sempre hi van haver els tocinos. La gent portava els feixos i els deixava aquí al carrer. Després els havíem d’entrar, ja que si estaven mullats o havia plogut, s’eixugaven millor. Tot sempre n’era ple, a l’entrada, per tot arreu...
El damunt del forn l’aprofitaven algunes veïnes, com ara l’àvia del Pep Serres, la de la Matilde Domingo i la meva, que cada dia hi baixaven a cosir. Hi tocava el sol i per sota, hi estaven calentetes.
A.- També hi havia una glorieta de pedra i a l’estiu s’asseien allí. Hi teniem tot de pedra tosca i estava ple de flors.
J.- On som ara, el que que era diferent és que on hi ha ara la finestra d’aquí el menjador, abans hi havia una porta que no es tancava ni amb clau, sinò amb dues baldes per dins i un forroll. Era l’entrada. El menjador i la cuina eren aquí al darrere, tot molt petit.

P.- I el forn, quan va començar a funcionar?
J.- El padrí, després de la guerra dels carlistes, va anar a Reus a aprendre de pastisser i llavors li van posar la pastisseria aquí. Quan va començar, tenia 23 anys.
A.- El pa el van començar a fer el 1860.
J.- El padrí, en Policarpo, es va casar i el meu pare, en Ceferino, va continuar amb la pastera.
M.C.-
(Ens fem un tip de riure però, la història ha de continuar)
J.- Primer pastaven a mà. Tenien un pastisser d’un altre poble per ajudar. El meu sogre també hi va ser. Després, l’any 1921, quan van posar la electricitat al poble, el meu pare va comprar la màquina i es va deixar de fer-ho així..
Al forn hi cremaven feixos de pi que la gent portava. Tant podia ser com a pagament del pa o de farina o perquè els els paguessin (els menys).
El pa i la farina també es pagava amb avellanes després de la collita. En aquest llibre és on el padrí ho apuntava tot.
Més tard, l’Alfredo, ja va canviar per la clofolla. Vam continuar, encara, amb en Xavier, de jovenet, ja que li agradava. Fins i tot va començar amb una mica de “reposteria”. Les últimes coques adobades van ser les del bateig de la Maria de cal Savall. L’any 1974 o 75.

P.- Tornant a la casa pairal, a part de la Francisca i el Cinto, que jo vaig conèixer, qui hi havia viscut, abans?
J.- La Maria Olla, filla de l’hereu, el Josepet Olla.
M.C.- La Francisca van comprar aquesta casa més o menys l’any 1955, abans de casar-nos l’Alfredo i jo.
J.- Quan es va morir el papa, al 1955, ja l’havien comprat.
M.C.- La Maria Olla, quan van anar a viure cap a Les Borges, o una mica després, van vendre els “interessos” a ca l’Aleix i també van vendre la casa. Ho van vendre tot.
J.- El nostre pare va anar a les Borges per veure de quedar-nos-la nosaltres, però van dir que no, que ja havien donat paraula amb a Cal Cinto. El pare li hauria agradat que no sortís de la família i poder tancar la porta allà, al carrer.

P.- I la Roser i en Joan Josep, quin any hi van vindre, aquí?
M.C.- No ho se ben bé. El nen del Xavier, quan va començar a pujar devia tenir uns 6 o 7 anys. Ara en té 17, doncs, compta... 10 anys ja els deu fer.
J.- Primer s’hi van posar tal qual, després van fer la façana i per últim, obres per dins.

P.- De fotografia antiga, que en teniu cap, de l’hort i de la casa?
M.C.- Doncs no, la veritat. Les que podem tenir, eren del Xavier quan era petit, però llavors hi vam fer aquí al davant una granja de pollastres, perquè en aquella època ens van convèncer de que havia de ser el negoci del segle i vam cobrir tot l’hort. Va resultar ser una gran rucada, i a les fotos no es veu res.
J.- Jo, em sembla que en tinc una de quan tenia 6 o 7 anys. Però, no es veu gaire cosa.

Apago la gravadora. Hem parlat de tot, el temps ha passat volant i s’ha fet fosc. Ens acomiadem i surto a l’hort i per aquell túnel mig fosc, que tantes vegades, de petita, havia recorregut per anar a buscar el pa i poder-me menjar la torna.


Teresa Serra
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Història, Masos, Portada

CAL PIANO

SITUACIÓ Casa aïllada. Toca al camí de les Tosques i és molt...
Història, Masos, Portada

CAL PERE RAFAEL

ALTRES NOMS La casa també era coneguda com a Ca la Roja. SITUACIÓ...
Passatemps, Portada

Passatemps 94: Pa i drogues

PA I DROGUES El mes passat Vilaplana es va despertar un dia trasbalsada per una...
Recerca, Cuina, Portada

Corona de Nadal

És tradició per Nadal en moltes cases preparar una corona de Nadal. Aquesta vegada...
Entitats, Escola, Portada

HALLOWEEN COMPETITION

Com cada any, els alumnes de l'escola Cingle Roig van celebrar la nostra entranyable...
La nostra gent, Notícies, Portada

LES NOTÍCIES DE MUSSAGATS

Sembla ahir, però el 23 d’octubre va fer tres anys de la nostra primera...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Jornada de Neteja de l'Entorn de la Mussara

Podem observar diferents elements que indiquen que la consciència de la importància...
Què passa, Notícies, Portada

ACTIVITATS D'IGUALTAT, a Vilaplana

Hem pogut materialitzar un parell d'activitats que teníem pendents de feia temps:...
Què passa, Notícies, Portada

PULS'METRE

PUJA Pugen els enllaços matrimonials. Acabem aquest 2023 com un dels anys on...
Entitats, Jubilats, Portada

Dinar de l'Associació dels Jubilats de Vilaplana

L'Associació de Jubilats i Pensionistes de Vilaplana, el diumenge 26 de novembre, vam...
La nostra gent, Homenatges, Portada

DIA DE LA GENT MÉS GRAN

Homenatge a les àvies i als avis de més de 80 anys Enguany, la Festa de la...
Què passa, Notícies, Portada

Dia Internacional per a l€Eliminació de la Violència vers les Dones

Avui, 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència...
Què passa, Activitats, Portada

Vilaplana Festa Major 2023 en imatges (4)

Què passa, Activitats, Portada

Vilaplana Festa Major 2023 en imatges (3)

Què passa, Activitats, Portada

Vilaplana Festa Major 2023 en imatges (2)

Què passa, Activitats, Portada

Vilaplana Festa Major 2023 en imatges (1)

La nostra gent, Efemèrides, Portada

EL PREGÓ DE LA FESTA MAJOR 2023: Genís Torres Aymamí

Genís Torres Aymamí 6 d'octubre de 2023 Bona nit a tothom,...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

DEFUNCIONS 2023

2022 Jordi Mariné Anguera 90 anys           ...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

CASAMENTS 2023

Meritxell Miracle Gibert & Maurici Montané Gil         ...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

NAIXEMENTS 2023

Jordi Olivan Torralba                   ...
Què passa, Recerca, Música, Medicina, Portada

Els beneficis de la Música durant l'envelliment

La música és una excel·lent medicina per a l'ànima,...
Opinió, Articles, Portada

L'actualitat del macrosistema econòmic i les seves conseqüències en el petit comerç

La situació de la COVID-19 va permetre albirar una crisi emergent d'un sistema que ha...
Recerca, De cinema, Portada

VA DE CINE: Seminci i Rec 23

La contadora de películas , de la directora danesa Lone Scherfig i guió...
La nostra gent, Records, Portada

ALBERT €DAMO€, et recordem amb estima

Fa poc més de mig any ens deixava l'Albert Ferré Huguet, conegut com...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

Es veu que, anys enrere, una dona del poble era coneguda com la fea (fèia) . Deixant de...
Què passa, Recerca, Esports, Natura, Portada

Trescant entre la Riba i Vilaverd

Tot i que a prop de Vilaplana no ens falta calcària ni passos interessants, aquest cop us...
Recerca, Casos i coses, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 93, va sortir el pany d'una porta de les Darreres. Era el...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a Daniel Giraldo i Andrea Klinkert, pastors

Hem quedat amb el Dani Giraldo i l’Andrea Klinkert per tal que ens expliquin com va ser...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 94 (desembre 2023)

NO A LA GUERRA Escoltant la Cançó del soldade t (Manel, 10 milles per...
Passatemps

Passatemps 93: Minimots