Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Recerca - Casos i coses | Revista 82

ARQUITECTURA EFICIENT. Materials sostenibles (I): Pintures ecològiques


La preocupació pel medi ambient cada vegada està més present en la nostra societat, ja que a poc a poc anem veient les conseqüències de no respectar la naturalesa.

Arrel de participar en les reunions dels Fridays For Future Vilaplana els divendres a la tarda, va sorgir la idea d’escriure sobre els tipus de pintures ecològiques que existeixen avui en dia.

Què és una pintura ecològica?
En edificació sostenible, són aquelles pintures fabricades amb productes no derivats del petroli. No han de contaminar el medi ambient en la seva fabricació, aplicació o deixalla, i han de protegir la salut humana tant durant la seva aplicació, com al llarg dels anys d'ús.

Hi ha fabricants que promocionen les seves marques com a ecològiques per posseir l'etiqueta ECOLABEL quan aquest segell, creat per la Unió Europea, només ens indica que el producte té un impacte ambiental reduït, però no que estigui lliure de toxines ni que sigui totalment ecològic.

Es classifiquen segons els seus components:
  1. Pintures ecològiques minerals
  2. Pintures ecològiques vegetals
  3. Pintures ecològiques mixtes


1. Pintures ecològiques minerals
Estan constituïdes per productes d'origen mineral i hi ha quatre grans tipus segons el seu component principal.

Pintures a base de silicats
Solen obtenir-se mitjançant un procés de fosa de vidre reciclat. Són molt resistents, per la qual cosa resulten aptes tant per a interior com per a exterior. Són també impermeables, podent-se usar en cuines i banys, alhora que són transpirables, permetent el flux de vapor d'aigua a través dels materials i evitant la condensació.

Pintures a base de cal
Són pintures inspirades en la pintura a la calç artesana, empleada a les cases des de fa segles. En contacte a l'aire, la calç experimenta un procés de carbonatació durant el qual absorbeix el CO? present en l'aire. L'ambient queda més net, i el resultat són cases més respectuoses amb l'entorn. Les pintures a la calç d'última generació incorporen fibra de grafè, un material que les fa més flexibles, transpirables i duradores, i que optimitza el seu rendiment.
Són fabricades a partir d'una mescla de calç hidràulica i additius naturals orgànics.
És més adequada per a interiors, encara que pot utilitzar-se en restauracions d'exterior. Proporciona un blanc d'alta puresa al qual es poden afegir pigments naturals no orgànics específics per a obtenir una àmplia gamma de color. És transpirable, asèptica, bactericida i fungicida.

Pintures a base d'argila
Formades per argila blanca, pólvores de marbre i caseïna vegetal, sent per això el seu color característic el blanc, al qual se li poden afegir pigments minerals per a obtenir la paleta de color desitjada. El seu ús principal és d'interior.

Pintures fotocatalítiques.
Aquestes pintures minerals actuen en combinació amb la radiació solar, donant lloc a un procés similar a la fotosíntesi que realitzen les plantes. A aquest procés se'n diu fotocatàlisis  i s'encarrega de descompondre els microorganismes i les partícules orgàniques de l'ambient (olors). Aquestes pintures porten òxid de titani en la seva formulació; quan aquest element rep la llum solar, genera substàncies oxidants que reaccionen amb les matèries orgàniques i les degraden. N'hi ha prou que la pintura de la paret rebi llum solar perquè s'iniciï el procés. El resultat: habitacions més netes, lliures d'olors, al·lèrgens o bacteris nocius per a la salut.


2. Pintures ecològiques vegetals
Estan menys esteses i desenvolupades comercialment. Es componen de resines, olis, midons i ceres vegetals als quals s'afegeixen pastes colorants també d'origen vegetal. Igualment es poden netejar, són transpirables i solen desprendre l'aroma dels materials que les componen.


3. Pintures ecològiques mixtes
Contenen mescles dels components minerals i vegetals anteriors. Existeixen nombroses marques de pintures ecològiques que pots localitzar per internet o en botigues especialitzades. En qualsevol cas, tria sempre aquelles que detallin la seva composició, indiquin clarament els components amb què estan fabricades i garanteixen la no utilització de dissolvents nocius.


Diferències entre la pintura ecològica i la sintètica
Les pintures tradicionals són sintètiques i solen incloure en la seva composició formaldehid, metalls pesants (mercuri, plom, cadmi..) i COVs (Compostos Orgànics Volàtils), com l'acetona, que s'alliberen en un període de temps que pot arribar a 5 anys, després de la seva aplicació.

Aquests compostos són hidrocarburs en estat gasós i a temperatura ambient, nocius per al medi ambient i també per a les persones, que es poden veure afectades en el sistema respiratori o directament en la pell.

Les pintures 100% ecològiques naturals no han de contenir cap d'aquests components.

És important destacar que les pintures minerals són una mica més cares que les vegetals, sent totes dues opcions menys econòmiques que les pintures sintètiques.

A més del preu de venda, l'altra gran diferència és que la seva utilització no és tan senzilla, ja que depèn del suport sobre el qual s'aplicarà la pintura. Malgrat que el seu ús no està tan difós, cada vegada són més els professionals que la utilitzen i apliquen.

Els avantatges de les pintures ecològiques la proporcionen els seus components principals, que són d'origen vegetal o mineral, i tenen característiques comunes encara que, lògicament, depenent del tipus presentaran aspectes diferenciats. Els aspectes comuns són:

• Són totalment respectuoses amb el medi ambient, ja que són biodegradables i 100% sostenibles.
• Són aptes per a persones amb sensibilitat als productes químics, les al·lèrgies, intoleràncies i Fatiga Crònica.
• Tenen una important higroscopicitat pel que, en ser permeables al vapor d'aigua, contribueixen de manera eficaç a regular la humitat de l'habitació.
• Ajuden a incrementar l'aïllament tèrmic.
• Són antiestàtiques, la qual cosa fa que no atreguin ni retinguin la pols en la superfície
• La seva olor és agradable.

De vegades, en arquitectura, el material més natural no és el més sostenible.

Sempre s'ha d'analitzar d'on procedeix aquest material, quin ha estat el seu procés d'obtenció, quanta energia continguda té, de quin material està fet l'envàs, quina vida se li suposa i quin nivell de degradació en el temps posseeix.

Un exemple: Veient el programa “Construcciones ecológicas” (que us el recomano), al capítol “Un paréntesis en el lago”, es parla d'un projecte fet a Chassey-Les-Montbozon (França), a prop de Suïssa. A unes petites cabanes, com a material per la coberta, en lloc d'utilitzar bruc (bezo, en castellà), gairebé inexistent en aquella zona i que s'ha de canviar cada dos anys, van escollir unes fulles tropicals sintètiques (Palmex), ja que era un producte reciclable i amb una vida útil molt llarga, el que fa que a llarg termini i pel lloc on està utilitzat, resulta més ecològic.


Daniel González Alguacil




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d’Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Recerca, Cuina, Portada

Receptes d'estiu: Crema d'albercocs

Crema d'albercocs (aubercocs) o préssecs, per 3 persones Aquesta recepta,...
Recerca, Cuina, Portada

Receptes d'estiu: Cebiche d'escopinyes

Aquesta vegada us porto un parell de receptes d’aquelles que no cal fer gaire cosa,...
Entitats, Escola, Portada

CANTÀNIA

De vegades es fa difícil trobar paraules per explicar algunes emocions, i això...
Entitats, Escola, Portada

ELS CAMIONS DE LA BONA BROSSA

ENTREVISTA AL RAMON MARGALEF COORDINADOR DE SECOMSA. Aquest curs els alumnes...
Entitats, Escola, Portada

Camp d'Aprenentage de Flix

El passat dimecres dia 10 de maig, els infants de cicle inicial de l’Aleixar i...
Entitats, Escola, Portada

L’Hort escolar

Aquest curs a l’escola Cingle Roig de Vilaplana ens hem proposat de portar l’hort...
Recerca, Tradicions, Cuina, Portada

Receptes de les àvies de Vilaplana: Pastís de patates i bacallà

Per aquest número de la revista hem recuperat una recepta del llibre...
Història, Portada, Fem memòria

Descendents del Mas de Cal Ferrer

El dia 5 d'agost de 2022, vaig conèixer a la Paquita Ferran Olivé, una...
Història, Història local, Portada

CAL GRAVAT

ALTRES NOMS: També coneguda, com ca la Gravada. SITUACIÓ Cal...
Història, Història local, Portada

CAL FERRER

ALTRES NOMS: A mitjan segle XIX hi ha alguna entrada al Registre que s’hi refereix...
Recerca, Medicina, Portada

Hidratació en la vellesa: la clau d'or per a la salut i el benestar

La hidratació és essencial per mantenir la salut i el benestar. El cos humà...
Història, Història local, Portada

Visites al campanar de Vilaplana (III)

TOCS DE CAMPANA, per Gerard Masip Una inerpretació musical des de...
Història, Història local, Portada

Visites al campanar de Vilaplana (II)

L’ESGLÉSIA El temple, dedicat a l’advocació de la Nativitat de...
Història, Història local, Portada

Visites al campanar de Vilaplana (I)

Introducció L'octubre passat, al número 89 de Lo Pedrís, vam...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel món

- La Colla dels vilaplanencs, a Tenerife - La Pilar i el Josep al Palacio de Bolsa, a...
Història, Història local, Portada

PALMIRA JAQUETTI i ISANT (1895 - 1963)

A començament de l'any 2020, el Jaume Salvat Salvat em va parlar de la...
Què passa, Recerca, Activitats, Tradicions, Portada

Taller per aprendre a llatar

Aquesta primavera, a Vilaplana, hem fet els tallers per aprendre a llatar (treballar la pauma...
Opinió, Articles, Portada

Pulsòmetre

Puja El tarannà reivindicatiu del poble. Davant d'una agressió cap al...
Què passa, Notícies, Portada

Sant Isidre 2023: Esmorzar i Processó

Per Sant Isidre, es feia l'Esmorzar de la Cooperativa. Per no perdre la tradició,...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

La Fira de Sant Isidre

La tercera edició de la Fira de Sant Isidre va ser en dissabte, el dia 13 de maig, en...
Què passa, Notícies, Portada

La reacció de la por: ATUREM EL CAMP DE PLAQUES

Fa temps un vellet entranyable que vivia atrinxerat en una vall que volien inundar per a fer...
Història, Història, Portada

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 91, va sortir el pany de la porta del número 9 del Carrer...
Història, Portada, Fem memòria

A propòsit dels deportats de Vilaplana

Fa unes setmanes vaig publicar a Lo Pedrís un article anomenat "Feixisme mai...
Què passa, Esports, Portada

Sender botànic del Catllaràs

El Catllaràs és un petit massís prepirinenc situat a la comarca del...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

En aquest número em permetreu que faci una francesilla (1), perquè no em puc...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Per Sant Jordi, llegim i cantem

La proposta d’aquest darrer Sant Jordi, promoguda des de Lo Pedrís, pretenia...
Recerca, De cinema, Portada

Estrelles fugaces (I)

Fama, fortuna, luxe i tot allò que la majoria dels mortals podem envejar, és el...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a Francesca Mestre Anguera

Francesca Mestre Anguera (54 anys, Infermera)   “Al començament recordo...
Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 92 (juliol 2023)

Patrimoni   Paradoxalment, ara que tot és tan líquid i se'ns fon a...
Opinió, Articles

Pulsòmetre 91

Puja 1- El Grup de Jóvens: Un any més han promogut una Cavalcada de Reis...