Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Què passa - Notícies | Revista 95

Celebració del 8M del 2024, a Vilaplana

Divendres, dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

A la plaça de la Vila, a les 8 del vespre, ens hem aplegat per a celebrar el Dia de la Dona.

Com que no tenim cap escultura, ni a la plaça ni al poble, hem envoltat una columna de l'entrada de l'Ajuntament amb el mocador lila. Per donar més rellevància al Dia de la Dona i a l'acte, hem il·luminat, de color violeta, la façana de la Casa de la Vila.

Des del dia 2 fins al dia 13 de març, a l'entrada de l'Ajuntament hi haurà l'exposició sobre la vida de la Nativitat Yarza Planas.

Després d'una breu explicació de com aniria l'acte, per part de la regidora d'Igualtat, un grup de set persones voluntàries han llegit el Manifest.
Seguidament, hem projectat l'Exposició virtual: Dones que obren camí.

Enguany hem considerat dues dones: La Carme Junyent Figueras, lingüista, i la Nativitat Yarza Planas, primera alcaldessa de Catalunya.

Hem finalitzat l'acte, amb l'acció grupal per part de totes les dones assistents. Cadascuna ha escrit, al seu full, la paraula que la representava com a dona:

LLIURE / FORTA / VALENTA / AUTÒNOMA / CAPAÇ / ATREVIDA / EMPÀTICA / FELIÇ

I abans de marxar, hem repartit bolígrafs de color lila a tots els assistents, com és habitual.


Nativitat Yarza Planas

Va néixer a Valladolid, l'any 1872 i va morir a Tolosa de Llenguadoc, l'any 1960. Tenia 87 anys.

Va ser la primera alcaldessa a Catalunya, elegida democràticament a les eleccions del gener del 1934 en la candidatura d'ERC de Bellprat.

La Nativitat Yarza Planas era filla de Manuel Yarza Lavilla i de Lorenza Planas Ramis, tots dos aragonesos. Quan tenia un parell de mesos, la família es va instal·lar a Saragossa, destinació laboral del seu pare, que treballava de sabater a l'exèrcit. L'any 1876, es van traslladar a Barcelona. La família Yarza-Planas tenien tres fills. La Nativitat era la segona.

Tot i estar establerta completament a Catalunya, passà alguns períodes a l'Aragó.

Els anys 1904 1905 cursà estudis de mestra a l'Escola Normal d'Osca.

L'any 1906 començà a exercir de mestra interina a Catalunya. Va treballar a pobles de diverses comarques: a l'Anoia, a l'Alt Penedès, al Berguedà, a Osona, a la Terra Alta i al Maresme.

Del 1920 al 1929 va fer de mestra a pobles d'Osca.

Finalment, el juny de 1929 va ser nomenada mestra en propietat de l'escola de Bellprat, a l'Anoia, i a l'estiu del 1934 es traslladà a la plaça de mestra a la Pobla de Claramunt, localitat on va residir fins a l'inici de la Guerra civil.

La Nativitat Yarza va ser una mestra molt innovadora. Promovia la convivència a l'aula entre nois i noies i els agrupava per nivells d'aprenentatge i no per edats. Defensava una educació laica, sense dogmes ni moral religiosa.

La Nativitat estava fermament compromesa amb el feminisme, tant en l'àmbit educatiu com en el social i polític.

Després del període de la Dictadura de Primo de Rivera (1923-1930) marcat per una política conservadora, repressiva, centralista, que prohibia els partits polítics i deixava les dones sense drets, l'any 1931 es va instaurar la Segona República, amb una política molt progressista. El Govern va decretar la llibertat de culte i l'ensenyament religiós voluntari. Es va aprovar el divorci, el matrimoni civil i el sufragi femení.

L'any 1931, la Nativitat va participar en la constitució de l'Associació Femenina Republicana Victoria Kent, a Barcelona, que tenia per objectiu dotar a la població femenina d'una consciència ciutadana.

L'any 1934, la Nativitat es va presentar, encapçalant la llista d'Esquerra Republicana de Catalunya de Bellprat, a les eleccions del 14 de gener. Va sortir elegida alcaldessa per pocs vots de diferència amb la Lliga Regionalista. Va ser la Primera alcaldessa electa de Catalunya.

Aquest fet la va fer participar en esdeveniments polítics de primer ordre, com la recepció que va fer el president de la Generalitat, Lluís Companys, el 12 de febrer i l'assistència a la Diada dels Ajuntaments d'Esquerra Republicana, que, fent un homenatge a Francesc Macià, es va celebrar a Barcelona l'11 de març i va estar presidit per Lluís Companys i l'alcalde de Barcelona, Carles Pi i Sunyer.

Després dels fets d'octubre de 1934 l'activitat política pràcticament s'atura durant el bienni negre. Coincideix amb el seu trasllat de la plaça de mestra a la Pobla de Claramunt l'estiu del 1934, quan fou substituïda com a alcaldessa per Josep Solé i Solé per disposició de l'autoritat militar.

Durant la guerra civil, tot i tenir 63 anys, es va allistar a la columna del Barrio que va sortir de Barcelona el 24 d'agost i es va traslladar al front d'Aragó, a la zona de Tardienta i voltants d'Osca, on va fer tasques de proveïments per a les trinxeres. L'estada al front es va acabar quan les columnes de milicians es van militaritzar i integrar l'Exèrcit Popular de la República.

Llavors, Yarza es traslladà a Barcelona per a integrar-se com a mestre del Consell de l'Escola Nova Unificada. Natividad Yarza va estar destinada a un col·legi a la part alta del carrer de Balmes de Barcelona, on residia, fins a acabar la guerra.

Un cop completada l'ocupació franquista de Catalunya, Yarza es va exiliar a França on va sobreviure com a planxadora i gràcies a un ajut de l'Spanish Refugee Aid.

El 21 d'octubre de 1940, la Comisión Depuradora de Magisterio la va donar de baixa com a mestra.

Va morir a l'Hospital Grave de Tolosa de Llenguadoc, l'any 1960, després d'una caiguda.

Nativitat Yarza se sentí i actuà sempre com una persona de convenciment republicà i laic, a partir dels principis d'igualtat, justícia i llibertat. Destacà per combatre les desigualtats i per la seva defensa del lliure pensament i de les causes justes.

La Nativitat Yarza Planas va ser una dona republicana, lliberal, valenta, que li va tocar viure en un moment històric molt convuls.
 

Maria Carme Junyent i Figueras

Va néixer a Masquefa, l'any 1955 i ha mort l'any 2023. Tenia 68 anys.

La Carme Junyent ha estat una lingüista molt reconeguda.

Va estudiar filologia a la Universitat de Barcelona. Després va completar la seva formació a Alemanya, a la Universitat de Marburg i a la Universitat de Colònia, i més tard als Estats Units, a la Universitat de Califòrnia.

Es va doctorar a la Universitat de Barcelona amb la tesi La classificació de les llengües d'Àfrica: el bantu i una hipòtesi (més) sobre la seva expansió.

Fou professora de lingüística a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, on va dur a terme la recerca en l'àmbit de les llengües amenaçades, l'antropologia lingüística i les llengües de la immigració a Catalunya. Fou la directora del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i autora d'una àmplia obra sobre la situació de les llengües del món i la diversitat lingüística.

L'any 1992 va participar en la fundació del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) per al coneixement i estudi de la diversitat lingüística i també en va ser la directora. És l'autora d'una àmplia obra sobre la situació de les llengües del món i la diversitat lingüística. Va formar part del comitè d'experts consultats per a la redacció de la Declaració universal dels drets lingüístics (1996) i va ser membre del Comitè Científic Internacional de Linguamón – Casa de les Llengües.

Va dirigir la realització de l'inventari de les llengües que es parlen a Catalunya, que actualment ja supera les tres-centes. Va comissariar les exposicions «Les llengües a Catalunya» i «Les llengües dels catalans» per donar-les a conèixer. També va intervenir en diferents debats, com ara la gestió de les llengües en una possible Catalunya independent, on va defensar que no hi hauria d'haver llengües oficials atès que, segons ella, a les llengües dominants l'oficialitat no els cal i a les subordinades no els serveix de res.

El 2010 va organitzar la jornada «Visibilitzar o marcar: repensar el gènere en la llengua catalana», de la qual es van publicar les actes el 2013. A partir d'aquesta jornada es va consensuar un document que té com a punt clau el reconeixement del gènere no marcat o masculí com a inclusiu del marcat o femení i garanteix que cap organisme pot obligar a escriure documents amb formes desdoblades (nens i nenes, catalans i catalanes, etc.). Posteriorment, va publicar alguns articles divulgatius sobre la qüestió.

Patia prosopagnòsia, un trastorn que impedeix de reconèixer les cares de persones conegudes. Va morir el setembre de 2023 d'un càncer de pàncrees.
En el seu últim article, publicat pòstumament, parla del dret de morir en català i de la importància de poder-se expressar en la llengua pròpia en el tram final de la vida.

Fa un parell de dies, a VilaWeb van publicar la següent notícia:

El dilluns, 18 de març de 2024, a les set del vespre, a la llibreria Ona de Barcelona es va presentar el llibre Deu lliçons per salvar el català, editat per La Campana, que recull trenta-sis articles i quatre entrevistes de la Carme Junyent, publicats a VilaWeb durant deu anys (2013-2023).

El llibre és dividit en deu apartats:
La Carme Junyent, fruit dels seus estudis de les llengües, va publicar molts llibres i va rebre molts premis, entre ells, la Creu de Sant Jordi l'any 2019 «per la seva llarga trajectòria en l'estudi i la defensa de la diversitat lingüística a Catalunya i al món».

Gràcies, Carme, per la gran feina que has fet.


Magda Montlleó Llauradó, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Vilaplana




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Passatemps, Portada

Passatemps 96: KAKURO

El KAKURO és un passatemps que és com una barreja de mots encreuats i...
Què passa, Notícies, Portada

El pulsòmetre 96

PUJA La bona educació del poble de Vilaplana. BAIXA L’absorció...
La nostra gent, Records, Portada

La font del Llop

Publiquem el text de la Carme Sabater i les fotos que ens ha fet arribar sobre aquesta font...
Recerca, Natura, Portada

Tuc de Ratèra

Torna l’estiu i toca evitar la calor. Anem, doncs, altra vegada cap al Pirineu. Al...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules: lejia

La paraula d’aquest número és lejia. Lejia és, clarament, una...
Història, Història local, Portada

El €CINE MODERNO€ de Vilaplana

“... [Mientras] usted se paseará con su señora por el Paseo de la...
Recerca, Cuina, Portada

RECEPTES D'ESTIU

Som-hi! A preparar coses fresques que ja ens ha arribat la calor. A qui no li agraden els...
Què passa, Activitats, Portada

Per Sant Jordi... Himnes!

Per Sant Jordi, enguany vam llegir cançons que per la seva repercussió, podem...
Entitats, Ampa escola, Portada

La Diada de Sant Jordi a Vilaplana

La jornada va començar amb la parada de llibres i roses a la plaça de la Riba a...
Què passa, Notícies, Portada

Xerrada sobre els gats de carrer

El passat 5 de maig, dintre dels actes de Sant Isidre, vam poder gaudir d’una xerrada en...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Sortida per conèixer millor els MUSSAGATS

El dijous 18 d’abril vam anar amb l’Eva i l’Anabel a veure els llocs on...
Entitats, Escola, Portada

Les notícies de MUSSAGATS

Aquest curs els nens i nenes de la classe d’Educació Infantil vam haver de triar...
Història, Masos, Portada

La Mussara: ABADIA

SITUACIÓ Entre l’església i l’Ajuntament. La façana...
Història, Masos, Portada

La Mussara: AJUNTAMENT

ALTRES NOMS També anomenat ca la Vila. SITUACIÓ Entre...
Opinió, Què passa, Articles, Activitats, Portada

Crònica de l€acte "Passar a l€ofensiva: diàleg sobre el nou llibre de Josep Manel Busqueta"

El passat 30 de maig, l'espai inferior de la Plaça de la Riba es va omplir...
Entitats, Jubilats, Portada

Excursió a Balaguer i a Lleida

El dia 21 de març, una quarantena de jubilats de Vilaplana vàrem fer una...
Què passa, Notícies, Portada

Endavant, convivint en actitud positiva. La vellesa.

Sabíeu que la ment és més flexible del que imaginem? Desenes...
Què passa, Música, Portada

FABRIZIO DE ANDRÉ

L'11 de gener de 1999 s'apagava per sempre la veu de Fabrizio De André en un...
Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 96 (juliol 2024)

Viatjar i... què més? Actualment, viatjar ha esdevingut tan fàcil que...
Què passa, Activitats, Portada

La Fira de Sant Isidre

La quarta edició de la Fira de Sant Isidre va ser el dissabte, 11 de maig, en...
Què passa, Notícies, Portada

El món de les colònies felines des del punt de vista d'un veterinari

A hores d'ara suposo que tots coneixeu a Mussagats, l'Associació que...
Recerca, Medicina, Portada

Cuidar la persona cuidadora

Per molt que intentem negar o evitar, més tard o d'hora inevitablement ens trobem...
Recerca, De cinema, Portada

La caça de bruixes

Ja abans del final de la Segona Guerra Mundial, molts veien als aliats soviètics amb...
Entitats, Portada, Ajuntament

Reciclar: un hàbit que surt a compte.

El fet de generar deixalles i el seu tractament després que el producte hagi estat...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a Josep Serres i Josep Cabré

Fa pocs mesos es va consumar la desaparició de la Cooperativa Agrícola de...
Passatemps

Passatemps 95: WORLDLE quilòmetre 0

Un dels jocs més populars per internet és el WORDLE. Va ser creat durant la...
Història, Masos

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Rafael

SITUACIÓ Conformen un conjunt de cases entre mitgeres amb Cal Cassoles i Cal Marc,...
Història, Masos

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Po

SITUACIÓ És l’única casa que queda a la part sud del bassot, a...
Recerca, Cuina

€Amanida de taronja€ i €Arròs de costella de vedella€

Temps de primavera i potser algun dia de calor. Us faré un parell de receptes que no us...
Recerca, Medicina

El deteriorament cognitu en la vellesa

Quan parlem d'envelliment normal, cal considerar que aquest procés es pot donar de...