Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Història - Història local | Revista 95

Palmira Jaquetti, la força de l'esperit

Qui més qui menys, sap que la vida és una cursa d'obstacles. Podem plantejar-nos, per això, si el fet d'haver nascut amb un esperit especialment sensible, d'una naturalesa exquisida, constitueix un hàndicap, un desavantatge a l'hora d'afrontar l'adversitat. En el cas concret de Palmira Jaquetti i Isant (Barcelona, setembre de 1895-Santa Margarida i els Monjos, maig de 1963), podem afirmar que la finesa, humana i artística, i el coratge per seguir endavant anaven a parts iguals, malgrat un munt de vicissituds que haguessin pogut amargar l'existència de qualsevol.

Tal com vaig tenir el gust d'exposar a la Casa de Cultura de Vilaplana, ara fa poc més d'un any, el gener de 2023,i la Palmira va néixer al Poble-sec, niu aleshores d'agitació obrera, filla d'un metal·lista de la construcció provinent de la Seu d'Urgell, l'Ignasi Jaquetti Cerdà, i d'una dona nascuda a Vilanova de l'Aguda (Solsonès), la Maria Isant Torra, d'arrels familiars a la pagesia de Cabanabona (la Noguera). Ella, catòlica fervent; ell, anarquista amb aficions culturals (cant coral; teatre obrer...). Havent entès tots dos el potencial de la seva filla, van fer l'esforç encomiable d'encaminar-la als estudis, esglaó per esglaó, començant pel títol de mestra de «Primera Enseñanza Superior» (1914), i seguint per la formació en dibuix artístic a l'Escola Municipal d'Arts del Districte V de Barcelona (1914-1918), i sobretot, ja que havia de ser de gran profit per a la seva carrera, per les classes d'idioma i cultura a Alliance Française (1914-1916). Creiem que la música l'estudiaria des de petita, tant a l'Escola Municipal com al Conservatori del Liceu. No satisfeta amb això, cursarà també els Estudis Normals de la Mancomunitat, que s'impartien a l'Escola Industrial (1921-1924), obtenint així el Mestrestratge de català, i es traurà el Batxillerat, per matrícula lliure, a l'institut de «Segunda Enseñanza» de Barcelona (1920-1924). Només tres anys després, mereixia el Premi Extraordinari de Llicenciatura en Filosofia i Lletres (1927). Tot això diu molt d’aquell afany seu per aprendre. Val a dir que dos anys abans del seu traspàs encara assistia a un curs d'estiu de la Universitat de Friburg (1961). I és que, a més de l'idioma francès, dominava l'alemany i parlava sense dificultats l'italià i l'anglès.

Si fem, ara, una ullada a la seva labor docent, veurem que va passar de les escoles de primària a les aules de l'Institut Feminal, a la «Escuela Municipal de Labores y Oficios de la Mujer» i a l'Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona, fundat com és sabut el 1909 per Francesca Bonnemaison, en qui va trobar una benefactora i una amiga. A partir de 1926 treballarà en instituts públics de batxillerat, i des de 1932 serà catedràtica de francès per oposició. Cal destacar aquí l'època en què el Dr. Josep Estalella la incorpora al projecte innovador de l'Institut Escola de la Generalitat (curs 1932-1933), primer al Parc de la Ciutadella i tot seguit, a l'extensió Pi i Margall, situada a la cruïlla de Rosselló i Balmes, més a prop de casa seva, que era al carrer de Casanova, 116 (curs 1933-1934). Acabada la Guerra, i després d'haver hagut de patir un ominós expedient de «responsabilidades políticas» (1941), l’enviaran a l’institut femení Montserrat, restant en actiu fins que la va sorprendre la mort, en accident de carretera. Tinguem en compte, així mateix, les classes particulars, any rere any, perquè el sou d'una professora pública era poc més que misèria i companyia. «Les dificultats familiars –el seu matrimoni–, la malaltia i després la invalidesa, les dificultats econòmiques, no van reduir-li l'optimisme, l'empenta, les ganes de treballar i de fer bé als altres. Els alumnes érem el seu camp de treball, era on ella portava al màxim el seu esperit de servei. I ens estimava, i confiava en nosaltres» (Vicenç Biete Ferré, «La labor pedagògica de Palmira Jaquetti», Caramella, núm. 43, p. 30-31).

Biete al·ludia a problemes matrimonials. En efecte, Palmira Jaquetti es va casar el 27 juny de 1927 amb Henri Daoust (Stembert-Verviers, Bèlgica, novembre de 1906-Ciutat de Mèxic, juliol de 1982), un xicot amb ínfules de poeta que vorejava els 21 anys, a qui havia conegut en una pràctica de francès per correspondència. L’Enric d’Aoust, que és com es feia anomenar a Barcelona, passava per ser un pintor artístic de futur, un bohemi charmant. Va viure sota el paraigua econòmic de la seva dona fins que alguna amistat d'ella –qui, si no?– el va col·locar a l'Escola Normal de la Generalitat, com a professor d'idiomes (1932). El punt d'inflexió va ser l'octubre de 1934, quan una poliartritis infecciosa la reclou per tres anys a l'Hospital de Sant Pau, d'on va sortir cosida d'operacions i amb seqüeles de mobilitat permanents. En aquella tesitura, l'Enric l'abandona, enamorat d'una alumna de l'Escola, i li exigeix el divorci (24 d'abril de 1937): «Arribo a la desesperació, no de Déu, sinó de tot, ací baix [...]. Perquè l'estimo tant!» (Confidència de P. Jaquetti al poeta Carles Riba, 12.5.1937, Arxiu Nacional de Catalunya). Tanmateix, la nostra Palmira atresorava un esperit resolutiu, gràcies al qual va poder sobreposar-se a aquell naufragi. D'una banda, per la fortalesa que li proporcionava la fe en Déu, heretada de la mare (morta l'abril de 1939; el pare l'havia precedit, el març de 1924), i d'una altra, perquè es va lliurar a la creació poètica i musical, amb una elevada sensibilitat per la natura i pels infants. De l'any 1938 és el seu primer llibre, L'estel dins la llar: «Salta, matinada. De llum faré el cant!». Us remeto, per això, al volum Em lliga la beutat de cada flor. Poesia escollida de Palmira Jaquetti (Publicacions URV, 2021), a cura de la Dra. Carme Oriol Carazo, comissària de l'exposició «Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti 1895-1963», la que ha visitat Vilaplana l'octubre de 2023.

Però, independentment del mèrit que pugui tenir la seva obra artística, i al marge també de la seva categoria humana i de la seva entrega docent, Jaquetti ocupa un lloc d'especial privilegi al camp de la recerca folklòrica. Recordem que l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya (OCPC), creada per salvaguardar amb criteris científics la cançó i la música popular de l'àrea lingüística catalana, va ser el projecte etnomusicològic més important del segle XX. Lògicament, per tractar-se d'una entitat establerta el 1922 –el 6 de gener, per ser més exactes–, era una empresa d'homes. La dirigia, en nom de l'Orfeó Català, el mestre Francesc Pujol i Pons (Barcelona, 1878-1945), per damunt del qual hi havia, però, l’autoritat del fundador i mecenes Rafael Patox i Jubert (Sant Feliu de Guíxols, 1872-Ginebra, 1964: ). Doncs bé, durant la primavera de 1925, el mestre Pujol va decidir que confiaria una de les sortides d'aquell estiu a la senyoreta Jaquetti. La primera integrant femenina de l'OCPC, ella i una companya auxiliar. El veterà periodista Pere Pagés i Rueda (Reus, 1857-Barcelona, 1929) se n'alegrava en aquests termes: «Srta. Palmira Jaquetti. Amb satisfacció m'he enterat de què va per bon camí l'assumpte de la seva sortida estiuenca a recollir cançons. Escric a n'en Pujol reiterant-li la recomanació» (Carta del 26.5.1925, arxiu familiar P. Jaquetti). També és possible que Patxot, com a protector que era de l'Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona, conegués l'índole treballadora de la Palmira, a través de la Francesca Bonnemaison.

Fos com fos, la sortida de 1925 va donar pas a una tasca d'allò més fructífera: 15 missions de recerca entre 1925 i 1940 (la darrera de caire voluntari, per haver plegat l'OCPC a causa de la Guerra civil), amb uns 10.000 documents recollits, entre músiques i lletres, de manera que Jaquetti va esdevenir un dels tres puntals de la recol·lecció del Cançoner, a l'alçada dels mestres Joan Tomàs i Parès (Barcelona, 1896-1967) i Baltasar Samper i Marquès (Palma, 1888-Ciutat de Mèxic, 1866), i molt per sobre del celebèrrim Joan Amades.

No resta sinó insistir en el fet que Palmira Jaquetti va iniciar-se com a folklorista al poble de Vilaplana, amb un recull espontani que és anterior a la seva etapa amb l'OCPC. S'equivocava la biògrafa Roser Matheu en això: «Una col·lecció de cançons populars recollides mentre estava de mestra a Vilafranca, li féu guanyar un premi al concurs del Cançoner Popular de Catalunya» (Quatre dones catalanes. Barcelona, 1972, p. 172). No, Vilafranca no: Vilaplana. Ja vaig posar-ho de manifest el 2001, havent examinat el recull en qüestió (OCPC, carpeta C-188), amb motiu d'una investigació en equip duta a terme per iniciativa de la Dra. Josefina Roma i Riu (Centre de Documentació de Cultura Popular, 2 vols., beques B227 i B232). Ara sabem, a més a més, que Jaquetti havia guanyat la plaça de mestra titular en unes oposicions i que la van enviar a l’escola de nenes de Vilaplana amb l’any escolar començat. Per això hi va ser només unes setmanes, del febrer al març de 1922, el temps d'aconseguir l'excedència, ja que el nomenament li va arribar quan seguia els Estudis Normals de la Mancomunitat i no volia perdre el curs. Segur que s'hi va trobar magníficament acollida, de grans i petits. I per acabar-ho d'arrodonir, tenia a tocar la muntanya, la font d'energia espiritual més preuada per ella al llarg de la seva vida.

El cas és que, mentre era a Vilaplana, s'emet la Crida de l'OCPC a la cooperació de tots els «amadors de la cançó popular», reproduïda a més de 250 diaris i rebuda també en orfeons i altres centres culturals (principis de febrer de 1922). Ella s'hi posa de seguida, i amb tan bones perspectives que hi va tornar al juliol, per tal d'arrodonir l'arreplega, i que daquests materials –els de la Teresa Vernet Fort, a. Jaia Dama, juntament amb els de la seva amiga Sisquita i els de la velleta de cal Vicari d'Alforja–, ampliats amb cançons de la mare i d'un vell de Solsona, sortirà el recull que inaugura el seu historial recol·lector. El 31 de desembre l'inscrivia al I Concurs de l'OCPC (1922): «Cançons populars catalanes. Lema: Les velles cançons, dolces i belles» (núm. 26). Cal advertir el lapsus comès per ella mateixa, 1921 en comptes de 1922: «he recollit a Vilaplana, en febrer i març i juliol de 1921» (Inventari de l'Arxiu de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, vol. IV, fasc. 2 de Materials. Barcelona, 1994, p. 480). Ansiosa per saber-ne el resultat, s'adreçava al mestre Pujol, a qui devia conèixer dels seus estudis musicals, dient: «Voldria saber quelcom del concurs de cançons [...] ho he fet amb molta cura, amb molt d'amor i bona voluntat [...] un petit encoratjament em donaria impuls per anar a cercar més i córrer altres terres. Senyor Pujol, estic verdaderament intranquil·la, voldria saber si està bé o si he de plegar» (Carta del 28.4.1923. Centre de Documentació de l’Orfeó Català: ). Estava prou bé. El guany més significatiu, però, no va ser el premi tranquil·litzador de 75 pessetes, sinó que, a partir d'aquí, en virtut del petit recull vilaplanenc de 1922, Palmira Jaquetti tindria obertes les portes per anar a cercar més i més cançons, per córrer moltes més terres. Per entrar a formar part de l'elenc selecte (i masculí) de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

Vegeu més detalls biogràfics a la cronologia que vaig escriure al web de l'Any Palmira Jaquetti, i l'estudi publicat a Llum a l'ànima. Palmira Jaquetti 1895-1963,  (p. 12-55).






Salvador Rebés Molina




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Passatemps, Portada

Passatemps 96: KAKURO

El KAKURO és un passatemps que és com una barreja de mots encreuats i...
Què passa, Notícies, Portada

El pulsòmetre 96

PUJA La bona educació del poble de Vilaplana. BAIXA L’absorció...
La nostra gent, Records, Portada

La font del Llop

Publiquem el text de la Carme Sabater i les fotos que ens ha fet arribar sobre aquesta font...
Recerca, Natura, Portada

Tuc de Ratèra

Torna l’estiu i toca evitar la calor. Anem, doncs, altra vegada cap al Pirineu. Al...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules: lejia

La paraula d’aquest número és lejia. Lejia és, clarament, una...
Història, Història local, Portada

El €CINE MODERNO€ de Vilaplana

“... [Mientras] usted se paseará con su señora por el Paseo de la...
Recerca, Cuina, Portada

RECEPTES D'ESTIU

Som-hi! A preparar coses fresques que ja ens ha arribat la calor. A qui no li agraden els...
Què passa, Activitats, Portada

Per Sant Jordi... Himnes!

Per Sant Jordi, enguany vam llegir cançons que per la seva repercussió, podem...
Entitats, Ampa escola, Portada

La Diada de Sant Jordi a Vilaplana

La jornada va començar amb la parada de llibres i roses a la plaça de la Riba a...
Què passa, Notícies, Portada

Xerrada sobre els gats de carrer

El passat 5 de maig, dintre dels actes de Sant Isidre, vam poder gaudir d’una xerrada en...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Sortida per conèixer millor els MUSSAGATS

El dijous 18 d’abril vam anar amb l’Eva i l’Anabel a veure els llocs on...
Entitats, Escola, Portada

Les notícies de MUSSAGATS

Aquest curs els nens i nenes de la classe d’Educació Infantil vam haver de triar...
Història, Masos, Portada

La Mussara: ABADIA

SITUACIÓ Entre l’església i l’Ajuntament. La façana...
Història, Masos, Portada

La Mussara: AJUNTAMENT

ALTRES NOMS També anomenat ca la Vila. SITUACIÓ Entre...
Opinió, Què passa, Articles, Activitats, Portada

Crònica de l€acte "Passar a l€ofensiva: diàleg sobre el nou llibre de Josep Manel Busqueta"

El passat 30 de maig, l'espai inferior de la Plaça de la Riba es va omplir...
Entitats, Jubilats, Portada

Excursió a Balaguer i a Lleida

El dia 21 de març, una quarantena de jubilats de Vilaplana vàrem fer una...
Què passa, Notícies, Portada

Endavant, convivint en actitud positiva. La vellesa.

Sabíeu que la ment és més flexible del que imaginem? Desenes...
Què passa, Música, Portada

FABRIZIO DE ANDRÉ

L'11 de gener de 1999 s'apagava per sempre la veu de Fabrizio De André en un...
Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 96 (juliol 2024)

Viatjar i... què més? Actualment, viatjar ha esdevingut tan fàcil que...
Què passa, Activitats, Portada

La Fira de Sant Isidre

La quarta edició de la Fira de Sant Isidre va ser el dissabte, 11 de maig, en...
Què passa, Notícies, Portada

El món de les colònies felines des del punt de vista d'un veterinari

A hores d'ara suposo que tots coneixeu a Mussagats, l'Associació que...
Recerca, Medicina, Portada

Cuidar la persona cuidadora

Per molt que intentem negar o evitar, més tard o d'hora inevitablement ens trobem...
Recerca, De cinema, Portada

La caça de bruixes

Ja abans del final de la Segona Guerra Mundial, molts veien als aliats soviètics amb...
Entitats, Portada, Ajuntament

Reciclar: un hàbit que surt a compte.

El fet de generar deixalles i el seu tractament després que el producte hagi estat...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a Josep Serres i Josep Cabré

Fa pocs mesos es va consumar la desaparició de la Cooperativa Agrícola de...
Passatemps

Passatemps 95: WORLDLE quilòmetre 0

Un dels jocs més populars per internet és el WORDLE. Va ser creat durant la...
Història, Masos

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Rafael

SITUACIÓ Conformen un conjunt de cases entre mitgeres amb Cal Cassoles i Cal Marc,...
Història, Masos

Masos i cases del terme de la Mussara: Cal Po

SITUACIÓ És l’única casa que queda a la part sud del bassot, a...
Recerca, Cuina

€Amanida de taronja€ i €Arròs de costella de vedella€

Temps de primavera i potser algun dia de calor. Us faré un parell de receptes que no us...
Recerca, Medicina

El deteriorament cognitu en la vellesa

Quan parlem d'envelliment normal, cal considerar que aquest procés es pot donar de...