Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Recerca - Cuina | Revista 80

CUINA DE CONFINAMENT, CUINA DE SUPERVIVÈNCIA, CUINA DE MERCAT, AL CAPDAVALL CUINA PER MENJAR


Han estat un mesos, des del 15 de març aproximadament, que les nostres vides han assumit diferents reptes que hem anat solventant com bonament hem pogut arran aquesta pandèmia provocada pel Covid 19.

Nosaltres, els vilaplanencs, hem tingut una gran sort i molts avantatges i ho hem portat de la millor manera possible.

Primer, no sortir de casa; senzillament es podia sortir a fer les coses més imprescindibles, anar a comprar, llençar les escombreries i passejar les mascotes, això els qui en tenien, és clar.

Doncs vàrem anar a comprar... i què va passar? que moltes de les prestatgeries de botigues i supermercats es van quedar sense alguns productes bàsics per l’alimentació, la farina i el llevat, i no perquè el fem servir cada dia com a producte principal en la nostra dieta, sinó perquè aquest producte transformat ens ha servit per a experimentar... i treure el forner, pastisser i fins i tot expert en cuina italiana i hem començat a fer pa de mil i una maneres, pastissos, pasta, pizzes, focaccies...

Les xarxes socials n’han anat ben plenes, us ho ben asseguro, i tot i que n'he vist de genials i meravellosos jo no m'hi he atrevit... això de deixar reposar, fer massa mare, deixar fermentar, 24, 48 i fins i tot 72 hores no està fet per a mi, ja que m’agraden les coses fàcils i ràpides i fins que no vaig trobar alguna cosa facileta no ho vaig intentar.

És per això que aquesta vegada us porto una recepta ràpida i fàcil que amb el confinament he practicat, una focaccia.
 
La focaccia és una espècie de pa pla cobert amb herbes i altres productes alimentaris. Es tracta d'un plat molt tradicional de la cuina italiana molt relacionat amb la popular pizza. La recepta bàsica d'aquest preparat es creu que procedeix dels antics etruscs o els antics grecs, però és considerat com una famosa delícia de la gastronomia de Ligúria, anomenada fugàssa en ligur.
 
Ingredients:
 
300 grs de farina per tots usos
15 grs de llevat fresc o de pa
240 cl d’aigua tebia
1 patata petita
Una picada d’oli d’oliva, all, farigola i julivert (com unes 4 cullerades soperes)
Sal i oli d’oliva 150 cl.
Per la decoracio de la focaccia podem posar-hi el que ens vingui de gust.
Si la volem fer servir com a acompanyament per substituir el pa,  el millor és només posar-hi una mica de romer i olives negres.
Si volem fer-lo servir com a plat principal, hi podem posar tot tipus de verdures i condiments que ens agradin més, tomàquets petits partits per la meitat, rodanxes de tomàquet, espàrrecs, ceba (tallada sempre ben fina), xampinyons, fulles d’espinacs, trossets de bròquil (coliflor). Bàsicament es cou amb verdures, però tambe si volem fer-lo tipus pizza, hi posarem bacon, formatges, pernil, mortadel·la i fins i tot diversos formatges per sobre.
 
Recepta
 
Comencem la recepta posant la patata 3’ al microones o la bullim fins que estigui una mica tova, la posem en un plat i l’aixafem amb una forquilla ajundant-nos d’unes gotes d’oli.
 
Agafem el llevat i el posem amb una mica de l’aigua tèbia que tenim ja preparada i el dissolem; un cop dissolt l’afegim a la farina que haurem posat en un bol gran, la resta de l’aigua tèbia, la patata i la picada.
Ho remenem ben remenat i afegim l’oli, un bon polzim de sal, tornem a barrejar i després ho passem una miqueta pel braç elèctric.
Un cop barrejat ho posarem en una safata, ben repartida, i ho deixarem reposar uns 30’-40’ dins el forn, però amb el forn apagat.
Passat el temps ho treurem del forn i llavors el posarem en marxa a 240 graus; mentres es calenta decorarem la nostra focaccia amb el que més ens agradi, romer, olives negres, tomàquets cherries, com us he explicat. Un cop li haguem posat tots el ingredients, l'amanirem amb oli per sobre i enfornarem, baixarem el forn sobretot a 180 graus, la posarem al mig del forn calor dalt i baix, i la hi tindrem aproximadament uns 20 minuts o una mica més si volem que ens quedi més daurada. Ja sabeu que cada forn té la seva història, per tant cal tenir-ho en compte.
Deixarem que es refredi i ja la tindrem a punt, sempre s'hi pot afegir unes gotes d’oli si volem que ens quedi més lluenta.
Jo faig servir aquesta recepta perquè no requereix un repòs llarg. En trobareu moltes de receptes, casdascuna amb les seves peculiaritats.
 
Si voleu algun aclariment per a la recepta, podeu contactar amb mi mitjançant el correu electrònic llauradomariateresa@gmail.com o per missatge directe al meu compte d’instagram @mussarafood_mtllaurado.
 
 
 
.


Maria Teresa LLauradó




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Passatemps, Portada

Passatemps 81: Autodefinit

Què passa, Notícies, Portada

Pulsòmetre Lo Pedrís 81

PUJA Puja el grup Fridays for Future Vilaplana . Aquesta agrupació...
Què passa, Entitats, Notícies, Escola, Portada

L€escola de Vilaplana guanya un premi del Consell Esportiu del Baix Camp

Uns dies abans del confinament de les escoles, el 13 de març, els nens i les nenes de...
La nostra gent, Què passa, Homenatges, Notícies, Portada

Salvador Simó Gomís. Vilaplanenc de l'Any (2020)

Abans de res, creiem necessari que cal fer un incís: En aquesta situació que estem...
Opinió, Què passa, Articles, Música, Teatre, Portada

Un oasi cultural anomenat MUSSART

Recordarem l'any 2020 per molts motius, però indiscutiblement per la xacra que ha...
La nostra gent, Homenatges, Portada

EL PACO I LA VICTORINA, GENEROSOS AMBAIXADORS DE VILAPLANA

Des del primer dia que va sortir a la llum Lo Pedrís número u, 12...
Opinió, Editorial, Portada

AGAFANT EL RELLEU

Quan vaig veure que hi havia un cert neguit dins l'Equip de “Lo Pedrís” i...
Opinió, Editorial, Portada

EDITORIAL

A l’editorial del passat número, en el 20è aniversari de la revista, vam...
Què passa, Notícies, Portada

La primera instal·lació fotovoltaica municipal

L'Ajuntament de Vilaplana posa en marxa la primera instal·lació...
Opinió, Articles, Portada

Vilaplana vol (i es mereix) connectar-se amb el segle XXI

Escric aquest article en una doble condició. Com a vilaplanenc d’adopció,...
Esports, Natura, Portada

Rutes per a caminar: Circ de Pessons

Amb ganes de sortir a l'estranger? Per començar aquesta excursió...
Què passa, Notícies, Teatre, Portada

2n Festival de Cultura Crítica: PROSCRITS

Quan els veïns de L'Aleixar fan quelcom d'excel·lent, organitzat per tan sols...
Què passa, Activitats, Notícies, Portada

Fridays for Future Vilaplana. Documentals pel canvi

Just fa un any, Lo Pedrís núm. 77 portava una ressenya sobre una tertúlia...
Recerca, Tradicions, Cuina, Portada

Receptes de les àvies de Vilaplana: Croquetes de Rostit

Un matí, conversant amb la Maria Júlia, explicava convençuda, que a ella...
Recerca, Història, Història, De cinema, Portada

De cinema: La Guerra Freda (I) € La Guerra de Corea

Les persones ens deixem enredar fàcilment amb mentides o esperances segons sigui el cas....
Què passa, Història, Notícies, Història local, Portada

EL CAMP DE TREBALL

Des de la Cooperativa de lleure Quàlia enguany arribàvem per primer cop al poble de...
Què passa, Història, Notícies, Història local, Portada

PROJECTE FONTS - LA FONT DE LA VILA

Records Sempre recordaré la profunda petjada que va deixar en mi...
Recerca, Cuina, Portada

AVUI PARLAREM D€ARR'S

Segons la Viquipèdia, l'arròs és una planta herbàcia i semi...
Què passa, Activitats, Portada

EN DEFENSA DE LA CULTURA SEGURA

Fa mesos que estem molt condicionats per la pandèmia i això ens ha obligat a...
Què passa, Notícies, Música, Portada

CONCERT: €MÚSIQUES DEL MÓN€, amb la COBLA REUS JOVE.

Enguany, per la pandèmia, el 12 de juliol, no vam poder fer el 17è Aplec de la...
Recerca, Història, Història local, Medicina, Portada

La Grip Espanyola, la pandèmia dels nostres avis.

La situació creada per l’actual crisi sanitària derivada de...
Què passa, Notícies, Esports, Portada

EXPEDICIÓ DEL CAM-VILAPLANA AL CIM DEL MONT BLANC (4.810 m.)

Sí senyors!!! Finalment, al 4t intent ho heu aconseguit, Edgar i Gerard: MOLTES...
Què passa, Notícies, Esports, Portada

ACTIVITATS DEL CAM-VILAPLANA

BTT NOCTURNA 2020 Ja vam avançar en un altre Pedrís, la creació...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevista a Màrius Juanpere Aixalà

El Màrio va nèixer el 1962. A Vilaplana el coneixem com el fill petit de la Pepita...
Què passa, Notícies, Portada

La deixalleria mòbil, una oportunitat per reciclar més i millor

Seguint amb el desig de servei a les persones i a la comarca, i amb la intenció de...
Història, Tradicions i folklore, Portada

Aplec de la Mussara: 3 de juny de 1928, els orígens

Ens trobem en les acaballes d’una dura època de repressió del catalanisme...
Recerca, De cinema, Portada

QUI ÉS  EN DAVID SIMON?

Potser heu sentit el soroll que hi ha hagut aquest estiu a les xarxes amb relació a...
Opinió, Articles, Portada

Música

Tal vez las enfermedades mentales sean como melodías desconocidas. Quizás sean...
Què passa, Recerca, Notícies, Medicina, Portada

Donació de sang

La Campanya de Donació de Sang de Vilaplana, del passat 23 de juliol, es va fer a la...
Passatemps

Passatemps 80: Especial Post-Confinament