Recerca - Natura - Medicina | Revista 72
Les constel·lacions familiars I : ELS ORDRES DE L’AMOR
Un Racó amb Vistes a la Sanació
Les constel·lacions familiars I : ELS ORDRES DE L’AMOR
Què són ?
Bert Hellinger va ser el creador de les constel·lacions familiars, les quals proporcionen un ordre dins els sistemes, tant familiars com grupals, en el treball o en espais d’aprenentatge. Tot grup forma un sistema i si aquest es troba ordenat i totes les parts ocupen el lloc que els correspon podríem dir que gaudeixen de salut i que els membres es senten a gust a tots nivells, de salut física, equilibri emocional i en pau mental . Ara bé quan hi ha un desequilibri en una part de la constel·lació, ja que es tracta d’un sistema, les parts afecten al conjunt.
Les constel·lacions familiars no són considerades una forma de teràpia, ara bé poden tenir conseqüències sanadores. En realitat són considerades una fórmula que ens ajuda a posar a lloc cada part per a ordenar el sistema, sigui familiar o d’un grup que comparteix un fi o interès comú.
Com funcionen?
Les constel·lacions familiars bàsicament funcionen representant el problema que ve a constel·lar la persona interessada. Aquesta veu la representació asseguda, mentre un grup de voluntaris/es representen els membres implicats en la problemàtica, majoritàriament familiar. També es tracten malalties, problemes econòmics o de feina, es col·loca un representant per a totes les parts importants: per exemple pare, mare, parella, malaltia,etc.
Per a representar una constel·lació cal anar amb la ment oberta i tenir l’habilitat de deixar (per una estona) la teva pròpia conversa mental a banda. I llavors les representants es deixen sentir la informació que els arriba i la representen. Quan comences a constel·lar t’envaeix una sèrie de sensacions, emocions, a les quals cal fer cas i seguir-les i expressar-les. I així per mitjà de la persona que guia la constel·lació es va teixint el fil de la informació que va sorgint, per a reordenar-la i que cadascú ocupi el seu lloc, el que li pertoca.
La veritat és difícil d’explicar, perquè és una sensació que s’ha de viure, els més escèptics us preguntareu i d’on surt aquesta informació que es representa? Alguns dirien que de l'inconscient col·lectiu, en paraules de Jung, altres de la informació continguda en l’ADN. Tots tenim ADN que ve dels primers humans; per tant, tots venim de la mateixa informació genètica o bé d’un “teixit etèric” que ens envolta que conté la informació de tot allò que ha viscut la Terra i que està contingut en els registres Akhàsics, totes elles són teories, i podríem seguir enumerant-ne. Jo crec que l’important són les sensacions amb què marxa la persona cap a casa quan el seu sistema és ordenat i la pau que sent quan els seus avantpassats tornen a tenir el seu lloc. Per la psicologia seria un joc simbòlic: és per exemple el joc que fan els infants quan van al metge i els ha fet mal la injecció... quan arriben a casa juguen a posar injeccions al seu peluix preferit, per a processar allò viscut i posar a lloc el trauma. Les constel·lacions poden ser vistes com una forma de representar el trauma externament, veure’l, identificar-lo i col·locar-lo al seu lloc, expressant pel camí totes les emocions que van quedar sense expressar en el seu moment, origen de la majoria de traumes: no haver pogut expressar les emocions associades al fet traumàtic.
I com s’ordenen els sistemes?
Bert Hellinger va anomenar el que es diuen els ORDRES DE L’AMOR que ens poden ajudar a identificar on es troben els desordres en la nostra vida, podeu observar si aquests principis estan o no en harmonia en la vostra família i en el cas que no, com és possible que aquest desordre generi un desequilibri.
1r ORDRE : JERARQUIA I PERTINENÇA
Pertinença
Tots els membres de la família tenen igual dret a pertànyer a la família i tots pertanyen a la família d’igual forma, siguin quines siguin les seves idees, les formes de fer o ser.
De vegades donat un fet dolorós del qual no es parla o bé es jutja negativament, s’exclou una persona de la família, algun dels casos d’exclusió són l'alcoholisme o altres addiccions, ludopaties, abusos, delinqüència, avortaments, fills morts molt petits i també “les ovelles negres de la família” tots ells són exclosos de la família o bé perquè es deixa de parlar d’ells com si no existissin o bé perquè quan se’n parla es fa amb to despectiu. Això genera un desequilibri que en constel·lacions familiars es veu molt clar, perquè un membre més jove familiar agafa el rol de l’exclòs repetint aquells patrons, per tal que el familiar exclòs sigui vist, ja que el sistema sempre tendeix a buscar l’equilibri d’una forma o altra, de vegades no del tot saludable.
Altra forma de desequilibri que genera l’exclusió és la malaltia, sovint quan es dona el lloc que li correspon a la persona exclosa el representant de la malaltia diu “jo ja puc marxar”.
Jerarquia
L’ordre jeràrquic és molt important: el més bàsic és que qui arriba primer té el primer lloc i a mesura que es van afegint els altres membres van ocupant els seus llocs.
Un exemple clar és quan una parella amb fills/es es separa i un dels pares té una altra parella; en primer lloc, es troben la primera parella i els fills de la primera parella i després ve el lloc de la segona parella i els fills que pugui tenir amb aquesta. I això és important perquè de vegades es dóna més importància a la nova parella i els nous fills, creant un desordre en relació a la primera parella i fills/es, que pot arribar a convertir-se en exclusió.
Un altre exemple: els germans de vegades també volen ocupar altres llocs que no els pertoca, i això ho podem veure quan el més petit vol fer de germà gran. O fins i tot quan el germà gran fa de pare dels altres, aquest desordre pot provocar que el germà que vol fer de pare no trobi parella, ja que d’alguna forma està emetent una informació i és que al ser el “pare metafòric” dels seus germans ja està “casat” amb la seva mare, són aquells nois o noies que viuen a casa dels pares (falti o no un dels dos progenitors) i s’han fet càrrec de coses que els pertocava als pares i no a ell /a que per odre jeràrquic ve després.
Un altre exemple que té lloc sovint és quan ocupem el lloc de pares o mares dels nostres pares i mares, carinyosament se’n diu “abuelear”, és a dir, fer d’avi o àvia, ja que pretenem ensenyar què és el millor per la vida dels nostres progenitors, creient-nos que en sabem més que ells i creant així un gran desequilibri en la nostra vida.
2n ORDRE: EQUILIBRI ENTRE DONAR I REBRE
El balanç de rebre i donar entre iguals ha de ser equilibrat perquè una relació sigui pròspera i es mantingui, és a dir si dins d’una parella sempre és un el que dóna i l’altre el que rep, es crea un desequilibri difícil d’arreglar que genera una frustració, tant per al que dóna en excés com per al que rep. Entre iguals inclou amistats, germans o parella.
Entre desiguals, és a dir entre progenitors i fills /es, l’ordre adequat és que els pares donen i els fills/es reben. En canvi, hi ha moltes ocasions entre les quals els descendents no poden rebre o no els hi resulta fàcil, creant així un desequilibri (ja en parlarem en una altra ocasió).
3r ORDRE: LA CONSCIÈNCIA DEL TEMPS I EL LLOC QUE TE TOCA VIURE
Sovint vivim en un passat, amb unes emocions antigues de recança, de nostàlgia o de ràbia, tristesa, etc, que no ens permeten viure el moment present i de vegades aquestes emocions són “herències familiars”.
Ens en podem adonar sobretot quan algú diu: “és que és patidora com sa mare” o qualsevol altre adjectiu. Aquell atribut l’hem fet nostre i ens fa viure la vida sense la total capacitat de les nostres habilitats, de tal forma que estem vivint la vida amb un patiment que és més heretat que propi i això provoca que no visquem en plena consciència de la vida present. Això es pot extrapolar més enllà d’emocions, a formes de fer, que són familiars, com si en la genètica haguéssim heretat el tarannà, la personalitat o les addicions; són més aviat lleialtats familiars que decisions pròpies. És per això que les constel·lacions et permeten prendre consciència del teu moment present i que hi ha de propi i d’allò heretat per a poder deixar enrere allò que no ens fa bé, honrant i respectant els nostres ancestres en el procés.
Com veieu, és un tema molt extens i complex d’explicar, per la qual cosa crec que hi dedicaré algun altre número. Per a més informació o qualsevol dubte em trobareu a
terapia.albabd@gmail.com
Alba Borrà s DÃaz. Psicòloga i naturòpata
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat


Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinà mic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, aixà que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les NotÃcies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Grà cies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de và lua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessà ria i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Grà cies, sergi.
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: MagnÃfic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar aixà en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sà que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessà ria, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
02/02/2019Literatura, Narrativa
Volia parlar-vos del carro de casa. D'aquell carro que vam comprar venturer i que hem tingut...
12/12/2018Recerca, De cinema, Portada
XVIII Festival Internacional de Cinema de Tarragona
Després d’una setmana...
10/12/2018Recerca, De cinema, Portada
Passats uns mesos i unes eleccions –del llarg reguitzell que properament...
10/12/2018Què passa, Activitats, Portada
El text de la carta el podeu llegir a la foto de la carta que ens han fet arribar un grup de...
10/12/2018Recerca, Cuina, Portada
Posar-se davant dels fogons és cosa fàcil. Ara, que en surtin coses bones, ja no...
09/12/2018Què passa, NotÃcies, Portada
Festa dels 50 anys de l'ordenació de Josep Bofarull i Veciana.
Des del 23...
09/12/2018Recerca, Casos i coses, Portada
Julio Antonio va morir molt jove, en el cim d'una incipient carrera d'èxit i en...
09/12/2018Què passa, Activitats, NotÃcies, Portada
Dins dels diferents actes de la Festa Major, en Salvador Juanpere va fer un...
09/12/2018Què passa, NotÃcies, Portada
El Mossèn Manel Fuentes va canviar de parròquia. Ha estat destinant a la Selva i a...
09/12/2018Literatura, Contes, Portada
Aquest és el conte que han escrit en Maurici Montané i...
09/12/2018La nostra gent, Records, Portada
NECROLÒGIQUES ANY 2018
Joan Cabré...
09/12/2018Història, Història local, Portada
Un sinònim d’edifici és immoble i, de fet, generalment considerem...
09/12/2018Opinió, Editorial, Butlletins, Portada
Ara que s’acosta el Nadal i arriba la fi d’aquest any, és un bon moment per...
09/12/2018Què passa, Activitats, Portada
El dissabte 1 de desembre vam celebrar el quart campionat de botifarra de Vilaplana en...
05/12/2018La nostra gent, Entrevistes, Portada
Plovisqueja mentre enfilo carrer Major amunt per anar a ca l’Agustí. Ell...
03/12/2018Opinió, Articles, Portada
L’any 1992 va ser el commemoratiu de l’invasió d’ Amèrica....
01/12/2018Literatura, Poemes, Portada
Quan arribem al desembre i fa un fred que déu-n’hi-do, prepararem el pessebre en...
30/11/2018Literatura, Ressenyes literèries, Portada
Volia parlar-vos del carro de casa. D'aquell carro que vam comprar venturer i que hem tingut...
29/11/2018Literatura, Ressenyes literèries, Portada
El proppassat divendres, 23 de novembre, al Palau Bofarull de Reus, es va presentar un llibre...
28/11/2018La nostra gent, Efemèrides, Portada
ANY 2018
Foto 1: Bet Ciurana Pujals, 20 de juliol
Foto 2: Jana Anguera Julian, 15 de...
28/11/2018Què passa, Activitats, Esports, Portada
Sembla que anem consolidant aquesta cursa amb bicicleta per la festa major. Enguany s’ha...
28/11/2018Què passa, Activitats, Ampa escola, Portada
És un terme inventat, si, però això del HALLOWEEN també s’ho...
28/11/2018La nostra gent, Entitats, Entrevistes, Escola, Portada
Els nens i nenes de la classe del Bosc Màgic volem saber coses de Vilaplana i hem...
19/11/2018Recerca, Cuina, Portada
D’ENTRANT: LLAMÀNTOL
INGREDIENTS:
Llamàntol
SALSA INGREDIENTS...
18/11/2018Literatura, Contes, Portada
Estic veient un bitllet a terra, allà al davant. És un d’aquells bitllets...
18/11/2018Recerca, Natura, Portada
- Hi ha alguna planta més per aquí que sigui per netejar ferides?
- Doncs...
18/11/2018Entitats, Escola, Portada
Els alumnes de cicle inicial hem treballat les rimes de paraules. Dues paraules rimen si les...
18/11/2018Recerca, Tradicions, Escola, Portada
Nowadays, Halloween is one of the most common festive days in the whole world. People get...
18/11/2018Què passa, Activitats, Escola, Portada
Els nens i nenes d'Educació Infantil gaudim molt a psicomotricitat. Cada setmana fem...
18/11/2018Recerca, Natura, Escola, Portada
Aquesta mes a la classe de Medi hem estat parlant sobre els moviments que fa el nostre...