Accepto
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies
Tornar
Què passa - Història - Activitats - Fem memòria | Revista 83

8 de març: Dia de la Dona, també a Vilaplana


A les 8 del vespre, a la plaça de la Vila, fem la lectura del Manifest del dia internacional de les dones i la projecció, a la part de dalt de la façana del davant de l'Ajuntament, de l'Exposició digital, 30 dones que han obert camí.

És un acte curt, senzill, íntim i reivindicatiu. El manifest i l'explicació de cada dona es pot sentir per tot el poble, per megafonia.

Aquestes trenta dones són només una petita mostra. N'hi ha hagut moltes, n'hi ha moltes i encara n'hi haurà moltes de dones que seguiran obrint camí.

 
 


EXPOSICIÓ DIGITAL
30 Dones que han obert camí
(15 dones d'aquí i 15 dones d'arreu)


 

 
   1. JOSEFINA CASTELLVÍ PIULACHS (1935)

Va néixer a Barcelona i ha estat la primera dona que s’ha dedicat a l’oceanografia. Va dirigir durant sis anys una base científica a l’Antàrtida, en la qual s’estudiaven els bacteris marins.

 
  2. MARIA PEPA COLOMER LUQUE (1913–2004)

Barcelonina. Als 18 anys va obtenir la llicència de pilot i es va convertir en la primera aviadora catalana de la història. El seu primer vol militar, a l'inici de la Guerra Civil, va ser una missió per llençar futllets antifeixistes sobre la ciutat de Barcelona.

 
  3. AURORA BATET RIELLO (1936)

Va néixer a Reus. Amb l’Aurora, les dones van començar a ser presents en el món casteller. Als anys quaranta la presència de les dones en aquest àmbit era inexistent, però ella venia d’una nissaga de castellers i el fet de pujar en un castell li semblava el més normal del món.

 
  4. ANNA MARÍA MARTÍNEZ SAGI (1907–2000)

Barcelonina, gran esportista, brillant periodista, bona escriptora… Va ser la primera directiva del Futbol Club Barcelona, però el rebuig duríssim dels socis masculins va fer que acabés dimitint.

 
  5. ARACELI SEGARRA ROCA (1970)

Filla de Lleida. L’espeleologia i l’alpinisme són dues de les disciplines de muntanya que aquesta pionera ha dut a la pràctica. La seva gesta més aclamada, però, és la d’haver estat la primera dona catalana a pujar l’Everest.

 
  6. ISABEL VILÀ PUJOL (1843-1896)

Nascuda a Calonge, al Baix Empordà. Va lluitar perquè els nens i les nenes no treballessin més de cinc hores al dia. La seva vida ha estat marcada per la voluntat de millorar la vida de la gent treballadora. Se la considera la primera dona sindicalista catalana.

 
  7. ANNA VEIGA LLUCH (1956)

Barcelonina. Aquesta biòloga especialitzada en reproducció assistida és la mare científica de la Victòria Anna, la primera nena proveta que va néixer a Catalunya l’any 1984 per fecundació in vitro.

 
  8. MÍRIAM GALISTEO MANZANARES (1976)

Llicenciada en farmàcia, va entrar en el cos de bombers després de superar les duríssimes proves d’accés. És la primera dona que accedeix al cos de bombers de Barcelona en 142 anys d’història.

 
  9. FRANCESCA BONNEMAISON FARRIOLS (1872-1949)

Barcelonina. Va ser pedagoga, escriptora i promotora de l’educació femenina popular catalana. Essent la directora de la biblioteca parroquial de l’església de Santa Anna, de Barcelona, va obrir les portes a les dones. Posteriorment, la biblioteca, va ser l’Institut de Cultura Popular per a la Dona.

 
  10. NATIVIDAD YARZA PLANAS (1872-1960)

Va néixer a Valladolid. L’any 1934 es va convertir en la primera alcaldessa catalana, elegida per sufragi universal. Va ser una gran mestra, una gran alcaldessa i una gran defensora de la República.

 
  11. DOLORS ALEU RIERA (1857-1913)

Barcelonina. Metgessa catalana especialitzada en ginecologia i medicina infantil. Va ser la primera dona llicenciada en Medicina, a l'Estat espanyol. Son pare era fill de Cornudella del Montsant.

 
  12. LLUÏSA CASAGEMAS COLL (1857-1913)

Nascuda a Barcelona. Va ser la primera compositora catalana que va compondre una òpera.

 
  13. ANTÒNIA ABELLÓ FILELLA (1913-1984)

Reusenca, republicana, pianista, periodista i escriptora. Va ser empresonada per les seves idees, fins a l'any 1941, al Convent de les Oblates de Tarragona, convertit en presó de dones pel govern de Franco.

 
  14. FEDERICA MONTSENY MAÑÉ (1905-1994)

Nascuda a Madrid, va ser política, escriptora i líder anarquista. Fou ministra durant la Segona República Espanyola. Va ser la 1a dona ministra d'Espanya. Son pare era fill de Reus.

 
  15. NEUS CATALÀ PALLEJÀ (1915-2019)

Activista, antifeixista, filla dels Guiamets, al Priorat. Era infermera i va traspassar la frontera francesa amb 180 nens orfes de la Colònia Las Acacias de Premià de Dalt, que estaven al seu càrrec. Va ser la penúltima supervivent catalana del camp de concentració nazi de Ravensbrück.

 
  16. VIRGINIA WOOLF (1882-1941)

Va néixer a Londres (Anglaterra) i va morir a Lewes (Anglaterra). És considerada una de les principals escriptores i assagistes britàniques del segle XX, i una figura destacada en la lluita pels drets de les dones. És autora d'obres com La senyora Dalloway i Una cambra pròpia. 

 
  17. MARIE CURIE (1867-1934)

Va néixer a Varsòvia (Polònia) i va morir a Passy (França). És coneguda pels seus estudis sobre la radioactivitat i per ser la primera dona científica en rebre el Premi Nobel. Durant la seva vida sempre va defensar el tracte igual entre dones i homes. 

 
  18. AGATHA CHRISTIE (1890-1976)

Va néixer a Torquay (Anglaterra) i va morir a Winterbrook (Anglaterra). L'escriptora coneguda com “La reina del crim”, va publicar 66 novel·les.

 
  19. ANGELA DAVIS (1944)

Va néixer a Birmingham (Alabama, EUA). És una activista política afroamericana i professora del Departament d'Història de la Consciència de la Universitat de Califòrnia des de 2008. Activista pels drets civils i contra la discriminació racial i feminista. Va formar part del Partit Comunista i dels Panteres Negres. 

 
  20.VIVIAN MAIER (1926-2009)

Va néixer a Nova York i va morir a Chicago. La fotògrafa coneguda com la "mainadera invisible", es dedicava a cuidar nens per poder pagar el seu material fotogràfic i tenir una vida que li permetés no deprendre de ningú. Va fer més de 150.000 fotografies durant la seva carrera, amb especial interès en les persones i l'arquitectura de Nova York, Chicago i Los Angeles, tot i que també va viatjar i fotografiar arreu del món.

 
  21. ROSA PARKS (1913-2005)

Va néixer a Tuskegee (Alabama, Estats Units) i va morir a Detroit (Michigan, Estats Units). Va ser una figura molt important del moviment pels drets civils als Estats Units. Es va negar a cedir el seu seient a un home blanc i moure's a la part de darrere de l'autobús on viatjava, tal com obligaven les lleis Jim Crow. El seu gest va desencadenar tretze mesos de boicot als autobusos, per part dels ciutadans afroamericans. Cinc anys després el Tribunal Suprem dels Estats Units va declarar inconstitucional la llei de segregació als transports públics.

 
  22. WANGARI MAATHAI (1940-2011)

Va néixer a Nyeri (Kènia) i va morir a Nairobi (Kènia). Va ser una política i ecologista que va convertir-se en la primera dona africana en rebre el Premi Nobel de la Pau. Va ser l'any 2004 per la seva contribució al desenvolupament sostenible, la democràcia i la pau. 

 
  23. SIMONE DE BEAUVOIR (1908-1986)

Va néixer i va morir a París. Va ser una escriptora, professora i filòsofa considerada figura clau del feminisme a partir de la seva obra El segon sexe.

 
  24. MARY WOLLSTONECRAFT (1759-1797)

Va néixer a Spitalfields (Anglaterra) i va morir a Londres. Va ser una filòsofa i autora anglesa que al seu llibre Vindicació dels drets de la dona va reivindicar que la dona no és inferior a l'home i va establir les bases del feminisme modern. A més, va ser la mare de la famosa escriptora Mary Shelley. 

 
  25. MARUJA MALLO (1902-1995)

Va néixer a Viveiro (Lugo) i va morir a Madrid. Va ser una de les principals artistes de la Generació del 27 i una important pintora del surrealisme. L'any 1936, després de l'alçament militar contra la Segona República espanyola, va fugir a Portugal, i, finalment, a Argentina. El seu exili va durar vint-i-cinc anys.

 
  26. FRIDA KAHLO (1907-1954)

Va néixer a Coyoacán (Mèxic), i també hi va morir. Després d'haver patit un accident que la va deixar postrada al llit, va començar una trajectòria com a pintora. Els seus quadres reflectien el seu dolor físic, la tempestuosa relació amb el seu marit Diego Rivera, els seus ideals comunistes i la seva concepció de la dona.

 
  27. AGNÈS VARDA (1928-2019)

Va néixer a Ixelles (Bèlgica) i va morir a París. Va ser una directora de cine i figura mítica de la Nouvelle Vague, considerada una de les pioneres del cinema realitzat per dones i del cine feminista. Va rodar pel·lícules com Cleo de 5 a 7 i La felicitat.

 
  28. AMPARO POCH (1902-1968)

Va néixer a Saragossa i va morir a Toulouse (França). Va ser una escriptora i metgessa, activista, antifeixista i llibertària, cofundadora de la revista Mujeres libres. Al llarg de la seva vida va ajudar moltes dones obreres a posar fi als prejudicis i tradicions sobre la maternitat i la sexualitat. A més, va cuidar de nens refugiats de la Guerra Civil.

 
  29. IRENA SENDLER (1910-2008)

Va néixer a Varsòvia (Polònia) i també hi va morir. És coneguda com "l'àngel del gueto de Varsòvia". Va ser una infermera i treballadora social i durant la Segona Guerra Mundial, va salvar la vida de més de 2.500 nens jueus.

 
  30. MALALA YOUSAFZAI (1997)

Ha nascut a Mingora (Pakistan). És una activista a favor dels drets civils, sobretot dels de les dones, a la vall del riu Swat, on el règim taliban prohibeix l'educació de les nenes. Per les seves idees i accions va rebre un tret al cap. La seva tasca l'ha fet mereixedora del Nobel de la Pau, l'any 2014.






















































































Ajuntament. Regidoria d’Igualtat




+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Opinio online
comentaris Comentaris recents
Pitxi

Jóvens de Vilaplana

Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...

Josep Maria Garcia Abelló

Sobre els Bolets

Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...

Josep Bigorra

Felicitats al Grup de jóvens

Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...

Un Que Contrasta Les Notícies

Felicitats al Grup de jóvens

Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...

Miguel y Espe

El títol, posa-li tu

Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...

Pitxi

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...

Eladi Huguet Salvat

La cançó del vell Cabrés

Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.

Albert Aragonès

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/

Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet

Poema de Festa Major: l'envelat d€Oleguer Huguet

Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...

Eduard (lamussara.org)

El Senglar (II part)

Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.

Jaume Queralt

El cultiu casolà de la gírgola (II Part)

Veure el video de Jaume Queralt

Joan Mº Rius Serra

L'optimisme com a virtut

Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...

Sergi

Apunts sobre el teatre

Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...

Salvador Juanpere

Han de passar vint dies

Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...

Eladi Huguet Salvat

De llibres

Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...

Raquel

El carrer de la fe

Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.

Raquel

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...

Eladi Huguet Salvat

L'optimisme com a virtut

Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...

Eladi Huguet Salvat

Contes reciclats

La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...

Raquel

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Coincideixo totalment amb el comentari anterior.

elsemanaldetarragona

Lo català de Vilaplana: l'article definit LO [lu] (1)

me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?

Eduard

Exposició sobre el poema d’Eduardo Galeano “Los Nadies”

Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...

Eduard

L'equip de govern diu no a la dimissió del subdelegat

Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...

Raquel

Presentació de l'agenda llatinoamericana i mundial 2001

Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...

Articles recents
Passatemps, Portada

Passatemps 93: Minimots

Opinió, Editorial, Butlletins, Portada

Lo Pedris 93 (octubre 2023)

Què ens passa pel cap quan comprovem que no raja aigua per l’aixeta? De veritat ens...
Portada, Fem memòria

A veure si saps on és?

A Lo Pedrís núm. 92, va sortir el pany de la porta del número 5 del Carrer...
Recerca, Cuina, Portada

Coc d'avellanes

Estem en plena temporada de l'avellana. Ara, molta gent ja ha acabat de plegar i són...
Recerca, Cuina, Portada

PANELLETS

Per aquest número de la revista, pròxim a la festivitat de Tot Sants, compartim...
Recerca, Medicina, Portada

Els trastorns mentals en la vellesa

Hi ha una mena de llista de prioritats imaginària que ens fa anteposar unes coses per...
Què passa, Notícies, Portada

L'Alzheimer

Dins la setmana del Dia Mundial de l'Alzheimer, l’Ajuntament de Vilaplana, el dimecres,...
Què passa, Activitats, Portada

Camp de Treball €Mussacamp€, a Vilaplana

El dilluns, 24 de juliol, es va començar la 4a edició del Camp de Treball...
Història, Masos, Portada

CAL PATACA

SITUACIÓ Casa aïllada al damunt del camí de les Tosques. És molt...
Història, Masos, Portada

CAL MARC

SITUACIÓ Casa situada entre cal Cassoles i cal Rafael. Davant hi ha les cases de la...
La nostra gent, Efemèrides, Portada

Sopar d€Aniversari de la Quinta del 63

Aquest estiu, la Quinta del 1963 han estat de celebració, ja que enguany fan 60 anys! Per...
Què passa, Activitats, Portada

Activitats

Cinema a la Fresca Els mesos de juliol i agost, al vespre-nit, i en dijous, hem pogut veure...
Què passa, Música, Portada

Torna l€edició d€estiu de Camí de formiga a la Plaça de la Riba

El passat 15 de juliol, la plaça de la Riba va ser testimoni d’una nova...
Què passa, Activitats, Portada

Juliol solidari, a Vilaplana

Mulla't per l'Esclerosi múltiple (16 de juliol de 2023) Diumenge al...
Què passa, Activitats, Esports, Portada

Campionat de Natació

El diumenge 13 d'agost, la piscina del Casal Vilaplanenc va reviure una jornada...
Què passa, Activitats, Esports, Portada

La Tercera Joventut s€activa.

Aquest estiu, i per tercer any consecutiu, a la Planeta, hem tornat a fer les sessions de...
Què passa, Activitats, Portada

Mussart 2023

Ens esperava un bosquet curiosament verd i silenciós. La veu timbrada i els ulls...
Opinió, Articles, Portada

Pulsòmetre

Puja 1- Les activitats esportives fa anys que es fan al poble, però actualment se...
Què passa, Notícies, Portada

18è Aplec de Sardanes a la Mussara

El segon diumenge de juliol, que enguany ha estat el dia 9, ens vam trobar a la Mussara, en...
La nostra gent, Records, Portada

Lo Pedrís pel món

Recerca, De cinema, Portada

Estrelles fugaces (II)

Continuem amb el llistat iniciat en el número anterior. En aquella ocasió ens...
Història, Portada, Fem memòria

De la Mussara a Nova York

Un dels prejudicis que ens hem anat fent equivocadament sobre la gent de la Mussara és que...
Literatura, Lingüística, Portada

La mort secreta de les paraules

En un sopar molt agradable d’aquest estiu, vam començar a parlar de la paraula...
Opinió, Articles, Portada

Les figues del camí

L'estiu (i els molts mesos de bon temps en general) és temps de gaudir de la natura i...
Recerca, Natura, Portada

La Vall Closa

L'Itinerari de la Vall Closa és un recorregut sobre la presència de les...
La nostra gent, Entrevistes, Portada

Entrevistem a Miquel Romans, director de cine. En lluita per la memòria històrica

Vam conèixer el Miquel Romans a la presentació d’Un cel de plom, al cine de...
La nostra gent, Homenatges, Portada

XII Edició del Vilaplanenc/ca de l'any 2023

El premi del Vilaplanenc/ca de l’any compleix el XII Aniversari. Qui s’hagués...
Recerca, Cuina

Receptes d'estiu: Crema d'albercocs

Crema d'albercocs (aubercocs) o préssecs, per 3 persones Aquesta recepta,...
Recerca, Cuina

Receptes d'estiu: Cebiche d'escopinyes

Aquesta vegada us porto un parell de receptes d’aquelles que no cal fer gaire cosa,...
Entitats, Escola

CANT€NIA

De vegades es fa difícil trobar paraules per explicar algunes emocions, i això...