Natura | Revista 1029/12/2002
Quin Rovelló és qui?
De rovellons n’hi ha un grapat, tots amb les seves diferències, però a tots els anomenem rovellons. I ho són. Però hi ha unes característiques, fins i tot uns noms, que els donen personalitat.
Els noms.
El nom científic dels rovellons és el de lactari, o Lactarius (nom científic en llatí), que vol dir que té llet, i això ho podem comprovar si fem un tall a les làmines. El color del làtex quan fem el tall ens dirà quin rovelló tenim a les mans, sempre que ho sigui.
Si ens surt de color pastanaga tindrem un pinetell o lactarius deliciosus (Lactari deliciós). Aquest bolet també el coneixen en altres contrades de Catalunya com pinenc, rovelló d’obaga, peratxe. Els castellans en diuen nízcalo, níscalo o seta de pino, els vascos esnegorri, els francesos lactarie déliceux, els portuguesos o cogumelo-de-leite, els italians lepancendro buono, els anglesos milky agaric, els alemanys echter reizquer o kiefern-blutreizker, els russos Рыжик, els japonesos , els xinesos ... Quasi bé tots els idiomes volen dir el mateix, o això vull creure, encara que els francesos no s´han escarrassat gaire, no?. I els alemanys, que sembla que ja se’l mengin.
Una altra espècie de rovelló és el Lactarius sanguifluus (que flueix sang) aquest té la llet de color violaci. És el rovelló rovelló, però també podem sentir que l’anomenen vinader, esteper, rovelló de solell, esclata-sangs. En els altres idiomes no el diferencien del pinetell, encara que els francesos ara son més originals i li diuen lactarie vineux.
També podem trobar el rovello vinós o Lactarius vinosus que té la llet d’un color més pujat que l’anterior, tirant al del vi. I un altre de ben curiós: Lactarius semisanguifluus, al qual si li fem un tall a les cartes, la llet primer és de color ataronjat, després vermell, i després és de color vinós. És com si fos un tot en un.
On i quant es fan?
Sota els pins principalment i si els temps acompanya (cosa estranya), des de finals d’estiu i durant la tardor. A partir d’ací ja depèn d’un ventall de possibilitats: que encertem la rovellonera, que no estigui repassat per parcel·listes, pixapins....(Podeu repassar l’argot en anteriors números del Txinc-Txenc).
Qui és la mare?
El que en diuen la mare del rovelló, resulta que és un altre fong (Hypomyces lateritius) que parasita el bolet i li provoca malformacions: desapareixen les lámines, deixant aquesta part de color blanc. Si ve del pinetell en diuen pinetella i si be del rovelló, rovellola o mare del rovelló.
Ep!!!
N’hi ha un que li diuen rovelló de cabra o rovelló bord (Lactarius chrysorrheus), i és el primer que trobem al bosc i ja ens fa dubtar. És un bolet d’una coloració pàl·lida amb llet blanca al principi, que és torna groga amb contacte amb l’aire. És fa sota alzines, roures i castanyers. Ja se sap que en cas de dubte s´ha de consultar a un expert, que a Vilaplana n’hi ha molts, i sinó, rebutjar-los, que ens estalviarem un bon mal de panxa.
Els rodolins.
*Al rovelló cerca-li companyó.
*On hi ha la llora el rovelló plora.
La recepta.
1 Kg. de rovellons, 500 gr. de macarrons, 2 talls de cavall o vedella tallada a trossets, 1 ceba ratllada, 500 gr. de tomàquets rallats, llet, farina de blat de moro, farigola, orenga, mantega, oli d’oliva, sal i pebre.
Agafarem la meitat dels rovellons tallats a bocinets i els fregirem amb oli. Els reservarem. Amb el mateix oli, farem la sofregida dels macarrons amb els ingredients indicats i la resta dels rovellons. Una vegada fet tot això barrejarem els macarrons colats amb la sofregida hi ho disposarem amb una plàtera per anar al forn.
Per fer la beixamel, per un costat diluirem una cullerada sopera de farina en un tassa de llet, i per un altre, passarem per túrmix llet i els rovellons que hem reservat al principi. Ha de quedar com un puré. A continuació sofregirem la resta de la ceba ratllada amb mantega. Una vegada està al punt, hi afegirem la farina diluïda amb llet, el puré dels rovellons i una miqueta de sal, i anirem remenant perquè no s’agrumolli. Una vegada tenim la beixamel l’escampen pel damunt dels macarrons, afegim formatge al gust i espolseguem amb orenga. Gratinem al forn i ja ho tenim.
Bon profit.
El vers.
Si a finals de l’estiu plou bastant
cap al bosc estem anant.
hi anem amb molta il·lusió
i aveure si hi trobem algun rovelló.
Amb compte caminarem
perquè amb alguna pedra no ensopeguem.
Si al arribar molt sents cridar
el cistell poc ple està.
L’any que molts se’n fan
tothom en sap trobar,
i si pocs en surten,
la gent igual busquen.
Però només els que saben lus raconets
ompliran lus cistellets.
Si fem una bona trobada
a la brasa en farem una bona escalivada,
acompanyats d’alguna costella
serà un esmorzar de meravella,
hi afegirem uns quants glops de vi
que l’àpat ens ajudarà a pair.
I si no n’hem trobat
ja ens haurem passejat
i a la vegada respirat
un aire no contaminat.
De dolents no en plegarem
sinó, mal de ventre tindrem,
i si no el coneixem
als entesos ho preguntarem.
Quan la campanya s’haurà acabat
pocs o molts n’haurem trobat,
i com que no ens desanimem
l’any que ve hi tornarem.
Autor: A.S.R.
Text: Jordi Fernàndez
Fotografia: Antoni Duran (S.C.M.)
Jordi Fernàndez
+ Publicar el meu comentari
Cercar
Publicitat
Comentaris recents
24/10/2013
Pitxi
Crec que feia temps que no sorgia un grup de joves tan dinàmic, participatiu i que vetlli tant pels interessos de tota la nostra...
17/10/2013
Josep Maria Garcia Abelló
Per a tots els afeccionats als bolets i a la bona literatura, els recomano aquest article de Mariona Quadrada sobre les espècies...
17/10/2013
Josep Bigorra
Sempre he trobat molt poc graciós això d'escriure en anònim, així que no costa res donar la cara. Les coses clares, des del primer...
13/10/2013
Un Que Contrasta Les Notícies
Ahir, tot molt bé, però no pengen tantes medalles. M'ha arribat de fons oficials que l'alcalde i demés perslonal de l'ajuntamen,t a...
08/09/2010
Miguel y Espe
Moltes felicitats pel vostre bon fer en aquest meravellós *rinconcito* on amb tant afecte se'ns tracta i se'ns alimenta. Una abraçada
06/01/2010
Albert Aragonès
Gràcies per l'elogi, Pitxi. Trobo que el format web d'aqueixa mena de treballs és ideal i és millor que reserveu el paper per als...
09/09/2009
Pitxi
A nivell de vàlua filològica, sens dubte, és un dels millors articles que s'ha publicat a Lo Pedris des de que al 2000 va sorgir a la...
05/09/2009
Eladi Huguet Salvat
Com podreu veure l'últim alcalde que signa el manifest és el de Vilaplana, l'amic Tomas Bigorra.
01/09/2009
Albert Aragonès
Prova de posar-te en contacte amb l'editorial: http://www.pragmaedicions.com/
01/09/2009
Josep Ma.Fernando Villasevil Escofet
Me encantaria moltissim poguer adquirir el llibre Flames de Teia (Jaume Marine) no se a quina botiga a on ho puc trovarlo. Visc a Londres...
06/08/2009
Eduard (lamussara.org)
Una molt bona iniciativa!! Esperem que el temps acompanyi.
18/07/2009
Jaume Queralt
Veure el video de Jaume Queralt
16/07/2009
Joan Mº Rius Serra
Benvolguts, com a descendent de La Mussara ( des de 1694 ) m’agradaria saber si hi ha alguna recerca feta, referent a la població...
20/06/2009
Sergi
Pregunto,,,,,,,,,,¿¿¿¿¿¿¿ a dia d'avui 20 de juny del 2009, s'ha fet alguna cosa????, perque la conexiò que continuem tenin tots...
10/06/2009
Salvador Juanpere
Estimat Eladi: T’agraeixo el comentari aquest de l’acte de presentació del llibre al Centre d’Art Santa Mònica d’ahir, i...
28/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Salvador et felicito. El teu enginy no para. Sempre tens la motivació necessària i adequada. És veu palesament que has...
25/04/2009
Raquel
Ja veig que m'hauré de tornar a donar d'alta al FaceBoock... Gràcies, sergi.
25/04/2009
Raquel
Sembla que ja ha començat la campanya electoral per les europees, encara que sigui de manera soterrada...
18/04/2009
Eladi Huguet Salvat
Hola Sergi: Magnífic el blog de La Mussara. He de fer-te unes petites observacions. L'oncle Ambròs es deia AGUSTENCH i HUGUET i es...
17/04/2009
Eladi Huguet Salvat
La iniciativa portada a terme per l'Ajuntament de Vilaplana de donar vida i color al poble de La Mussara, no d'un simple llogaret,...
07/04/2009
Raquel
Coincideixo totalment amb el comentari anterior.
06/04/2009
elsemanaldetarragona
me parece muy bien esa propuesta. ¿porque no hacen ustedes lo mismo en el gobierno tripartito de la generalitat de catalunya?
26/03/2009
Eduard
Fa una mica de "cosa" això d'opinar així en públic, però suposo que és cosa de la primera vegada només. Per la meva part espero...
26/03/2009
Eduard
Trobo una gran idea la col·locació de tots els rètols que esmenteu, com homenatge a la gent que hi va viure i per preservar la...
15/03/2009
Raquel
Docns mira, ara sí que no estem gaire d'acord. Trobo que l'insult és una cosa totalment innecessària, que diu molt poc a favor de qui...
Articles recents
23/01/2024Història, Masos, Portada
SITUACIÓ
Casa aïllada. Toca al camí de les Tosques i és molt...
23/01/2024Història, Masos, Portada
ALTRES NOMS
La casa també era coneguda com a Ca la Roja.
SITUACIÓ...
20/01/2024Passatemps, Portada
PA I DROGUES
El mes passat Vilaplana es va despertar un dia trasbalsada per una...
17/01/2024Recerca, Cuina, Portada
És tradició per Nadal en moltes cases preparar una corona de Nadal. Aquesta vegada...
17/01/2024Entitats, Escola, Portada
Com cada any, els alumnes de l'escola Cingle Roig van celebrar la nostra entranyable...
17/01/2024La nostra gent, Notícies, Portada
Sembla ahir, però el 23 d’octubre va fer tres anys de la nostra primera...
17/01/2024Què passa, Activitats, Notícies, Portada
Podem observar diferents elements que indiquen que la consciència de la importància...
17/01/2024Què passa, Notícies, Portada
Hem pogut materialitzar un parell d'activitats que teníem pendents de feia temps:...
17/01/2024Què passa, Notícies, Portada
PUJA
Pugen els enllaços matrimonials.
Acabem aquest 2023 com un dels anys on...
17/01/2024Entitats, Jubilats, Portada
L'Associació de Jubilats i Pensionistes de Vilaplana, el diumenge 26 de novembre, vam...
17/01/2024La nostra gent, Homenatges, Portada
Homenatge a les àvies i als avis de més de 80 anys
Enguany, la Festa de la...
17/01/2024Què passa, Notícies, Portada
Avui, 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència...
17/01/2024Què passa, Activitats, Portada
17/01/2024Què passa, Activitats, Portada
17/01/2024Què passa, Activitats, Portada
17/01/2024Què passa, Activitats, Portada
17/01/2024La nostra gent, Efemèrides, Portada
Genís Torres Aymamí
6 d'octubre de 2023
Bona nit a tothom,...
17/01/2024La nostra gent, Efemèrides, Portada
2022
Jordi Mariné Anguera 90 anys ...
17/01/2024La nostra gent, Efemèrides, Portada
Meritxell Miracle Gibert & Maurici Montané Gil ...
17/01/2024La nostra gent, Efemèrides, Portada
Jordi Olivan Torralba ...
17/01/2024Què passa, Recerca, Música, Medicina, Portada
La música és una excel·lent medicina per a l'ànima,...
17/01/2024Opinió, Articles, Portada
La situació de la COVID-19 va permetre albirar una crisi emergent d'un sistema que ha...
17/01/2024Recerca, De cinema, Portada
La contadora de películas , de la directora danesa Lone Scherfig i guió...
17/01/2024La nostra gent, Records, Portada
Fa poc més de mig any ens deixava l'Albert Ferré Huguet, conegut com...
17/01/2024Literatura, Lingüística, Portada
Es veu que, anys enrere, una dona del poble era coneguda com la fea (fèia) . Deixant de...
17/01/2024Què passa, Recerca, Esports, Natura, Portada
Tot i que a prop de Vilaplana no ens falta calcària ni passos interessants, aquest cop us...
17/01/2024Recerca, Casos i coses, Portada
A Lo Pedrís núm. 93, va sortir el pany d'una porta de les Darreres.
Era el...
17/01/2024La nostra gent, Entrevistes, Portada
Hem quedat amb el Dani Giraldo i l’Andrea Klinkert per tal que ens expliquin com va ser...
17/01/2024Opinió, Editorial, Butlletins, Portada
NO A LA GUERRA
Escoltant la Cançó del soldade t (Manel, 10 milles per...
12/11/2023Passatemps